Dags att ta ansvar för jourerna!

2012-10-13 | Daniel Jangmyr , Isabella Pettersson padlock

OPINION

Ännu en kvinnojour i Stockholm hotas av nedläggning. Stödet till kvinnor som utsätts för misshandel kan inte vara beroende av vilken politisk majoritet som sitter i Stadshuset, skriver Isabella Pettersson och Daniel Jangmyr, ledamöter i utskottet för kommun- och landstingsskuggning, Fi Region Stockholm.

Vi kan konstatera att 17 kvinnor dödas varje år till följd av ett våld som kommer inom hemmets fyra väggar, och som oftast är slutet på en oerhört lång process.


Detta citat är hämtat ur statsminister Fredrik Reinfeldts jultal från 2011. Han pratade länge och väl om att Moderaterna är ett parti som har förstått i vilken utsträckning våldet mot kvinnor utspelar sig. Han pratade om det som ett samhällsproblem som måste bekämpas. Samtidigt som hans parti nu jobbar i motsatt riktning i Stockholm.

Flera kvinnojourer hotas av nedläggning och Q-jouren är en av dem. Q-jouren är en plats för kvinnor med missbruksproblem, den enda i Stockholmsområdet. I dag tvingas kvinnojourer kontinuerligt söka anslag för korta perioder i taget, och verksamheten drivs under mycket osäkra former.

Det som avgör tilldelningen av anslag är inte behovet av tjänsten eller hur väl den utförs, utan vilket politiskt klimat som råder.

Feministiskt initiativ anser att kvinnojourernas ekonomier ska vara frikopplad från vilka politiska partier som råkar ha majoritet i kommunen. Lokalhyran, skyddat boende och personalkostnader måste vara garanterade. Våld i nära relationer är ett stort och utbrett problem i vårt samhälle och därför är det samhällets ansvar att hjälpa de kvinnor som utsätts.

Vidare framhöll Reinfeldt att det var kvinnojourer som tog ansvar för att synliggöra kvinnor som levde under detta förtryck: "Deras hjälteinsatser har bidragit till att vi i dag har bättre kunskaper.”

Marie Ljungberg Schött, tillförordnat socialborgarråd för Moderaterna, planerar nu att dra in stödet till Q-jouren från Stockholms stad. Bakgrunden till detta är att Q-jouren tar emot kvinnor från övriga landet som låter kommunen ensam stå för kostnaderna, och pengarna räcker inte till.

Detta är något som går stick i stäv med vad Reinfeldt beskrev som en stor utmaning ”för ett frihetsälskande parti”. Det är tydligt att man från Moderaternas håll inte tar problemet på allvar och inte heller inser vikten av att kvinnojourer är närvarande i Sveriges alla kommuner. Att Reinfeldt verkar vara insatt i statistiken kring våldet mot kvinnor räcker inte – Moderaterna måste också agera utifrån den.


Fi vill verka för att pengar till kvinnojourers arbete ska vara ett kontinuerligt inslag i budgeten, inte något varje enskild jour regelbundet måste söka pengar för. Kvinnors trygghet måste kunna garanteras på långt sikt. Fi driver frågan om en central verksamhet i Stockholms stad för unga kvinnor med missbruksproblematik.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: