Ann-Margarethe Livh, Vänsterpartiet, är bostads- och demokratiborgarråd i Stockholms stad.

Provocerande låga löner

2012-10-25 | Ann-Margarethe Livh padlock 1

OPINION

Alliansens skattesänkningar är en provokation utan like, skriver Ann-Margarethe Livh, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stad. Hon drar slutsatsen till att stadshusets majoritet struntar i att anställda inte kan leva på sin lön och föreslår nu en låglönesatsning på 150 miljoner kronor.

Vi i Vänsterpartiet föreslår nu den största låglönesatsningen någonsin för anställda i Stockholms stad. Det är en provokation utan like av högeralliansen att sänka skatten, utan att bry sig om de behov som finns. Alliansen negligerar de tusentals medarbetare som utför viktiga jobb. De som tar hand om våra gamla inom äldreomsorg och hemtjänst, och de som sköter om våra barn på förskolor och fritidsverksamheter. Ofta för löner som det knappt går att leva på. Många har så tunga jobb att de heller inte orkar jobba heltid, vilket gör att lönen och så småningom pensionen blir urusla.

Vi har en segregerad arbetsmarknad i staden men Alliansen visar ett totalt ointresse för att komma tillrätta med dessa djupa orättvisor. Sten Nordin betalar villigt ut minst 60 miljoner kronor till oseriösa konsulter som ska övertala människor att köpa sina bostäder och han sänker skatten med flera miljoner vilket ger högavlönade stockholmare mer i plånboken. Det är tydligt vilka stockholmare som räknas i högeralliansens "stad i världsklass".

En undersköterska som har jobbat i tio år eller längre kan ha en lön på drygt 22 000 kronor i månaden. Ett vårdbiträde eller en barnskötare har ofta en ännu lägre lön. Eftersom dessa kvinnodominerade låglönejobb är slitiga är det vanligt att man jobbar deltid för att orka.


Vi vill satsa 150 miljoner på att höja lönerna. Det är hög tid. Facken ska självklart förhandla om hur pengarna ska fördelas men pengarna bör räcka till minst en tusenlapp i lönehöjning, kanske mer för vissa grupper. Vänsterpartiets låglönesatsning är en start på processen att få rättvisa löner i staden.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20121026 - Carin Holmberg

Det är väl ett himla bra förslag och en bra början!!! Carin Holmberg

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: