Bloggartrion Plain Jane, fr v: Elin Östling, Johanna Dahlin och Amanda Lundeteg.

Ingen vanlig medelmåtta

2012-08-31 | Jenny Rönngren padlock 1

KULTUR

I veckan lanserades den feministiska bloggen – Plain Jane. Elin Östling, Amanda Lundeteg och Johanna Dahlin har haft en tendens att hamna i hetsiga jämställdhetsdiskussioner. Nu vill de nå ut till fler i en form som de hoppas ska uppmuntra människor att delta i det politiska samtalet. De har formulerat gemensamma svar på fem frågor från Feministiskt Perspektiv.

Varför startade ni bloggen?

– Efter att ha förstört diverse initialt trevliga samkvämssammanhang genom att hamna i hetsiga politiska diskussioner om bland annat jämställdhet, kände vi att det var dags för ett forum där vi kunde få utlopp för vårt gemensamma intresse. Genom bloggen hoppas vi också på att kunna involvera andra än våra nära i diskussionen. Målet är att fler ska känna att jämställdhet är något som både rör och framförallt gynnar alla.


Vilka riktar ni er till?

– Med våra skilda utbildningar som sociolog, ekonom och exponeringsdesigner bidrar vi med olika infallsvinklar vilket ökar möjligheten att nå ut till en bredare massa som inte nödvändigtvis själva söker sig till jämställdhets- och mångfaldsfrågor. Syftet med det inslag i bloggen som vi kallar: ”Hur kommer det sig att?”, är att inkludera fler i debatten genom att skriva på ett sätt som är lätt att ta till sig och som många kan relatera till.


Varför heter den Plain Jane?

– Idén till namnet kom när vi upptäckte att det på engelska finns både en kvinnlig och en manlig version av en så kallad ”Svensson”. Den manliga versionen, Average Joe, känner de flesta kanske till. En Average Joe beskrivs på Wikipedia med egenskaper och sociala attribut som anses medelmåttiga. Till exempel vad gäller inkomst och utbildning. Den kvinnliga versionen, Plain Jane, beskrivs däremot genom fysiska och utseendemässiga attribut. Att kvinnan är ett osmyckat objekt eller har ett medelmåttigt utseende, medan mannen definieras utifrån kapital och resurser, kändes både provocerande och talande.

– Förutom att ”reclaima” begreppet ”Plain Jane” har vi lagt vår egen innebörd i orden. Nämligen den att alla, också helt vanliga Plain Janes, har en röst. Vi upplever att många känner att politiska diskussioner förs någonstans långt borta. När man inte upplever att man har möjlighet att påverka är det inte alltid så intressant att delta i diskussionen. Vårt mål är att de som tänker att jämställdhetspolitiska frågor inte angår dem ska ändra uppfattning. Syftet är därför att uppmuntra alla att delta i politiska diskussioner - kvinna som man, svart som vit, gammal som ung, utbildad som självlärd, blå som röd.


Hur har responsen varit hittills?

– Långt över förväntan! Vi är väldigt glada över att bekanta och obekanta delar det vi lägger upp – helt på eget initiativ dessutom. Det är jättekul att höra att folk faktiskt läser och tar till sig det vi skriver. Många verkar uppskatta det lättillgängliga formatet. Särskilt glada är vi över att både kvinnor och män läser och kommenterar. Att nå ut till båda könen är en stor del av vårt syfte.


Vilka förhoppningar har ni kring bloggandet?

– Ambitionen är att bloggen ska få vara ett forum där fler kan känna att frågorna faktiskt berör dem och att de också har rätt eller möjlighet att delta och påverka. Vi kommer också använda den som en kanal för att nå ut med andra jämställdhetsprojekt som vi bedriver vid sidan av. Nu närmast deltar vi till exempel i Idéjakten med en affärsidé som handlar om att öka medvetenheten gällande jämställdhet inom näringslivet. Förhoppningsvis kan aktiviteten på bloggen generera nya idéer, men också sprida idéer, kring hur vi når en jämställd värld i ett snabbare tempo.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20120901 - Marie-Louise Oscarsson

Jag gillar Ert initiativ i denna viktiga i bland svårgreppbara fråga. Kopplingen till Idéjakten är speciellt intressant.

MLO

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: