S-kvinnors ordförande Lena Sommestad till och med augusti.

Lena Sommestad avgår som ordförande men förblir S-kvinna

2013-05-09 | Ida Ali padlock

INRIKES

Lena Sommestad meddelade förra veckan att hon slutar i förtid som S-kvinnors ordförande. Hon prioriterar arbetet som suppleant i konstitutionsutskottet och ledamot i Riksbanksfullmäktige framför att vara ordförande för S-kvinnor och adjungerad till partiets verkställande utskott.
– Jag har en för stor arbetsbörda helt enkelt, säger hon till Feministiskt Perspektiv.

Lena Sommestads aviserade avgång som ordförande för S-kvinnor väcker frågor om tillståndet för partiets uttalade feminism. Trots stor uppbackning för S-kvinnors stridsfråga vid senaste kongressen – kravet på tredelad föräldraförsäkring – blev resultatet en urvattnad kompromiss. Lena Sommestad tillbakavisar att detta skulle ha påverkat hennes beslut.

– Jag har en för stor arbetsbörda helt enkelt. Jag har haft en väldigt bred portfölj under det här året.

Sommestad menar att det är en sak att sätta upp mål och en annan sak att verkligen prioritera dem. Hon kallar kongresskompromissen för en halv framgång, en viktig sådan.

– Det som vi lyckades med var att lyfta upp det här i vårt prioriteringsdokument. Ett dokument som handlar om vad som ska hända under de närmaste åren. Föräldraförsäkringen är en av våra högst prioriterade frågor. Så det var en stor framgång.


Men är du verkligen nöjd? Jag tänker utifrån att ni säger er vara ett feministiskt parti.

– Det är alltid så att man stöter på motstånd. Men det är ju alltid bra att sätta frågan på sin spets, så som vi gjorde. Det är klart att jag hade velat att det skulle stå att ”nu ska vi genomföra tredelning”. Men den formuleringen gick inte igenom.


Jämställdhet som huvudfråga

Lena Sommestad är trots allt glad över att S-kvinnor inte nöjde sig med en prioritering utan att de verkligen drev att en tredelning ska genomföras.

– Även om vi mötte motstånd så har partiledningen fått känna av att det finns ett väldigt tryck i den här frågan. När vi sitter i regeringsmakten, där vi kan göra någonting, så är det här en fråga där kvinnorna kommer att höras. Fler kvinnor inom socialdemokratin ser vikten av att faktiskt hjälpa till att trycka på.


Fler kvinnor sa du…

– Ja. Där kan man ju tro att det rullar på av sig självt. Men det är viktigt att man sätter hårt tryck och påminner om de här frågorna. Om vi jämför med hur mycket föräldraförsäkringen diskuteras normalt i svensk politisk debatt, så lyckades vi göra detta till en huvudfråga i kongressen och det är jätteviktigt att jämställdheten lyfts upp som en huvudfråga.

Stefan Löven berättade förra året för Feministiskt Perspektiv att partiledningen och samtliga riksdagsledamöter skulle genomgå en jämställdhetsutbildning. I en uppföljande artikel sade Carin Jämtin att det i princip var klart. Målet var att de som återstod skulle få under våren 2013.


Hur står det till med feminismen inom Socialdemokratin när en fråga som tredelad föräldraförsäkring verkar sitta väldigt hårt fast i det gamla och stöter på stort motstånd?

– Det här har mer att göra med avvägningar inför valet. Är det här valvinnarfrågor eller är det inte? Hur högt ska det lyftas? Jag har diskuterat detta mycket internt. Det finns en insikt om att det här måste göras. Det är därför utbildning är så viktig. Vi ser ju att föräldraförsäkringen är en avgörande fråga.

– Många kanske tror att vi bråkar om hur många månader man är hemma och vad vi just gör de där månaderna när ett nyfött barn har kommit. Men det vi talar om är att det man gör just de där månaderna sätter mönstret för hur man kommer att agera de närmaste 20 åren. Om det bara vore två månader hit eller dit så skulle det inte spela någon roll.


Ny kultur

Enligt Lena Sommestads uppfattning kommer jämställdhetsutbildningen att ha stor betydelse för den fortsatta diskussion om tredelning av föräldraförsäkringen.

– Jag tycket att det är roligt att vi nu har Karl-Petter Thorwaldsson som ordförande i LO. Han kan ju den här frågan väldigt bra genom att han en gång i tiden har utrett den och föreslagit tredelning.


Men det var väl länge sedan?

– När vi kommer till kongressen 2015 var det tio år sedan han la det förslaget. Nu gäller det att driva den här frågan in i mål. Man kan inte dra ut på sådana här frågor hur länge som helst.

Och här höjer Lena Sommestad ett varnande finger:

– Skulle vi hålla på så här tio år utan att komma till beslut, då har vi satt en ny kultur i Sverige. Nämligen där det accepteras att kvinnor inte är jämställda på arbetsmarknaden. Och det är en oacceptabel utveckling. Nu är det verkligen dags.

Sommestad väljer också att rikta strålkastarljuset på Folkpartiet (FP) och den nytillträdda jämställdhetsministern.

– Jag hoppas också att Maria Arnholm ska kliva fram i den här frågan. Hon pratar lite försiktigt om den, men nu gäller det att ta ansvar. Jag bedömer att FP kommer att byta fot, de kan inte släpa efter i den här frågan hur länge som helst.


Framgången blev en och en halv

Gudrun Schyman skriver i vår tidning med anledning av ditt avhopp som ordförande i S-kvinnor, ”välkommen till Fi Lena Sommestad. Vill du kommentera det.

– Haha. Hon bedömer det som att jag menar att det är hopplöst med jämställdhetsfrågorna inom Socialdemokratin. Men som jag sa, det här har inte med det att göra. Tvärtom. Det här är en personlig fråga som har att göra med mitt jobb och mitt liv just nu.

Lena Sommestad är övertygad om att S-kvinnor kommer att fortsätta spela roll.

– Vi har en jättestark roll inom partiet. Sedan är det bra att det drivs på från andra håll. Historiskt sett så är det S – kvinnor inom Socialdemokratin som har genomfört de stora reformerna, så kommer det se ut i framtiden också. Det känner vi ett stort ansvar för. Så jag tänker inte byta parti. Skratt.

För att citera Gudrun Schyman ” det bidde inte ens en liten tumme” för er del under kongressen… Det håller du alltså inte med om?

– Nej. Att lyfta in föräldraförsäkringen i vårt prioriteringsdokument i hela framtidsdokumentet som inte hade funnits där innan, är ett jätte stort framsteg. Dessutom genomdrev vi på kongressen skyldighet för kommunen att tilldela barnomsorg på obekväm arbetstid. En lagstiftning som ska göra detta tydligt. Vi hade prioriteringsfrågor och vi hade framgång i båda. Först framgång när det gäller barnomsorgen, sedan en halv framgång när det gäller föräldraförsäkringen.


"Gjort det jag velat"

Lena Sommestad gick in i S-kvinnor som heltidsordförande. Hennes företrädare Nalin Pekgul hade posten i åtta år, också på heltid. Innan dess var det vanligt att ordförandeskapet för S-kvinnor kombinerades med riksdagsuppdraget.

När Sommestad hoppade in som ersättare för Thomas Östros var det självklart för henne att hon skulle fortsätta uppdraget som S-kvinnors ordförande. Hon hade ambitionen att det skulle fungera väl.

– Jag tror att det kan vara bra på många sätt att ha en dubbel plattform. Det har varit väldigt positivt att komma in i riksdagen, vilket också gett nya möjligheter, säger Lena Sommestad och konstaterar samtidigt att hur väl det fungerar att ha många uppdrag är en personlighetsfråga.

– För mig är det så att jag vill kunna fördjupa mig i mina uppgifter. Jag har ju en akademisk bakgrund och får mycket förfrågningar om att hålla föredrag och skriva. Det tycker jag är väldigt roligt och viktigt att hinna med. Jag vill helt enkelt ha tid och möjlighet att fördjupa mig i de uppdrag jag har.

Lena Sommestad upplever att det har blivit för bred spridning på uppdragen.

– Jag kan inte jobba med S-kvinnor på det sätt jag vill.


På vilket sätt hade du velat arbeta med S-kvinnor?

– Jag har ju i stort sett gjort det jag har velat, men det har inneburit för stor arbetsbörda. Jag kan inte fortsätta att arbeta på det här sättet och då ställdes jag inför valet att koppla bort annat och satsa på S-kvinnor långsiktigt. Det hade inneburit att jag skulle ha lämnat de andra uppdragen som jag också verkligen tycker om att arbeta med. I det läget är det den här lösningen som blev bäst för S-kvinnor och bäst för mig själv.

Sommestad har betonat att hon jättegärna fortsätter att bidra till S-kvinnor, som arbetar inom ett brett fält – med allt från fredsfrågor och internationella frågor till skarpa jämställdhetsfrågor.

– Jag ser fram emot att fortsätta vara en av många S-kvinnor som bidrar inom dessa områden. Det finns många kamrater som kommer att kunna sköta ordförandeskapet väldigt bra.


Är det några speciella frågor inom S-kvinnor som du tänker rent spontant att du skulle vilja lägga mer fokus på?

– I sakfrågorna har jag jättestort intresse för bredden av frågor. När det gäller inriktning så har jag ett speciellt intresse för utbildning. Vi har startat någonting som kallas för Alva Myrdal-akademin. Jag tycker det är viktigt att vi satsar på fler idédebatter och utbildningsdebatter och detta inom hela Socialdemokratin. Det har jag jobbat mycket med som S-kvinnors ordförande.

Nu avgår du som S-kvinnors ordförande, en annan som också lämnar sin post om än motvilligt är Ylva Johansson. I samband med detta drog Omar Mustafa-affären i gång. Hur mår egentligen Socialdemokraterna? Utifrån verkar det tämligen rörigt...

– Jag vill inte kommentera Ylva Johansson eller Omar Mustafa och vad som skedde där. Men detta är diskussioner som är jätteviktiga att föra internt. Det har ju aktualiserat väldig viktiga rättighetsfrågor som är jätteviktiga att diskutera inom socialdemokratin.

På frågan om konflikten som nu varit har skadat socialdemokratin svarar Sommestad bland annat att det är viktigt att lära sig och gå vidare.

– Alla partier går alltid igenom konflikter av olika slag. Det här har var ju en episod som inte skötts på ett bra sätt. Det blev inte bra helt enkelt, men styrkan ligger ju i att när man har haft problem och konflikter så måste man utnyttja dem till att gå vidare och komma framåt.

Och klart är att något Fi blir det inte för Lena Sommestad…

– Nä det blir inget Fi för mig. Men jag önskar Gudrun lycka till.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: