Venus.

Venus och Mars anropar Jorden

2013-03-08 | Maria Jacobson padlock

KRÖNIKA/INRIKES

Den 8 mars bryts ofta berättelsen om företrädesvis heterosexuella, vita kvinnor och män som vanligtvis dominerar både i nyhetsmedier och i populärkultur, den berättelse som Maria Jacobson kallar mars-venusnarrativet. Hon tror på droppen som urholkar stenen och en ny berättelse som omfattar alla.

8 mars. En dag för att uppmärksamma de orättvisa villkor majoriteten av världens kvinnor lever under. Det våld kvinnor utsätts för. Kvinnohatet.

8 mars. En dag för att också uppmärksamma den kraft och skaparlust som finns bland feminister. Modet och styrkan. Kampen.

Ibland gör nyhetsmedierna stor sak av 8 mars – plötsligt är det ovanligt många kvinnor på bild i pressen till exempel.

Själv har jag hittat ett för mig delvis nytt sätt att beskriva hur genusordningen i medierna vanligen ser ut, alla andra dagar. De dagar då kvinnor framstår som en minoritet. De dagar då kvinnor och män framställs som två odiskutabla kategorier.

Jag kallar det mars-venusnarrativet. Det är en berättelse om företrädesvis heterosexuella, vita kvinnor och män, om kvinnligt och manligt utifrån ett särskiljande perspektiv. Ett narrativ som är dominant både i nyhetsmedier och i populärkultur. Som lägger stor vikt vid biologiska skillnader mellan könen, vilket historiskt har använts för att rättfärdiga orättvisor mot kvinnor och befästa en könsmaktordning. En berättelse där den som inte bekänner sig till varken kvinna eller man sällan syns eller har en talan. I myten är Mars krigsguden och Venus kärlekens och skönhetens gudinna.


Vetenskap och medier följer pengarna

Mars-venusberättelsen är inte ny. Det är inte heller enbart en medial berättelse utan har koppling till bland annat vetenskap, politik och till könsvärderingar i allmänhet. Begreppet mars-venusnarrativet syftar på John Grays böcker om att män är från Mars och kvinnor från Venus, en serie på ett tiotal böcker om hur olika kvinnor och män är och hur svårt de har att kommunicera med varandra. Böcker som nått miljoner och åter miljoner läsare sedan den första kom ut 1992.

Jag har ägnat narrativet lite extra uppmärksamhet i samband med en uppsats i vetenskapsteori, ett ämne där vetenskapens uppkomst och utveckling studeras. Vetenskap sker förstås inte i ett vakuum och jag är intresserad av hur vetenskap och medier samspelar utifrån feministisk vetenskapsteori. Exempel på frågor jag ställer är: Vilka berättelser om forskning har företräde i medierna? Hur presenteras forskningen? Jag har granskat bland annat narrativet runt en beteendegenetisk studie gjord i Sverige – kanske får jag anledning att återkomma till den här i Feministiskt Perspektiv. Min slutsats är att den naturvetenskapliga och medicinska forskningen om kön och medierna ofta gör gemensam sak i att betona biologi och könskillnader. De följer pengarna; forskningsanslag, annonsförsäljning och mediekonsumenter.


Kamp på alla fronter

En konsekvens av mars-venusnarrativet är att exempelvis feministisk och genusvetenskaplig forskning får slåss om medialt utrymme.

En annan konsekvens är att exempelvis feministiska frågor, perspektiv och personer av alla de slag har svårt att tränga igenom den härskande berättelsen om verkligheten. Den är som en mur.

Då får en tänka strategi. En strategi är att uthålligt och smart sträva efter att nå in på de stora nyhetsmedierna. En annan är att helt enkelt starta egna medier. Feministiskt Perspektiv är ett exempel på en sådan strategi och det finns fler. Ett nytillskott är talkshowen Moa Svan med gäster som ges på Bio Rio i Stockholm men också sänds på nätet.

Fördelarna med den senare strategin är många; en får utlopp för energi och kreativitet, en når de verkligt intresserade, en lyfter frågor som är verkligt viktiga och som inte tas upp någon annanstans.

Nackdelen kan vara att en når enbart redan frälsta. Samtidigt tror jag på droppen som urholkar stenen, att ju mer feministiska medier desto lättare bryts mars-venusnarrativet till slut. Ett annat tar plats; vi alla som är på Jorden.

Men; en strategi utesluter inte en annan. Kampen förs på alla fronter. Samtidigt.

Glad 8 mars!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: