Nasrin Sotoudeh protesterar inifrån fängelset mot hur myndigheterna behandlar hennes familj.

Nasrin Sotoudeh hungerstrejkar för barnens rättigheter

2012-10-26 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Nasrin Sotoudeh har utsetts till årets mottagare av Sacharovpriset. Nyligen fördes hon till Evins fängelsevård, en vecka in i den hungerstrejk hon inledde den 18 oktober som protest mot att barnens rättigheter kränks vid besök i fängelset och för att de iranska myndigheterna ska lämna hennes familj ifred.

Läs också:

Elva års fängelse för Sotoudeh

2011-01-14

Iran beslagtar Ebadis Nobelpris

2011-01-14

Sotoudeh: "Jag ska stå på mig som en kvinna"

2011-02-18 Rättegång utan Sotoudeh

2011-09-16 Reducerat straff för Nasrin Sotoudeh en triumf

2011-11-11 Sotoudeh står upp mot slöjkrav

2012-02-24 Vad skulle du göra?

Info om Sacharovpriset och Amnestys kampanj för Nasrin Sotoudeh.

Den fängslade iranska advokaten och kvinnorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh greps i september 2010 och är dömd till sex års fängelse på grund av falska anklagelser. Nu har hon delat cell med sina tidigare klienter bland människo- och kvinnorättsaktivisterna i 800 dagar. Ytterligare 43 kvinnor som är politiska fångar och samvetsfångar sitter i iranska regimens fängelser. Sotoudehs egen advokat, Abdolfatah Soltani greps 2011 och dömdes slutligen till 13 års fängelse. Han sitter på männens avdelning i samma fängelse i Teheran.

Sotoudehs make Reza Khandan har berättat för iranska medier i utlandet att Sotoudeh såg mycket klen och blek ut under deras senaste besök, vilket oroade honom. Han bad henne att avbryta sin hungerstrejk. Sotoudeh sade beslutsamt att det enda hon kan göra just nu är att hungerstrejka för att tvinga myndigheterna att lämna hennes familj i fred.

Anledningen till Sotoudehs hungerstrejk denna gång är att regimen fortsätter trakassera hennes man och parets två barn. Barnen får, trots förordningar som ger dem rätt till det, inte träffa sin mor personligen och ha kroppskontakt med henne, utan endast kabinbesök tillåts. Dessutom har fängelsemyndigheten flyttat familjens besöksdag från söndagar som är den allmänna besöksdagen till onsdagar. Detta för att utöka kontrollen över familjens besök, enligt Khandan. Dessutom har parets äldsta barn, den 12-åriga dottern fått utreseförbud. Detta upptäcktes när hon och fadern planerade en utlandsresa. Nu har dottern och fadern kallats till domstol. Allt detta har upprört Nasrin Sotoudeh som bestämde sig för att protestera och försvara sin familjs rättigheter, förklarade Khandan.

Sotoudehs hungerstrejk har fått stor internationell uppmärksamhet och bland annat har EU:s utrikespolitiska företrädare Catherine Ashton visat oro för den fängslade advokatens situation. Regimen i Iran har successivt försökt att tvinga advokaterna Sotoudeh och Soltani, som under många år försvarat regimkritiker, barn och religiösa minoriteter, båda nära kollegor till nobelpristagaren Shirin Ebadi, till offentlig avbön genom att trakassera deras barn och makar.

Nasrin Sotoudeh som vägrar varje kompromiss med regimen hade förklarat sin beslutsamhet en gång: Jag är kvinnan från Gilan (provinsen vid kaspiska havet och känd för sina frispråkiga kvinnor), jag fruktar bara gud och ingen annan.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: