Flickan talibaner vill se död

2012-10-12 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Mordförsöket på Malala Yousafza har chockat pakistanierna. Talibanerna har kritiserats mer öppet än någonsin i pakistanska medier och även på gator och torg, men dådet väcker samtidigt ny rädsla och frågetecken kring västmediers exponering av barn i kampen mot terrorismen.

Upprop för Malala Yousafzai

En 14 årig flicka på väg till skola sköts av en beväpnad man, i staden Mingora i Pakistan. Malala Yousafza träffades i huvudet och i nacken och en annan flicka skadades. The Tehreek-e-Taliban tog omedelbart på sig terrordådet och sade i ett uttalande att Malala har varit deras måltavla eftersom hon predikade för sekulariseringen av Pakistan. ”Vi ska fortsätta skjuta för att döda alla som agerar som henne”, har talibanernas talesman sagt i ett uttalande medan han strök under att dådet inte hade någonting med flickans skolgång att göra. Malala Yousafza är en röst för unga flickors rätt till utbildning i Pakistan.

Malala Yousafza är ett känt namn både i Pakistan och internationellt. Hon blev känd och hyllad sedan hon skrev dagbok över situationen i Swatdalen i nordvästra Pakistan under perioden då talibanerna tog över området. BBC publicerade Yousafzas dagbok som gav en bild av talibanernas styre, arméns agerande och hur skolor stängdes och brändes.


Lördag 24 jan 2009 skrev hon:

Från och med igår har armén tagit över kontrollen igen och skyddar utbildnings institutionerna. Men det verkar vara först nu, när dussintals skolor förstördes och hundratals andra stängts, som armén börjar skydda dem. Hade de genomfört sin operation här på ett korrekt sätt, hade denna situation inte uppstått.


Gjordes till måltavla

Malala Yousafza belönades med det internationella barnfredspriset av Kids Rights Foundation samt nationella priser för sin mod. Uppmärksamheten kring Yousafza och hennes frispråkighet och försvar av flickors rättigheter verkar ligga bakom talibanernas vrede. Men det stora fokuset, särskild från utländsk media, på den minderåriga flickans engagemang är någonting som en del aktivister i Pakistan indirekt kritiserar. De menar att genom att lyfta upp, hjälteförklara och exponera en enda flicka som är så ung som inte ens vet hur hon ska skydda sig mot terrorister, har medierna gjort henne till en måltavla för talibaners vrede. Kritikerna menar att kampen mot talibaner ska föras av vuxna, att barn inte ska utnyttjas av västerländska medier och i ”kampen mot terrorism”.

Nu kämpar Yousafza för sitt liv på sjukhuset och har enligt läkare goda chanser att klara sig, men skadorna är allvarliga och bestående. Pakistanier, som har levt med dagliga terrordåd under de senaste decennierna, är i chock. Dådet mot en liten flicka har väckt anti-taliban protester i landet. Folk har demonstrerat i stora städer och skolor stängdes i solidaritet med Malala Yousafza.


Dålig image försämras

Farooq Sulehria, pakistansk-svensk journalist, befinner sig sedan några månader i regionen. Feministiskt Perspektiv frågade honom om reaktionerna mot talibandådet. – Talibanerna kritiseras i stora medier ovanligt mycket och öppet dessa dagar. Alla politiska partier, inklusive islamistpartierna som vanligtvis stödjer talibaner till vilket pris som helst, har kritiserat detta dåd.

Sulehria anser att även om det som hände är en tragedi som påverkar folket, vore det överdrivet att hoppas på ett omfattande motstånd mot talibanerna:

– De kan inte besegras utan lång och hård kamp.

Han drar slutsatsen att den här händelsen bidrar till en försämring av talibanernas redan dåliga image hos allmänheten i landet, men å andra sidan skräms flickor och unga kvinnor ifrån att göra motstånd mot talibaner och kämpa för sina rättigheter.

Att kritisera talibaner i Pakistan kräver enormt mod. Att motarbeta och höja rösten mot dem görs dock dagligen av progressiva krafter i samhället, med livet som insats, och detta är inget nytt. Arbetet för kvinnors, fackliga och mänskliga rättigheter exponerar aktivisterna för repressalier, inte enbart från staten utan också av talibaner.

Medlemmar från pakistanska sekulära politiska partier samt aktivister från olika sociala rörelser, lever under ständigt dödshot. Det som nu upprört hela pakistanska samhället är att talibaner inte ens skonar en liten flicka på väg till skolan.


Isolering och upptrappade hot

Den pakistanska kvinnorättsaktivisten Bushra Khaliq säger till Feministiskt Perspektiv att de som arbetar för förändring och som uppfattas som sekulära alltid känner sig hotade i Pakistan. – Det som hände Malala, som bara är ett barn, är fruktansvärt och visar talibanernas sanna ansikte.

Hon betonar samtidigt att aktivister inom sociala rörelser har varit måltavlor för terrorvåld under hela 2011 och 2012.

– Vi organiserar oss och kämpar emot, säger Khaliq som i många år har kämpat för kvinnors rättigheter i Pakistan.

Denna tragiska händelse och reaktionerna runt om i Pakistan och den stora mediebevakning visade att klyftan mellan de militanta talibanerna och civilsamhället är betydligt större än man anat. Talibanerna, som blivit mycket isolerade de senaste dagarna, har nu börjat hota alla i landet. De har varnat media för dess ”lögnaktiga” propaganda mot talibanerna och alla som tagit avstånd från dådet.

Den 14-åriga Malala Yousafza kämpar fortfarande för sitt liv på sjukhuset och hennes öde följs av miljoner människor världen runt. Torsdag den 11 oktober, på den av FN nyinstiftade internationella flickdagen, flyttades hon från Peshawar till ett sjukhus i Rawalpindi av säkerhetsskäl. Talibanerna hotar med att slutföra dådet och har lovat att inte misslyckas med att ta flickans liv nästa gång. De ser henne som sin värsta fiende.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: