Ny framgång för aborträtten i Colombia

2012-09-14 | FemPers padlock

UTRIKES

Läs också:

2011-09-23 Strid till aborträttens försvar

2011-09-09 Återkriminalisering av abort avvärjd

2011-09-02 #abort: En fråga om mänskliga rättigheter

Colombianska kvinnor har rätt till korrekt information om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Det slår högsta domstolen fast i ett mål där 1 201 kvinnor, däribland Monica Róa, anmält landets högste försvarare av de mänskliga rättigheterna och hans stab för desinformation.

Mónica Róa är jurist och en av grundarna av Women’s Link Worldwide, den icke-statliga organisation som drev igenom aborträtten genom att hänvisa till just mänskliga rättigheter. Nu upprätthåller alltså högsta domstolen domen om aborträtt från 2006 och de krav på sexualundervisning och information om kvinnors rättigheter. Att kvinnor har rätt till utbildning och information om sina rättigheter har högsta domstolen slagit fast redan tidigare, något som alltså motarbetats av den myndighet som ska säkerställa att lagarna efterlevs.

I ett pressmeddelande konstaterar Mónica Róa att högsta domstolen härmed inte bara stöder anmälarnas och alla colombianska kvinnors rättigheter. Även de offentliga tjänstemän inom hälsovården som vill sköta sitt arbete men är rädda för repressalier på grund av den förvirring som skapats från högsta nivå kan nu agera.

– Att högsta domstolen tagit till sig argumenten för rätten till information i det här målet är ett viktigt prejudikat för vår demokrati, framhåller Mónica Róa.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: