Återkriminalisering av abort avvärjd

2011-09-09 | FemPers padlock

UTRIKES

I veckan stod det klart att de konservativa krafterna i Colombia förlorat kampen om att via parlamentet återkriminalisera abort. Parlamentets konservativa ledamöter var splittrade i frågan. De lyckades inte enas kring det lagförslag som skulle garantera mänskliga rättigheter från befruktningsögonblicket.

I samma veva släpptes en rapport med abortstatistik för första gången sedan 1989. Siffrorna är från 2008 och visar att av 400 000 aborter utfördes illegalt under året, eller 39 per 1 000 kvinnor.

Abort blev tillåtet vid våldtäkt, risk för moderns hälsa och vid allvarliga missbildningar 2006 i Colombia. Sedan dess har 900 kvinnor kunnat genomföra en laglig abort, att jämföra med 150 000 till 200 000 i andra latinamerikanska länder med jämförbar lagstiftning.

Svårast att få tillgång till lagliga aborter har de omkring 2,5 miljoner kvinnor som tvingats fly sina hem på grund av väpnade konflikter.

”Begränsad tillgång till preventivmedel och förhöjd utsatthet för våldtäkt och annat sexuellt våld har ökat deras (internflyktingarnas) sårbarhet för oönskad graviditet” konstateras det i rapporten.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: