Kurdiska och turkiska kvinnor i gemensam manifestation.

Manifesterar för kurders rättigheter

2012-11-23 | Sholeh Irani padlock

INRIKES

Turkiska och kurdiska kvinnor har gått samman i strävan efter fred.
”Vi vill inte att våra barn dör vare sig som turkiska soldater eller kurdiska gerillamedlemmar. Stoppa våra tårar. Vi är alla mödrar och vi vill alla ha fred.”

Turkiska och kurdiska kvinnor har gått samman för att arbeta för en fredlig lösning av kurdfrågan. Med stöd från Kvinnor för Fred som ingår i paraplyorganisationen Operation 1325, bildade ett stort antal kurdiska och turkiska kvinnor organisationen Kurdiska och turkiska kvinnors fredsinitiativ i Sverige, oktober 2012.

Gruppen hade sin första manifestation i Stockholm i söndags, den 18 november. Ett syfte var att visa stöd för de hungerstrejkandes krav i Turkiet. Cirka 800 kurdiska politiska fångar har anslutit sig till en hungerstrejk som inleddes av nio kurdiska kvinnor den 12 september. Kraven är bland annat kurdiska politiska fångars frigivning, rätt att försvara sig på kurdiska i domstolar och att kurder ska få utbilda sig på sitt eget språk.

Manifestationen som anordnades av Kurdiska och turkiska kvinnors fredsinitiativ sammanföll med nyheter om en oväntad seger. Hungerstrejken avslutades och kurderna har fått löften om att deras krav ska diskuteras högt på dagordningen i det turkiska parlament och av regeringen. Detta firades på Sergels torg, där demonstrationsdeltagare dansade och sjöng tillsammans.

En av aktivisterna Zeliha Dagli, med många års erfarenhet inom kvinnorörelsen i Sverige och Turkiet, sade till Feministiskt Perspektiv:

- Kurdiska kvinnor har kämpat länge för fred. Men rösten från de turkiska kvinnorna har varit svag. Vi vill förändra detta. Om turkiska kvinnor vill ha ett demokratiskt land då måste vi alla tillsammans säga emot förtryck och krig. Patriarkatet bryr sig inte om fred och kvinnor, det måste vi själva göra.

Dagli uppmanar kvinnogrupper i Sverige att stödja detta initiativ och påminner om nästa manifestation som äger rum den 2 december i Stockholm.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: