Olle Danielsson, sportchef för snowboardlandslaget under Svenska Skidförbundet agerar mot kvinnoförnedrande blogg. Crossing Boarders utnämner honom till månadens idol.

Sportchef agerade mot förnedring av kvinnor

2013-03-01 | Ida Ali , Elisabet Wahl padlock

SPORT

Olle Danielsson, sportchef för snowboardlandslaget under Svenska Skidförbundet, har blivit utsedd till februari månads idol 2013 av Crossing Boarders. Detta efter att han tagit ställning och stängt av landslagets Kevin Bäckström för att han bland annat har publicerat kvinnoförnedrande bilder i sociala medier.

Motiveringen lyder:
”Crossing Boarders februari-idol är Olle Danielsson, sportchef för snowboardlandslaget under Svenska Skidförbundet. I ett läge där många gömmer sig och inte vågar agera konfronterade Olle landslagsåkaren Kevin Bäckström som publicerar kvinnoförnedrande bilder i sociala medier i kombination med ett högst olämpligt blogginlägg där Kevin attackerade två journalister. När inget hände trots påtryckningar tog Olle det modiga beslutet att stänga av Bäckström från landslaget. Crossing Boarders som har sin bakgrund i skateboardkulturen känner väl till den kvinnosynen och sexismen i brädsportskulturen. Vi har också praktisk erfarenhet av att detta kan förändras, och att det första steget är ett medvetet värdegrundsarbete. Olle är vår februari-idol för att han inte bara villkorar möjligheterna att återgå till landslaget till att de publicerade bilderna tas bort, utan att Bäckström också måste jobba med sina grundläggande värderingar. Bra Olle!”

– Det är otroligt hedrande att bli uppmärksammad för ett självklart beslut, säger Olle Danielsson till Feministiskt Perspektiv, angående Crossing Boarders utnämning.

– Inom vår organisation ska ha man en sund människosyn, ett sunt sätt att vara. Detta innebär bland annat att man inte ska kränka kvinnor. Det ligger till grund för detta beslutet, fortsätter han.

Snowboard Kevin Bäckström har fram till denna vecka varit en del av det svenska landslaget i snowboard. Nu är han inte det längre, utan har fått sparken. Upprinnelsen till landslagledningens beslut kom i oktober då Bäckström lade ut bilder från ett besök på en strippklubb. Då fick han hård kritik.

Kritiken till trots har han fortsatt lägga ut sexistiska bilder på sitt Instagramkonto. När Bäckström och hans kvinnosyn blev ifrågasatt igen valde han att göra grova personangrepp mot två av de journalister som skrivit om frågan. Han kallade dem bland annat för feta och mobbade.

Där någonstans gick gränsen för landslaget som nu meddelat Bäckström att han inte längre får representera Sverige.

– Det var så långt över gränsen som man bara kan gå. Det fick slutligen bägaren att rinna över, säger landslagets sportchef Olle Danielsson till Expressen.


Tar avstånd

Även en av Bäckströms största sponsorer har nu sagt upp avtalet med honom. Så här säger Junkyard, som säljer kläder och utrustning med skate- och snowboardstil, i ett uttalande på sin Facebook-sida.

– Vi har haft ett bra samarbete med Kevin sedan han var 14 år och har sett honom växa upp till en av landets bästa snowboardåkare, men den kvinnosyn och värderingar han uppvisat på sin blogg samt Instagram är inte några vi delar och vi tar helt och hållet avstånd från dessa.

Trodde du att det skulle bli en grej av detta beslut?

– Nä verkligen inte. Men jag är glad att det blev så. Men när jag ser tillbaka på beslutet och kopplar det till samhället i stort så är det inget konstigt att det blev så. Vad själva frågan innefattar så har jag en större förståelse för de reaktioner som blivit.

Hur menar du?

– Dels innehåller bloggen en skev kvinnosyn som även existerar i samhället.Sedan har det en liten touch av näthat också. Alltså påhoppen på de journalisterna som har kritiserat bloggen. Detta är viktiga frågor som är i samhället just nu.


Vad fick dig att reagera?

– Bäckströms människosyn stämmer inte överens med våra värderingar som vi har på förbundet. Vi vill driva vår sport framåt på ett sunt sätt, där våra landslagsåkare är förebilder för de yngre tjejer och killarna som utövar denna sport. men också för ungdomar i stort. Kevin Bäckström representerar inte just nu ett gott ambassadörs skap för sporten.


Vad händer med Bäckström nu? Kommer han att få komma tillbaka.

– Han måste reflektera över sina värderingar. Förändra de helt enkelt. att ta bort dessa bilder och säga att jag har ändrat mig det räcker inte. Vi vill se en attitydförändring. Sedan har det ju med det sportsliga att göra. Just hur bra man är för att bli uttagen. Men detta beslut har inget med det att göra. Det sportsliga har vi satt åt sidan och fokuserat på värderingarna.


Skulle du se att fler med den position som du har väljer att bortse från prestation?

– Jag tycker att man måste se till helheten. Jag tror att det är bra om idrottssverige fortsätter sträva efter att få fram framgångsrika idrottspersoner men det är minst lika viktigt att ha goda förebilder. När sådana här saker kommer upp anser jag att det är viktigt att ta ställning. Då kommer prestationer i andra hand.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: