”En bit krig vid ditt öra”

2012-11-29 | Josefine Karlsson padlock

OPINION

En bit mineral i din mobiltelefon kommer med stor sannolikhet från de gruvor i östra Kongo som göder den väpnade konflikten och det sexualiserade våldet i området. Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, IKFF, inleder nu en kampanj för att sätta fokus på svenska och internationella företags ansvar i handeln med konfliktmineraler.

Josefine Karlsson, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Visste du att produktionen av din mobiltelefon kan bidra till det sexualiserade våldet i Demokratiska Republiken Kongo? Det låter kanske avlägset. Men många av dagens industriella teknikjättar använder sig av konfliktmineraler i tillverkningen av sina produkter, en handel som i sin tur finansierar det fasansfulla våld som just nu pågår i DR Kongo. Det vill Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, motverka med vår kampanj ”En bit krig vid ditt öra”.

Situationen i DR Kongo har länge präglats av grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Kriget i landet har skördat 5,4 miljoner dödsoffer sedan 1996. Konflikten slutade officiellt 2003, men våldet fortsätter. För en dryg vecka sedan förvärrades situationen ytterligare då rebellgruppen M23 intog provinshuvudstaden Goma i östra DR Kongo.

Cirka 2 miljoner kongolesiska medborgare har genom åren flytt landet och nu tvingas ytterligare tiotusentals civila fly sina hem. Kvinnor, män och barn våldtas dagligen i utbredda och systematiska attacker av sexualiserat våld. I fokus för konflikten står gruvorna.


Landet är rikt på naturtillgångar och regeringen och väpnade rebellgrupper konkurrerar om kontrollen över dem. Båda sidor använder sig av tortyr, våldtäkter, mord och utpressning som vapen. Vinsterna från handeln av konfliktmineraler finansierar det fasansfulla våldet mot civila kongoleser.


Konfliktmineraler används i en stor mängd produkter som används av individer och företag i Sverige och i andra länder. Det rör sig om smycken, fordon och industriella maskiner, men framförallt handlar det om teknik såsom mobiltelefoner, datorer och kameror. Vissa företag har påbörjat ett arbete för ansvarsfull import av mineraler genom att spåra alla källor i sina leverantörskedjor, låta smältverken granskas av en tredje parts branschomfattande granskningsprogram, samt bistå certifieringen av konfliktfria gruvor genom att stödja dessa. Men mycket återstår att göra.

Kopplingen mellan handeln med konfliktmineraler och det konfliktrelaterade sexualiserade våldet, är ett internationellt problem som kräver internationella lösningar. Därför väljer IKFF, på initiativ av Annie Matundu Mbambi, ordförande IKFF DR Kongo, att driva denna kampanj för att synliggöra handeln med konfliktmineraler och öka medvetenheten kring dess konsekvenser.

Kampanjen är en del av den globala kampanjen ”16 Days of Activism Against Gender Violence Campaign”. Den grundades år 1991 som en strategi för att bygga upp kunskap om könsrelaterat våld och underlätta samverkan mellan kvinnliga politiska aktörer som vill motverka våldet. Kampanjen löper mellan den 25 november, internationella dagen mot våld mot kvinnor, och den 10 december, internationella dagen för mänskliga rättigheter.


Det är hög tid för svenska och internationella företag att ta sitt ansvar för hur handeln med mineraler kan påverka konflikten och det systematiska sexualiserade våldet i DR Kongo.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: