Planerade terrordåd mot oppositionella politiskt aktiva kvinnor är ingen vanlig företeelse i Mellanöstern.

Kurdiska politiker avrättade i Frankrike

2013-01-18 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Med kulor rakt i deras huvuden avrättades tre kurdiska politiker i centrala Paris. Polisen misstänker att de mördades på kvällen den 9 januari 2013. Detta politiska mord, unikt i sin karaktär, uppmärksammas i Stockholm på lördag genom att tusen ljus tänds på Medborgarplatsen.

FAKTA

Sakine Cansiz var en av PKK:s grundare (Kurdistan National Congress), Fidan Dogan Paris-representant i Kurdistan National Congress (KNC), ansvarade för lobbyarbetet inom EU på uppdrag av PKK och den unga aktivisten Leyla Saylemez var verksam inom rörelsens diplomatiska relationer och representant för kvinnofrågor på uppdrag av PKK.

Oroliga vänner som inte hade hört något från en av de mördade kurderna, Fidan Dogan, på över flera timmar sökte henne vid klockan ett på morgonen den 10 januari. Först hittade de blod vid dörren och sedan kropparna av Sakine Cansiz, Fidan Dogan och Leyla Soylemez inne i den kurdisk informationsbyrån i Paris.

Både den franska polisen och ordföranden för Federationen för kurdiska föreningar i Frankrike (FEYKA), Mehmet Ulker, anser att alla bevis tyder på att det kallblodiga mordet har utförts professionellt.

Kurdiska föreningars råd i Sverige skriver i ett uttalande att de tolkar denna massaker i Frankrike som ”en provokation och ett försök att sabotera den fredsprocess som har inletts mellan den turkiska staten och den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan.” Rådet fördömer, i likhet med PKK, alla anklagelser om att rörelsen själv skulle ligga bakom dådet och kallar detta en desinformation om den kurdiska frihetsrörelsen PKK.

Tyska DW (persiska redaktionen) skriver att bara ett par dagar efter terrordådet krävde en av Turkiets högerpolitiker, som representerar Nationella fronten i parlamentet, att fredsförhandlingarna med PKK ska upphöra. Han hade sedan sagt att alla PKK medlemmar i Europa ska elimineras. Turkiets premiärminister Erdogan har dock fördömt terrorn och sagt att fredsförhandlingarna ska fortsätta som planerat.


Kvinnor som måltavlor

Planerade terrordåd mot oppositionella politiskt aktiva kvinnor är ingen vanlig företeelse i Mellanöstern. Mordet på tre kurdiska kvinnor i en känslig och avgörande period i regionens historia, kan vara ett tecken på att kvinnor har uppnått höga positioner och erkänns som starka och viktiga aktörer i politiken. Dessa nyss mördade kvinnorna var utåtriktade nyckelpersoner och därför måltavlor för de som fruktar förändring och utveckling.

Ferah Bozcali är aktiv inom den nybildade svenska kvinnogruppen Turkiska och kurdiska kvinnors fredsinitiativ bekräftar att sådana terrordåd mot politiskt aktiva kurdiska kvinnor inte har hänt förut.

– Nej inte på det här sättet och mitt i Europa. Det är därför vi kvinnor, särskilt kurdiska kvinnor är rätt chockade. Det här var helt enkelt ett terrordåd mot alla de kvinnor som engagerar sig i frihetskampen. Kvinnorna har nu blivit symbol för frihetskampen, vägvisare när det gäller den kurdiska frågan och detta håller på att växa. Detta händer i hela Mellanöstern, kvinnor blir allt mer engagerade i politiska frågor och det skrämmer det patriarkala systemet och de dunkla krafterna som inte vill ha fred i regionen.


Avsikt att skrämma

Kurd-svenska Ferah Bozcali förklarar att dessa kvinnor, särskilt Sakine Cansiz som var en känd och erfaren politiker, var drivande aktörer i fredsprocessen och förhandlingarna som pågick mellan kurdiska och turkiska parter och som har stöd hos Turkiska och kurdiska kvinnors fredsinitiativ.

– Dessa lönnmördade kurdiska kvinnorna var viktiga aktörer i fredssamtalet dessutom hade Sakine Cansiz en beslutfattande position och därför blev hon mördad på det kallblodiga sättet. För att skrämma helt enkelt, och för att hindra fred och utveckling.

Turkiska och kurdiska kvinnors fredsinitiativ anordnar tillsammans med Kurdiska kvinnoföreningen Amara en manifestation för fred och till minne av de tre mördade kvinnorna i Stockholm.

– Vi väntar flera hundra deltagare till manifestationen på lördag klockan 14. Vi sörjer och hedrar dessa kvinnor och vi försvarar hålbar fred i regionen. Vi anser att lönnmordet på dessa kurdiska politiker var ett slag mot kvinnors politiska engagemang i hela världen och att detta ska engagera alla, oavsett nationalitet. De här mördade kvinnorna uppfattas av oss som symboler för vår gemensamma kamp för jämlikhet och fred.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: