Ivana Frankes konceptuella konst brukar befinna sig på en hög abstraktionsnivå. Så gör även ”Onset”, hennes pågående utställning på Galleri Niklas Belenius i Stockholm. Verket ”Onset”, som har gett namn åt hela utställningen, utgör ett slags konkret mittpunkt och är samtidigt en utgångspunkt från vilken en resa startar som tar med betraktaren till en annan verklighet. Franke hämtar inspiration bland annat ur den medicin- och neurovetenskap som är en del av hennes liv som fotosensitiv epileptiker. De metoder som en gång användes för att definiera Franke som sjuk använder hon nu i sin konst för att utforska gränsöverskridanden och förhöjningar istället för begränsningar och försämringar.
En snurrande cylinder som utgör rummets och utställningens mittpunkt utmanar vår uppfattning om hur vi se på världen, och oss själva i den. I förlängningen förändrar de optiska effekterna som förvränger betraktarens synfält också synen på vad som är stabilt, och objektivt fastställbart. Ytterligare ett av Frankes gränsöverskridande grepp är själva metodologin; Frankes estetik blir också den en sorts brott mot föreställningen om hur en kroatisk, kvinnlig konstnär med vad som brukar kallas för ett handikapp förväntas uttrycka sig. Att använda ett vetenskapligt, traditionellt maskulint, minimalistiskt och konceptuellt formspråk kontrasterar effektivt mot några av Frankes teman, så som (kvinno-)kroppen, fysiska begränsningar, normalitet och dysfunktionalitet.
Att hennes konstnärliga uttryck såväl teoretiskt som estetiskt kan placeras in i en västerländsk, maskulint konstruerad konceptkonstdiskurs ger därför utställningen ännu en dimension genom att bryta mot ännu en norm, den om kvinnliga konstnärer.
Utställningen kräver ett visst engagemang av betraktaren men den som vill och vågar ge sig in i den blir inte besviken. Den svart-vita estetiken som tycks stram och otillgänglig vid första anblicken är i själva verket både suggestiv och inspirerande. Verken kan upplevas utan manual och för den som vill finns olika texter som tolkningsverktyg, bland annat en bok av Franke själv. Både bok och utställning rekommenderas för den som är intresserad av gräns- och normbrytande konst i allmänhet och crip theory i synnerhet.
Ivana Franke. Foto: Katarina Rosengren Falk
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST