Tusentals kvinnor uteslöts från att rösta i Pakistan

2013-05-17 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

En av de blodigaste valrörelserna i pakistansk historia avslutades med rekordmånga röstande den 11 maj. Valdeltagandet bland kvinnor var rekordhögt, trots att tusentals uteslöts från att rösta. Sammanlagt röstade 60 procent av de valberättigade i parlamentsvalet, trots talibanernas hot och attentat. Valet kallas redan historiskt, men för kvinnorna väntas det varken göra till eller ifrån.

Nawaz Sharif, ledare för det konservativa Pakistan Muslim League-Nawaz, PMLN, är valets största vinnare och landets nästa premiärminister. PMLN fick dock inte majoriteten av rösterna i alla provinser och ska troligen regera bland annat med hjälp av valets andra vinnare, populisten och förre kricketstjärnan Imran Khan, ledare för Pakistan Tehreek-i-Insaf, PTI.

Ett historiskt val för Pakistan utropas det av experter. Det är första gången i landets 66-åriga historia som en regering lämnar plats till en ny, utan att landet drabbas av militärkupp. Men valet har varit historiskt av en annan anledning som inte nämns allt för ofta. Kvinnors deltagande i valet var markant högt i år, trots röstförbud i åtta regioner och även i de distrikt som i tidigare val hade låg valdeltagande bland kvinnorna.

Detta bekräftar kvinnoorganisationen Aurat Foundation som tillsammans med Gender Election Monitoring Mission (GEM), observerat valet i landet och rapporterade om långa köer av kvinnor i alla åldrar. Vid en presskonferens den 13 maj hyllade gender-observatörerna pakistanska kvinnors höga deltagande, trots hot och förbud, medan observatörerna starkt fördömde fusk och brott under valdagen samt den uppenbara diskrimineringen som ägde rum mot kvinnor.

– I Upper Dir (en region i nordvästra provinsen Khyber Pakhtunkhwa med cirka en halv miljon invånare) fick kvinnor inte rösta, enbart en kvinna lyckades lämna in sin röst. I Lower Dir (i samma region med ca 1 miljon invånare) fick kvinnor inte rösta i 17 valdistrikt. Kvinnor förbjöds att rösta i ytterligare 5 valdistrikt, uppgavs på konferensen.


Förnekar förbud

Enligt en överenskommelse mellan lokala religiösa ledare i Lower Dir och politiska partier, bland dem även sekulära Pakistan People’s Party - PPP, förbjöds kvinnor att rösta. Motiveringen till överenskommelsen uppgavs vara respekt för traditionen som påstås ha funnits i regionen. Efter avslöjandet i media förnekar dock partifunktionärerna att de skulle ha ingått i en sådan överenskommelse. Straffet för de som hindrar medborgare att delta i valet är enligt lagen upp till tre års fängelse. Största vinnaren i provinsen är talibanvänlige Imran Khans PTI.

Att fundamentalistiska religiösa ledare i en region känd för sin konservatism, tycker att kvinnor trots sin rösträtt, inte ska delta i valet är inget nytt. Men vad låg bakom de sekulära partiernas godkännande av detta? Vad motiverade dem att förlora kvinnors röster? Valresultatets helhet visar att kvinnors röst i Pakistan inte gynnar de talibanvänliga partierna. Farooq Sulehria, svensk-pakistansk frilansjournalist förklarar:

– De så kallade sekulära partierna i dessa distrikt försöker att visa att de är duktigare än fundamentalister, mer traditionalister än de traditionalisterna, att de är mer islamister än islamisterna. På detta sätt vädjar de till de konservativa och tror sig köpa mer röster i konkurrens med de talibanvänliga partierna. En annan anledning är att islamisterna vet att kvinnor ofta inte röstar på dem. Dessutom vet de att rösträtt ger kvinnor mer makt över sina liv.


Lågt prioriterade frågor

Dagen efter valdagen krävde kvinnoorganisationen Aurat foundation att valresultatet i de distrikt då kvinnors röster inte tagits emot ska ogiltigförklaras.

Det fanns totalt cirka 817 kvinnor som kandiderades i valet. I Pakistan finns det ett sedan länge kvoteringssystem som försäkrar 60 av 342 platserna i riksdagen. I regel väljs kvinnor från mäktiga familjer med starka anknytningar till stora partier. Antalet kvinnor som nominerades av sina partier i år varit oroande lågt. PPP med lång tradition av försvar av kvinnors rättigheter och en gång Benazir Bhutto som ledare, nominerade enbart 11 kvinnor i valbara platser i sina vallistor.


Kandidatdotter kampanjade

Bushra Khaliq är ordförande för Women in Struggle for Empowerment (WISE), med säte i Lahore. I en Skype-intervju säger hon till Feministiskt Perspektiv att kvinnofrågor inte har varit på politiska partiers valagenda.

- Partierna tog mest upp frågor som rör säkerheten eller utrikespolitiken. De mer progressiva partierna tog upp frågor som berör kvinnorna mest, som utbildning och välfärd. De flesta partier hade för få kvinnor i sina vallistor.

Enligt Khaliq har kvinnorörelsen inte bedrivit några stora kampanjer för att påverka kandidaterna under valet. Det enda hon känner till är ett uttalande från Pakistans äldsta kvinnogrupp, Women Action Forum, som lade fram kvinnors krav.

– Kvinnofrågor räknas inte som prioriterade hos politiska partier. Inte heller talar de om mänskliga rättigheter. Det enda som var annorlunda under den här valrörelsen var den nu valda Sharifs dotter som fick leda en del av sin fars valkampanjer i vissa regioner. Inte för att detta spelar någon roll för kvinnor i allmänhet, men det var i sig en positiv gest för ett konservativt parti.


Lågt prioriterade frågor

Kvinnorättsaktivisten Khaliq från Lahore talar om att under den tidigare regeringen hade kvinnorörelsen lyckats att förhandla fram vissa reformer när det gäller en del lagar, såsom arvsrätten, rätten att skiljas, begränsningen av mäns rätt till polygami. Något som ledde till någon förbättring av kvinnor liv. Även om PMLN med den nya premiärminister Sharif i spetsen är ytterst konservativt när det gäller kvinnors rättigheter, tror inte Khaliq att dessa reformer kommer att ogiltigförklaras.

- Den eventuella koalitionsregeringen som kommer att formas av Nawaz Sharif, Imran Khan och religiösa krafter har många utmaningar att ta itu med och de nöjer sig med de existerade lagarna så länge de ryms inom sharia-lagen. Kvinnofrågor är inte deras prioritet alls. Men civilsamhällets olika organisationer kommer att fortsätta utmana makten och kräva förändringar. Det som står på kvinnorörelsens topplista är kvinnors rätt till utbildning och arbete. Det vill säga kvinnors ekonomiska oberoende.

Khaliq tror inte på förbättringar under den konservativa talibanvänliga makteliten när det gäller behandlingen av den brutalt utsatta religiösa minoriteten Ahmadiyya som lider av enorma diskrimineringar.

– Inte heller kommer de att röra blasfemilagen!

37 miljoner kvinnor är röstregistrerade i Pakistan medan 11 miljoner röstberättigade inte är registrerade. Valresultatet är inte färdigställt vid pressläggningen, men det sägs i media att 36 kvinnor hittills har nått parlamentet. Siffror från valkommissionen tyder på 129 procents ökning när det gäller antalet kvinnor som kandiderade inför valet 2013 i jämförelse med valet 2008.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: