Mördade för sin heder.

Omvänt ”hedersmord”

2012-09-14 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Nevin Yildirim säger att hon hellre dör än föder det barn vars far hon anklagar för upprepade våldtäkter och därför mördat och halshuggit. Till saken hör att hon nekats abort, vilket väckt debatt om president Erdogans uttalanden om att abort är mord.

En varm augustidag gick Nevin Yildirim, en 26-årig tvåbarnsmamma, med ett avhugget huvud i handen och slängde det mitt på den lilla byns torg och ropade:

”Här är huvudet från den man som kränkte min heder.”

Den 30 augusti, när hon gripits, sade Nevin Yildirim till polisen att hon först sköt mannen och när han föll sköt hon ytterligare två gånger i könsorganet och sedan högg hon av hans huvud.

– Jag visste att han skulle våldta mig igen.

Mannen, en nära släkting till henne, ska i makens frånvaro ha våldtagit och hotat Nevin under en lång tid. Han hotade att mörda hennes barn och publicera nakna bilder av henne, har hon sagt till polisen. Och den 28 augusti dök mannen upp vid hennes hus och därför tog hon sin svärfars vapen och skött mannen.

– När han föll på marken sköt jag honom igen i underlivet och då blev han tyst, då högg jag av huvudet, berättade Nevin Yildirim i förhör enligt turkiska medier.

Hon rättfärdigade gärningen som ett försvar av sin och sina barns heder.

– Min dotter börjar skolan i år, jag ville inte att någon skulle kunna förolämpa henne och pratar bakom min rygg. Jag har försvarat min heder...


Dör hellre

Men fallet är mer komplicerat än så. Nevin Yildirim är nu gravid på grund av de upprepade våldtäkterna. Hon begärde abort i samband med gripandet. Men eftersom hon redan var i vecka 14 fick hon inte tillstånd att avbryta gravideten. Enligt turkisk lag är abort tillåten upp till tionde veckan och därför avslogs begäran av domstolen. Nu är hon i sin femte månad av havandeskap och begär fortfarande tillstånd för abort. Domstolen kan i enlighet med lagen ge kvinnan särskild tillstånd för abort upp till vecka 20 om havandeskapet anses vara riskabelt för kvinnan. Nevin Yildirim säger att hon föredrar dö än att födda hans barn.

Den mördade mannens anhöriga har nu trätt fram och sagt sig vara villiga att ta hand om barnet. De berättar en annan historia och påstår att det inte handlade om våldtäkt utan om en sex år lång sexuell relation mellan Nevin Yildirim och den mördade mannen. Den mördade mannens farbror säger till turkiska Hurriyet att hennes familj inte längre kunde hantera denna otrohetshistoria och därför bestämde sig för att mörda brorsonen och koppla ”det brutala mordet” till heder och självförsvar.

Liksom i många länder i regionen är männen borta på säsongarbete större delen av året på grund av arbetslösheten på den turkiska landsbygden. Ibland är dessa män borta från sina familjer i flera år när de arbetar i närliggande länder. Kvinnan och barnen klarar sig då under långa perioder utan den ”manliga beskyddare” som anses nödvändigt i byarna.


Aborträtt debatteras

Även om dessa unga kvinnor ofta blir självständiga och starka på grund av situationen, ökar den kollektiva bevakningen, som delvis uppfattas som ett socialt skydd, på de kvinnor vars män är bortresta. Den utsatta situationen leder ofta till att kvinnorna blir offer för hotelser och trakasserier. Många gånger tar någon manlig släkting över beskyddarrollen i makens frånvaro och inte sällan blir det just denna man som utnyttjar kvinnan och hennes utsatta situation, på ett eller andra sätt.

En del kvinnoorganisationer hyllar nu Nevin Yildirim som hjälte och menar att hon gjorde rätt, men händelsen har även satt igång debatten om rätten till abort i Turkiet, särskild när graviditeten är ett resultat av våldtäkt.

10 procent av graviditeterna i Turkiet avbryts med abort medan siffran för övriga Europa är 30 procent. I juni i år möttes ett uttalande av Turkiets premiärminister Erdogans med stora protester från kvinnorättsaktivister samt vårdpersonalen då han liknade abort med mord och framförde ett krav från sitt parti om att förbjuda abort.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: