Andel svarande som hört negativa kommentarer eller sett negativt beteende för att skolkamrater uppfattats vara hbt-personer.

Hot och diskriminering vardag för hbt-personer inom EU

2013-05-17 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

I sin största studie någonsin om diskriminering och hatbrott mot hbt-personer konstaterar EU:s byrå för grundläggande rättigheter, FRA, att många inte kan vara öppna med sin identitet i vardagslivet, att många lever i isolering och även rädsla. Andra utsätts för diskriminering och våld just för att de är sig själva.

Över 93 000 personer över 18 år har deltagit enkäten som studien bygger på och som genomförts via nätet. Resultaten presenteras i dag, den 17 maj och internationella dagen mot homofobi och transfobi på en konferens som Nederländernas regering står värd för i Haag.

FRA konstaterar att det finns viktiga skillnader mellan länderna. Skillnader gäller upplevelser och erfarenheter av våld, trakasserier och diskriminering, men också utbredningen av negativa attityder som gör att hbt-personer undviker vissa platser eller beteenden för att undvika trakasserier, hot och överfall.

Nära hälften av de svarande hade personligen diskriminerats eller trakasserats för sin sexuella läggning under det senaste året.

Över 80 procent av de svarande i varje EU-land har minnen av negativa kommentarer eller mobbning av hbt-ungdomar i skolan.

Två tredjedelar dolde sin sexuella läggning medan de gick i skolan. Var femte i anställning eller som ansökt om arbete under de senaste tolv månaderna hade upplevt diskriminering. Lika många som besökt kaféer, barer och restauranger hade känt sig diskriminerade.

En fjärdedel av alla svarande hade attackerats eller hotats med våld under de senaste fem åren. För transpersoner är siffran 35 procent. Tre av tio av alla svarande hade utsatts för våld eller hot om våld mer än tre gånger under det senaste året, men de allra flesta rapporterar inte brotten. Färre än var femte anmälde den senaste incidenten av hat-motiverat våld

Två tredjedelar av hbt-personerna vågar inte hålla en partner av samma kön i handen offentligt. Bland homo-och bisexuella män är andelen ännu högre. Fyra av fem anser att skämt om hbt-personer förekommer ofta i vardagen och hälften av alla svarande ansåg att kränkande språkbruk används ofta av politiker i landet där de bor.

Tanken är att rapporten ska användas i diskussionerna om hur lagstiftning och politik i EU:s medlemsländer kan förbättra situationen för hbt-personer. FRA har tidigare gjort studier om hbt-personers sociala situation och bland annat dragit slutsatsen att den här typen av jämförande data som nu tagits fram är nödvändig.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: