Sotoudehs hungerstrejk oåterkallelig

2012-11-23 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Den fängslade människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh fortsätter med sin hungerstrejk, som hon inledde den 18 oktober i Evin-fängelset i Teheran.

Efter några dagars ovisshet om Sotoudehs tillstånd och var hon befann sig, fick hennes make Reza Khandan veta att efter 19 dagar i isoleringscell har hon flyttats tillbaka till kvinnoavdelningen där hon delar cell med andra politiska fångar. På måndag 19 november fick Khandan träffa Sotoudeh genom besökskabin. Han skrev på sin Facebook-sida att hon blivit mycket mager och väger nu 43 kilo.

– Jag försökte att hälsa från alla som vädjar om att hon ska avbryta sin hungerstrejk och försökte övertyga henne att göra det omedelbart. Men hon sade att om hon inte hungerstrejkade skulle hennes familj inte lämnas i fred. ”De hade planer för min 12 åriga flicka... jag kan inte sitta här och inte göra någonting och låta dem göra vad de vill med min familj”, sade hon. Jag frågade till slut hur länge hon ska fortsätta med hungerstrejken. Hon svarade: ”Den här är en oåterkallelig hungerstrejk för att få mina krav, du fattar väl vad oåterkallelig betyder?” Jag hann bara svara: ”Nej, det gör jag inte”.

Inför den internationella dagen mot kvinnovåld 25 november, har iranska åklagarmyndigheten beordrat fängelsemyndigheten att ställa in alla personliga familjebesöken för de fängslade kvinnorna i politiska avdelningen i Evin tills vidare. Detta enligt många på grund av den senaste tidens kollektiva protestbrev som skickats ut från kvinnoavdelningen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: