Pots of Hope samarbetar med Positive Vibes i Namibia och svenska Afrikagrupperna, som Alexia Naris nyligen besökte för att vara med och arrangera aktivistkurser. Grunden för Pots of Hopes arbete är kampen mot hiv, sexualiserat våld och hbt-personers rättigheter. Dessutom bedriver organisationen en verksamhet där kvinnor skapar en egen försörjning genom att arbeta med keramik.
– På så vis blir de mindre beroende av sina män och kan kräva sina rättigheter, berättar Alexia Naris.
Hon konstaterar att det könsbaserade våldet har förvärrats, särskilt för kvinnor som bor i kåkstäder. Paradoxalt nog är det en direkt konsekvens av att kvinnor har fått bättre kännedom om sina rättigheter. Det och hivspridningen har gjort att kvinnor i allt högre utsträckning kräver säkert sex, eller säger nej till sex.
– Många män reagerar aggressivt och på senare tid har flera kvinnor dödats av mäns våld i Namibia. Ett exempel är en kvinna jag känner vars partner har flera barn utanför förhållandet. Hon ville ställa krav på skyddat sex eller prata med honom om det. Han slog henne och frågade var hon fått de idéerna ifrån och vem som lärt henne om kondomer. Hon gick in i en depression och övervägde självmord. Många kvinnor i liknande situationer kommer till mig eftersom jag arbetar med dessa frågor, säger Alexia Naris.
Vanföreställningar och brist på handlingskraft
Responsen har varit svag när hon och andra aktivister försökt ta upp problemen på ministernivå:
– Vi har fantastiska nationella regelverk och myndigheterna säger att våldet måste stoppas men inget händer. Politiker på hög nivå kanske skickar ett pressmeddelande eller gör ett uttalande men utan kraft och verkliga åtgärder bakom. Ibland hänvisas vi till polisen som i sin tur säger att detta är problem inom familjen.
Alexia Naris berättar också att våldtäktsmål ofta läggs ner på grund av brist på bevis och att polisen reagerar långsamt även när kvinnor dödats.
– Från religiöst håll får vi inte heller någon hjälp. Katolikerna säger att kondomer är mord och att folk borde avstå från sex utanför äktenskapet. Väckelsekyrkor å sin sida kan ibland sprida ut idéer som att tron kan bota hiv vilket har orsakat fall där människor avlidit för att de slutat ta sin bromsmedicin. I de områden där traditionell tro är stark förekommer att ledare skyller hiv på häxkraft eller sprider andra negativa föreställningar.
Det finns alltså många hinder för de som arbetar med att främja kvinnors rättigheter. Ett annat är att människor undviker att lägga sig i andras förehavanden.
– Du ser vad som händer hos grannen men vill inte bli inblandad. En flicka som våldtagits av sin farbror och smittats av hiv fick rådet från sin faster att inte anmäla honom eftersom han försörjde familjen. Vi måste våga lägga oss i lite mer, säger Alexia Naris.
Utbildning är svaret
Hon anser också att det är viktigt att involvera männen, men enligt Naris uppfattning ligger ofta fokus för mycket på kvinnorna.
– Om vi bara stöder kvinnorna är det mycket svårare att skapa förändring, medan de möten vi har arrangerat för män och kvinnor separat och sedan tillsammans har fått bra feedback. En ung man kom fram och tackade efter en sådan temadag för att han fått vara med i diskussionerna. Han sade att han fått nya insikter och sätt att skydda både sig och sin partner. Vad som krävs är utbildning, det är enda sättet att ifrågasätta auktoriteter och traditioner och kräva sin rätt, säger hon.
En skandal som uppdagades för en tid sedan har fått stor betydelse för Pots of Hopes arbete. Hivpositiva kvinnor hade, utan att veta om det, blivit steriliserade när de var på sjukhus för att föda barn. Med hjälp av organisationen Legal Assistance Centre drog kvinnorna staten inför rätta.
– Detta drog till sig mycket mediauppmärksamhet både nationellt och internationellt. Aktivister tryckte t-tröjor med motivet ”My body is my right” för att visa stöd för kvinnorna. Att de vann fallet mot staten är en stor framgång och underlättar arbetet, menar Alexia Naris.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST