Bilden av den typiskt ätstörda har länge utgjorts av en ung anorektisk kvinna som på grund av samhällets kroppsfixering försökt banta sig vacker men inte lyckats hejda sig i tid. Ett individuellt misslyckande. Det är en förrädisk bild som på många sätt reducerar kvinnan till att främst vara skönhetsstörd och motståndslös inför omvärldens sjuka ideal. Idén förenklar och banaliserar en psykisk sjukdom och begränsar dessutom starkt vem som kan räknas in i kategorin ätstörd. Inte för att kategorisering i sig är eftersträvansvärt men diagnoser spelar stor roll för vilken vård en person kan förväntas få. Den som inte räknas som sjuk får heller ingen vård. Den som inte är smal nog, av förväntat kön eller tillhör en viss åldersgrupp får med en för snäv syn på ätstörningssjukdomar det svårare att söka hjälp. Inte minst blir det svårare att få rätt sorts hjälp.
Därför är det viktigt att vården inte ser ätstörningar som främst kroppsliga vanföreställningar orsakade av framför allt modeindustrin. Det är helt enkelt att inte ta hela den komplexa orsaksgrunden till ätstörningar i beaktande. Det är också viktigt att vi som engagerar oss i ätstörningsfrågor undviker att reproducera bilden av den ätstörda som utseendefixerad.
Efter skandalavslöjandet i tidningen Metro i förra veckan om att agenturer försökt värva modeller utanför en ätstörningsklinik i Stockholm har fokus åter igen hamnat på ätstörningar som fysisk åkomma, och på den ätstörda som kroppsligt förvirrad. Men ett självskadebeteende uppkommer inte i ett samhälleligt vakuum och en ätstörning behöver inte grundas i en längtan att bli vacker. Ätstörningar kan också ses som försök till ångesthantering och uppror, eller som en logisk följd av självhat orsakat av en omvärld som knappt ens tolererar små avsteg från normen.
Att rikta in sig på skönhetsbranschen som den stora boven är som att försöka plåstra om ett amputerat ben med skavsårsplåster. Om vi istället betraktar ätstörningar som ett fysiskt utlopp för psykiskt lidande kan vi fokusera på de underliggande orsakerna till att människor överhuvudtaget utvecklar självskadebeteenden. Vi kan självklart lida för att vi inte passar in i skönhetsnormen, men anledningarna till psykisk ohälsa är oerhört många fler än så. Sett ur det perspektivet blir det viktigt att inte enbart behandla ätstörningar genom viktkontroller och strikta dieter, utan också att ge oss de verktyg vi behöver för att kunna hålla oss friska även på sikt. Ansvaret hamnar dessutom i större utsträckning på den förebyggande vården och på oss alla, att skapa ett samhälle där de bakomliggande orsakerna till våra självskadebeteenden kan minimeras.
Att skönhetsidealet för framför allt kvinnor är mycket skevt är helt sant men även med en förskjutning av kroppsidealet kommer självskadebeteenden att uppstå, om än med andra uttryck. Det är givetvis viktigt att de bilder som syns i till exempel det offentliga rummet speglar fler än en kroppstyp, men det i sig kommer inte bota våra skälvskadebeteenden. Det kommer kanske att minska vår självsvält, men allt annat lika transformeras bara anorexian till något annat, ett slags NextGenAnorexia. Jag föreslår att vi tar vårt ätstörda samhälle på större allvar än så.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST