Tor Aulin uppsagd efter trakasserier på Twitter. Foto: Privat

Uppsagd efter trakasserier

2012-11-09 | Karin Linder padlock

INRIKES

Vid årsskiftet slutar Tor Aulin, professor i matematik vid Chalmers, efter en rad nedsättande tweets om Ann Heberlein, teolog och Anna Ek, ordförande för Svenska Freds.
– Jag är glad att Chalmers tog det här på allvar, säger Anna Ek.

I mars i år skrevs nedlåtande uttalanden om Ann Heberlein, via matematikprofessorn Tor Aulins twitterkonto, bland annat om hennes forskning som ”känslomässigt flum”, ”100 % skitprat” och om att hon var ”Sveriges största knäppskalle”.

Till en början förnekade han att han skulle ha skrivit tweetsen, och menade att hans konto blivit kapat. Men då Chalmers själva utredde frågan, konstaterades det att det inte kunde vara någon annan än Tor Aulin själv som skrivit dem.

– En arbetsrättslig process har nu lett till uppsägning, säger Christian Borg, presschef vid Chalmers.

När Anna Ek medverkade i debattprogrammet Kvällsöppet för att diskutera svensk vapenexport, också i mars i år, fick även hon en mängd kommentarer från Tor Aulin, bland annat:

@jajemenanna En sådan Freak Show vill man ju inte missa! Nästan som Juholt! Du vet vad en stavelse är! Impad!!! Eller, inte.

@jajemenanna Du fick flest röster bara för att man tycker synd om dej. En liten tös mot den fule gubben!

– Jag funderade på om jag skulle låta det här vara eller om jag skulle göra något, säger Anna Ek.

Flera misstrodde att det skulle kunna vara Tor Aulin själv, med tanke på hans position. Men efter att ha gått igenom tweetsen, och upptäckt flera förödmjukande kommentarer om både henne och Ann Heberlein, bestämde sig Anna Ek för att ta mitt ansvar och säga ifrån.

– Jag blev skitförbannad och tänkte inte acceptera hans påhopp, säger hon.

Hon kontaktade media och blev kort därefter kontaktad av Chalmers, som berättade att de tänkte utreda saken.


Fler borde säga ifrån

Christian Borg poängterar att uppsägningen inte enbart beror på tweetsen.

– Det var också efterspelet, som bidrog till att det till slut blev en uppsägning, säger han.

Tor Aulin har enligt Christian Borg, inte kommit på möten, samt gjort resor han inte blivit ombedd att göra. Tor Aulin har även brutit mot riktlinjer om hur man använder sig av Chalmers IT-utrustning och hur man uppträder i sociala medier.

– Dessutom ljög han ju om att han inte skrivit tweetsen, säger Christian Borg. Så här är gör man bara inte, det sa vi till både media och till honom själv. Men Tor Aulin valde att inte följa arbetsledningens beslut och då blev följden en uppsägning.

De nedsättande kommentarerna från Tor Aulin fortsätter ändå. I slutet av oktober postade han återigen nedsättande tweets om Ann Heberlein, när hon medverkade i humorprogrammet Intresseklubben:



– Jag är glad för att Chalmers tog det här på allvar, säger Anna Ek. Det behövs fler kvinnor som säger ifrån när andra kvinnor blir nedtryckta i det offentliga samtalet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: