Aktivister från Harass-map.

Ny lag ska straffa sexuella trakasserier i Egypten

2012-10-26 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Läs också:

2011-11-04 Kartlägger sexuella trakasserier

2011-02-18 Egypten pratar om det

Kampen mot sexuella trakasserier som inleddes under Mubarak i Egypten har intensifierats och fått enorm uppmärksamhet sedan revolutionen 2011. Genom en rad händelser samt aktivisternas intensiva kunskapsspridning erkänns nu fenomenet som ett av landets mest akuta problem, ”det katastrofala fenomenet”.

En rad olika grupper av män och kvinnor arbetar med landsomfattande kampanjer, och med hjälp av media för att tackla problemet. Kvinnorna uppmanas att inte hålla tyst, att anmäla brotten och kräva samhällets stöd. Just dessa dagar inför muslimska högtiden Eid El-Adha har organisationen Catch a Harasser gått ut på gatorna i olika städer och krävt kvinnofrid genom olika aktioner.

Efter påtryckningar, demonstrationer och insamling av bevis från kvinnoorganisationer med stöd från oppositionella politiska partier, har Egyptens premiärminister nu lovat att en lag som kriminaliserar sexuella trakasserier på offentliga plaster ska trädda i kraft inom kort. Lagen ska förberedas i samråd med National Council for Women. Hårda straff för förövarna utlovas och bevakningskameror på gatorna ska garantera kvinnofriden. Aktivisterna menar att män på gator vet att vad de gör är fel, det som krävs för att sätta stop på detta är hårda straff. Så länge förövarna inte straffas enligt lagen kommer de att fortsätta.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: