Jämställdhet kommer att finnas med inom alla politikområden, säger socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin till Feministiskt Perspektiv.

Jämtin: Vi rör oss inte mot mitten

2013-01-11 | Ida Ali padlock

INRIKES

Socialdemokraternas politik handlar om att lägga förslag på samtliga politiska områden och alla dessa måste inkludera ett jämställdhetsperspektiv. Till skillnad från den nuvarande regeringen som inte på något sätt har höjt jämställdhetens fana. Det säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin till Feministiskt Perspektiv.

Under Almedalsveckan i somras berättade socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i en intervju för Feministiskt Perspektiv att hans kansli skulle genomgå en jämställdhetsutbildning. Nu har det gått drygt ett halvår och utbildningarna, som Sveriges kvinnolobbys ordförande Gertrud Åström hållit i, är delvis slutförda.

– Alla anställda i kansliet har utbildats, några av dem i flera omgångar. Vi tycker att det är enormt viktigt att samtliga får denna utbildning. Inte bara de som verkar vara närmast berörda eller hur jag ska uttrycka mig, säger Carin Jämtin.

Syftet med utbildningen är helt enkelt att samtliga partiets politikområden ska genomsyras av jämställdhet. Politiska förslag ska vara analyserade ur ett jämställdhetsperspektiv och även också kunna förklaras utifrån ett jämställdhetsperspektiv, det vill säga vilka jämställdhetskonsekvenser vissa politiska förslag får:

– Vår politik handlar om att lägga förslag på alla politiska områden. Jämställdhet finns i alla politikområden i hela livet. Då behöver men veta hur man ska jobba med jämställdhetsintegrering och kunna ha jämställdhetsperspektiv på alla sakfrågor, säger Carin Jämtin.


"Offentlig sektor jätteviktig"

S har 112 riksdagsledamöter vilka också kommer att genomgå en liknande utbildning. Det vill säga hela riksdagsgruppen och sedan också i gruppstyrelsen, de som är ytterst ansvariga i varje utskott i partiet.

– Vi kommer under våren att genomföra en utbildning som är inriktad på det ansvarsområde som de har. Så det är inte riktigt klart. Så våren 2012 hoppas vi kunna vara klara med arbetet, säger Carin Jämtin

Men trots utbildning har Stefan Löfven fått kritik från feministiskt håll som bland annat handlat om att han talar för lite om offentlig sektor. Att fokus ligger på arbete och utbildning men utan koppling till just den offentliga sektorn. Hur det går ihop med ett parti som säger sig vara feministiskt?

– Den offentliga sektorn är jätteviktig ur ett jämställdhetsperspektiv på massor av olika sätt. På många håll, inte alla men många, är en stor majoritet av de som arbetar kvinnor. I vissa yrken till exempel brandmän och inom poliskåren så är det övergripande nästan bara män. Men i huvudsak så är det kvinnodominerade yrken med dålig arbetsmiljö och dåliga arbetstider.

Carin Jämtin berättar att S på grund av detta har satt ett konkretare arbete i sjön som handlar om att få bättre arbetsmiljö och arbetstider för människor som arbetar inom både kommunal- och landstingssektorn.

– Det handlar om rätten till heltid med mera. Det är det ena perspektivet – de som arbetar där ska ha bättre arbetsmiljö, större möjligheter att ha inflytande över sitt jobb. Det andra perspektivet är att arbetssektorn som sådan är viktig för både kvinnor och män.

Jämtin konstaterar att det ofta är kvinnor som tvingas gå ner i arbetstid, som tar hand om barnen om förskolan ej funkar, eller om äldreomsorgen inte funkar. Denna sektor är viktigt för att kvinnor ska kunna jobba på andra ställen. Därför är välfärden viktig ur flera perspektiv, menar hon.


"Händer inte så mycket"

På regeringens hemsida kan läsas att de under 2013 och 2014 avsätter cirka 239 miljoner kronor per år för särskilda jämställdhetsåtgärder. Det har talats om att ingen regering tidigare har satsat så mycket på just jämställdheten. Men Carin Jämtin betvivlar det.

– Men jag har inte kollat det så jag kan inte svara på den frågan.


Regeringen har tonat ner feminismen men försöker i stället pusha upp jämställdheten – hur går det ihop?

– På vilket sätt har de pushat upp jämställdheten? Denna regerings jämställdhetsminister kallar sig inte ens för feminist. Hon visste inte ens att försäkringskassan inte längre har uppdrag att fler pappor tar ut föräldradagar och så vidare. Jag kan inte se på något sätt, att de har höjt jämställdhetens fana. De använder sig av ordet ibland, men det händer inte så mycket.

Sverigedemokraterna har enligt samtliga opinionsundersökningar på senare tid ökat inom svensk politik, samtidigt tycks feminismen varit tillbakapressad. Socialdemokraternas partisekreterare tror inte att SD har med en eventuell feministiskt motvind att göra.

– Däremot riskerar det att leda till att jämställdhetsfeministiska frågor får ännu svårare att ta sig in på den offentliga dagordningen. På grund av att SD verkligen inte är ett parti som sätter jämställdheten högt på dagordningen – utan tvärt om.

Carin Jämtin kommer snabbt in på kvinnornas frammarsch inom hennes eget parti.

– I vårt parti har vi för första gången en majoritet kvinnor på partikongressen. Det finns många starka kvinnor inom socialdemokraterna. Det får vi arbeta vidare med. Både i representation och i sakpolitiken.


Fler väljare

På frågan om S har någon offensiv feministisk politik på gång inför det kommande valet svarar Jämtin snabbt:

– Det är ett år och nio månader kvar till valet. Så vilken offensiv vi kommer att ha om ett år har vi faktiskt inte bestämt.


Kommer ni att ha någon överhuvudtaget?

– Jämställdhet kommer att finnas med inom alla politikområden, oavsett om det är jobb eller utbildning, beroende på vad vi kommer att prioritera.


Vilka anser ni är nycklarna för att ni ska kunna vinna nästa val och vilka väljare kommer ni att satsa på?

–Vi satsar på att få fler väljare. De som delar våra värderingar om att Sverige blir starkare om vi löser våra gemensamma problem tillsammans. De värderingarna har en majoritet av svenska folket. Både kvinnor och män, i alla ålders- och inkomstgrupper. Välfärden ska vara bra och alla ska kunna jobba.


Det låter som att ni mer och mer rör er mot mitten?

–Nä, det tycker inte jag. Vi för en politik där alla ungar ska ha rätt till utbildning. Därför sa vi nej till läxhjälps-rut. Vi tycker att alla skolor som ger läxor ska tillhandahålla läxhjälp i skolan. Det tycker jag inte är ett steg mot mitten utan ett tydligt socialdemokratiskt förslag som ser till att alla ungar får rätt till bra utbildning och inte bara vissa.


Ni ser er själva som är ett feministiskt parti. Hur kan ni ställa er positiva till rutavdrag överhuvudtaget?

– Vi har sagt så här. Vi kan tänka oss att en del av det finns kvar. Vi har halverat taket, vilket gör att kostnaderna blir häften så stora. Rut och rot är hopslaget och vi kan tänka oss att ha det kvar i begränsad form, inte så utspritt som det är i dag, säger Carin Jämtin.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: