Folkens rätt är folkens, skriver Edda Manga.

Cyniska lögner och en vacker segelbåt

2012-10-26 | Edda Manga padlock 3

KRÖNIKA/UTRIKES

Israel påstår att ”inget våld behövde användas” under attacken mot Ship to Gazas Estelle och att ingripandet skedde ”i enlighet med internationell rätt”. Edda Manga beskriver en fredlig folkrörelses möte med en våldsam militärmakt i en trots allt hoppfull krönika.

Ingen blev dödad när Israel för tredje gången i rad använde sin krigsmaskin för att stoppa Ship to Gazas båtar på internationellt vatten. Då heter det plötsligt att ”inget våld behövde användas” och att ingripandet skedde ”i enlighet med internationell rätt”.

Inget våld? En segelbåt lastad med kärlek, solidaritet, musikinstrument, barnmorskeredskap, fotbollar, cement och tappra idealister från flera länder färdades hela vägen från Sverige, blev omringad av fyra stridsfartyg och ett stort antal militärbåtar som förföljde den i timmar på internationellt vatten, bordade dem med maskerade stridsrustade soldater, använde elpistoler på liggande kroppar och tog över kommandot av båten.

Till råga på allt kidnappades passagerarna - för man kan inte kalla tvångsförflyttningen till Israel och det påföljande fängslandet under den cyniska förevändningen att de begått "brottet" att ha tagit sig in i Israel illegalt som något annat än kidnappning. Att säga att inget våld behövde brukas måste tolkas som ett försök att normalisera våldet.

Estelles passagerare utsattes för övervåld i form av elchocker och kränkande behandling. Deras vittnesmål på presskonferensen vid ankomsten är skakande. Min älskade mans liv (Mattias Gardell) räddades förmodligen av en bok av Hanna Arendt som just handlar om våldet! Israeliska soldater riktade en elpistol mot hans bröst (vilket är förbjudet) men han hade Arendts bok innanför västen som tog emot stöten.


Accepterar inte våld

Sanningen är att Israel använder onödigt och oacceptabelt våld och inte bara och inte främst mot Ship to Gaza. Deras våld mot Ship to Gaza är bara en förlängning av en ett mycket grymmare och osynliggjort våld som utövas mot palestinier varje dag, år efter år. Men Ship to Gaza och de tusentals människor som arbetat kring resan och välkomnat Estelle vid varje hamn accepterar inte Israels våld. Accepterar inte det omänskliga förtrycket som folket i Gaza får utstå. Står inte ut med att låta barnen växa in i en bur! Tänker inte sitta och titta på när alla möjligheter till ett värdigt liv stryps och inte heller passivt vänta på katastrofen att allt brukbart vatten tar slut vilket experter bedömt kommer att hända om bara några år om inte något radikalt görs.

Sker Israels agerande i enlighet med internationell rätt? Nej. Det är inte förenligt med internationell rätt att utsätta en befolkning som till drygt hälften består av barn för kollektiv bestraffning. Det är inte förenligt med internationell rätt att hindra en ockuperad befolkning från att ta emot humanitärt bistånd. Hur man än väljer att tolka och misstolka Romfördraget är det inte rätt att angripa ett civilt fartyg på internationellt vatten; ett fartyg som man dessutom mycket väl vet är obeväpnat och fredligt.


Övervunnen rädsla

Kanske skulle Israel ha kunnat kräva en FN-utförd inspektion till havs innan fartyget tilläts gå in till palestinskt hamn. Men det finns ingen grund för att ta över kommandot, beslagta fartyget och fängsla dess passagerare. Israel försöker instifta en ny rätt genom våld och med hjälp av andra staters passivitet. Den här liksom alla tidigare attacker skedde i strid mot internationell rätt.

Ship to Gaza innebär hopp. När staterna inte är bereda att försvara folkens rätt, när inte ens FN är beredda att agera i enlighet med sina egna resolutioner, finns det ändå folk som riskerar allt för att bryta ett omänskligt förtryck. Det finns människor som övervinner sin rädsla och är beredda att möta en av världens största militärmakter i en utsatt och sårbar segelbåt mitt ute i havet. Och det spelar ingen roll om de tillfälligt lyckas stoppa den lilla segelbåten genom att omringa den med sina krigsfartyg. Droppen urholkar stenen.

Folkens rätt är folkens.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20121026 - Hanna Wikström

I brist på möjlighet att länka fick jag klippa in några citat på fb istället:

"Att säga att inget våld behövde brukas måste tolkas som ett försök att normalisera våldet."

"Sanningen är att Israel använder onödigt och oacceptabelt våld och inte bara och inte främst mot Ship to Gaza. Deras våld mot Ship to Gaza är bara en förlängning av ett mycket grymmare och osynliggjort våld som utövas mot palestinier varje dag, år efter år."

"Israel försöker instifta en ny rätt genom våld och med hjälp av andra staters passivitet. Den här liksom alla tidigare attacker skedde i strid mot internationell rätt."

Tack för artikeln.


20121026 - Edda Manga

Tack för att du sprider dessa ord! Det rör mig


20121030 - Eva Hassel Calais

Ship to Gaza. I andemeningen Speak truth to power jag var på nyss.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: