FAKTA
"Våga anmäl” är ett politiskt och religiöst obundet projekt och initiativ, startat av några privatpersoner, alla med någon slags erfarenhet av sexuella övergrepp. Syftet är att få fler människor att våga prata om men framförallt anmäla sexualbrott de varit utsatta för.
Projektet presenterades på DN Debatt i onsdags.
I en replik välkomnar Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR, initiativet och lanserar samtidigt nästa steg i den förändring som enligt deras erfarenhet är nödvändig för att komma vidare: "Våga lyssna".
Natashja Blomberg, Inka Rodriguez och Hannah Lemoine är tre av de sex personer som står bakom initiativet ”Våga anmäl”. De har tillsammans besvarat Feministiskt Perspektiv och berättar bland annat offer för sexualbrott enligt deras erfarenhet ofta skuldbelägger sig själva för det som hänt. Många vittnar även ett respektlöst bemötande av polis i samband med anmälan.
Varför är det viktigt att våga anmäla?
– Enbart 20 procent av alla sexbrott beräknas anmälas enligt BRÅ. Det är viktigt att synliggöra. Sexualbrott är fortfarande ett sådant skambelagt brott att utsättas för och det behöver vi jobba för att förändra. Ett första steg är, förutom dialog, att börja behandla sexuella kränkningar som de brott de faktiskt är.
– Detta gör en genom att anmäla, som en gör med andra brott. Dessutom tror vi att det är viktigt och stärkande för den individuella självkänslan, att stå upp för sig själv och markera att detta som hände mig - det var fel. Det tänker jag inte acceptera.
– Det är viktigt att samla många historier på ett och samma ställe, visa att vi är många som upplevt detta, som tänker på detta och som reagerar och bryr oss. Känslan av sammanhang kan vara mycket viktig när en person ska ta ett svårt beslut, som att våga anmäla ett sexbrott. Förutom det är det också viktigt att skapa en plats med lättillgänglig information gällande hur det går till att göra en anmälan, vad det är en ger sig in i.
Vad tror ni är den största anledningen till att folk inte våga anmäla?
– Till stor del tror vi att det handlar om skuld, skam och rädsla för att inte bli trodd. Synen på manlig och kvinnlig sexualitet är sådan att kvinnan förväntas ta ansvar för mannens kåthet och när hon då blir utsatt för ett övergrepp så tar hon lätt på sig skulden. ''Vad kunde jag gjort annorlunda?'', ''Jag skulle inte ha följt med hem'', ''Jag ville ju först'' och så vidare.
– Denna skuld och ansvar upprätthålls ju av samhället som konstant ifrågasätter kvinnor som anmäler. Män å andra sidan brottas ju med fördomen att män alltid vill, med alla, i alla sammanhang. En riktig man tackar inte nej till knulla. En man som våldtas av en annan man kanske blir rädd för att få en bögstämpel, det är skamligt, något vi till och med har som stående skämt i filmer, tidningar, serier och överallt i samhället.
Skiljer sig anledningarna åt beroende på kön?
– De verkar även finnas en bild av att kvinnor inte kan våldta. Sen är det ju så att de flesta som syns är tjejer som blivit våldtagna av killar. Manliga offer syns inte så mycket i media och det talas inte så ofta om kvinnliga förövare. Det finns inget etablerat språk för att kunna tala om män som offer för brott som vi enligt nedärvd tradition förknippar med kvinnor.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST