Män kommer i olika fodral på Teater Smuts.

Kritiserad succé turnerar i vår

2012-12-07 | Caroline Hagel padlock

KULTUR

Do it like a dude skapade starka reaktioner i sociala medier för att teateruppsättningen ifrågasätter och problematiserar mansrollen. Kristina Wejstål tolkar reaktionerna som en ovilja att förstå syftet och ett bekvämt förhållningssätt för att slippa förändra. Men publiken och recensenterna har varit positiva. Till våren blir det nypremiär och en turné planeras.

Föreställningen Do it like a dude med Teater Smuts i Göteborg har nypremiär i mars. Med pjäsen har ensemblen velat synliggöra ”manligheten” som en konstruktion och ifrågasätta den vita heterosexuella mannen som norm i samhället.

Föreställningen har mottagit positiva reaktioner av både recensenter och publik, men mött stark kritik från annat håll. Efter ett inslag i SVT:s Västnytt i oktober har upprörda röster på sociala medier riktats mot pjäsen, som menar att föreställningen ”hånar feminismens motståndare”. Föreställningen har även varit föremål för diskussioner om en eventuell anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO), då kritiker menar att Do it like a dude är ett uttryck för kränkande särbehandling av män.


Ovilja att förstå syftet

– Något vi har insett är att det är väldigt känsligt att dissekera och ifrågasätta det som vi kallat för ”manlighet”, säger Kristina Wejstål, regissör och projektledare för Do it like a dude.

Hon säger att de velat ha debatt och diskussion om ”manlighet” och därför skapat tankesmedjor med publiksamtal efter föreställningarna. Till dessa har Teater Smuts bjudit in oliktänkande för att skapa en så bred diskussion som möjligt, dock bemöttes inte alla inbjudningar med vänliga ord.

För att samla underlag inför har de bakom projektet deltagit i diskussioner med bland annat de så kallade ”jämställdisterna” i olika forum och Kristina Wejstål säger att hon har fått en god uppfattning om vilka personerna är. Hon är därför inte förvånad när hon har sett samma individer sedan reagera mot föreställningen, eftersom den ifrågasätter deras synsätt.

Hon säger att de starka kritiska reaktionerna har kommit från människor som inte har sett föreställningen och inte verkar förstå deras syfte:

– De som kritiserar oss verkar inte vilja förstå att vi pratar om ”manlighet” som en konstruktion, något som vi relativt omedvetet upprepar och härmar – och därigenom skapar en illusion av att ”manlighet” är något bestående och oföränderligt, säger hon.


Bekvämt att skylla på gener

Kristina Wejstål tror att män som privilegierad grupp och som norm i samhället, är särskilt oförberedda på att få sin könsroll problematiserad och ifrågasatt:

– I många av våra värsta kritikers ögon verkar ”manlighet” vara något essentiellt inneboende i varje man, en naturlig del av mannens biologi och därmed omöjlig att ifrågasätta. När vi då säger att vi hoppas att de som besöker oss ska få problem med sin eller andras ”manlighet” så betyder uttalandet för dem att vi typ vill att de ska få problem med sina armar eller magar, något rent fysiskt, kroppsligt som männen inte kan hjälpa att de har, säger hon och fortsätter:

– Biologi och könsroller är bekvämt, vi kan skylla våra misslyckanden på våra gener, slippa förändra oss eller strida och gå i kamp för något.

Hon säger att föreställningar och förväntningar om kön måste problematiseras.

– Do it like a dude handlar om att även män lider under många destruktiva normer, ideal, värderingar och begränsningar, förklarar hon.

Efter att den sista föreställningen spelades i november har det nu blivit klart att Do it like a dude har nypremiär den 8 mars på Teater Smuts. De är även mitt uppe i att lägga ihop en turnéplan för andra städer i Sverige.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: