My Vingren, verksamhetsledare, Stockholms tjejjour.

Ny tjänst tar hand om hatet

2013-04-19 | FemPers padlock 1

INRIKES

I dag lanserar Researchgruppen tjänsten Hatet – en nättjänst dit du kan skicka mottagna hat- och hotmejl för sammanställning och analys. Feministiskt Perspektiv har ställt några frågor till My Vingren, som bland annat är aktiv i Resarchgruppen, om tjänsten och hur den fungerar.

FAKTA/HATET:

Hatet är namnet på en uppsamlingstjänst med avsikt att samla och kartlägga hat- och hotmejl för att skapa en bild av vilka som ligger bakom de anonyma mejlen. Bakom tjänsten står Researchgruppen som arbetar med grävande journalistik och kartläggning.

Den som tar emot hat- eller hotmejl kan vidarebefordra dem till hatet@research.nu där de samlas i en bank för analys.

Här kan du läsa mer om tjänsten Hatet.

Varför lanserar ni Hatet?

– Mycket har spekulerats kring vilka som ligger bakom de hot och trakasserier som drabbar bland annat journalister, skribenter och bloggare per mejl, i synnerhet kvinnor och människor med utländsk härkomst. Är det sant som Jan Guillou säger att de så kallade näthatarna enbart består av sexuellt frustrerade manliga sverigedemokrater?


Hur kommer ni att gå tillväga det?

– Under 2013 kommer vi i Researchgruppen att granska och analysera vilka som ligger bakom de näthot- och hat som bland annat uppmärksammats i Uppdrag Granskning och i Maria Svelands senaste bok Hatet. Vilka är personerna bakom de hot och hat som drabbar framförallt kvinnliga debattörer? Hör samma person av sig till flera personer? Vad innehåller mejlen för hot och hat?


Om man får allvarliga hotmail, ska man skicka dem till er då?

– Ja gärna, vi vill gärna jämföra med andra liknande formuleringar som kanske aldrig har anmälts. Det finns även en poäng för den som har polisanmält hoten där det inte gått vidare till åtal, eller ens utredning. Att kunna göra något bra av hatet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20130421 - Gunnel Gomér

Tack :-) Detta är något som jag länge önskat, dock utan att själv kunna åstadkomma något konkret. Jag kallade det "sopstation i cyberrymden".

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: