"Frihet och rättvisa åt kvinnor och män" var ett av budskapen när SHAG demonstrerade fredagen den 6 juli på Tahrir-torget.

Visselpipor mot sexuella trakasserier i Egypten

2012-07-13 | Bella Frank padlock

UTRIKES

Med pepparspray och vattenpistoler i beredskap protesterade gruppen SHAG mot sexuella trakasserier i Egypten i lördags. Peppar för att hålla angripare ifrån sig efter den senaste tidens attacker och SHAG:s protest togs så småningom emot med gillande av manliga åhörare. Feministiskt Perspektiv har varit i kontakt med initiativtagaren till SHAG, Amanda Ismail Zohdy, som vill använda direkt aktion mot kvinnors utsatta situation.

En av de grupper som jobbar mot sexuella övergrepp i det offentliga rummet i Egypten är SHAG, Sexual Harassment Action Group. När gruppen förra helgen protesterade mot sexuellt våld på Tahrir-torget i Kairo kom de beväpnade med vattenpistoler fyllda med pepparspray. Flera av kvinnorna hade också förberett sig genom att lägga in tjocka lager papper innanför byxorna för att skydda mot tafsande händer. Nu planerar gruppen en visselpipekampanj, Whistle Stop. Tanken är att producera visselpipor präntade med slagord mot sexuella övergrepp som kvinnor ska kunna använda om de utsätts för sexuella trakasserier eller övergrepp.

- Det finns en tradition här att visselpipor burits synliga för att avskräcka tjuvar genom att visa att deras tilltänkta offer genast skulle kalla på hjälp. Vi hoppas att visselpiporna ska fungera avskräckande, höja kunskapen kring detta och bidra till att sprida konceptet att kvinnor utsätts för sexuella attacker och inte ska känna skam för att ”tala ut” om detta.

- Då en attack kommer som en chock är det svårt att finna ord och vi tror att en visselpipa kommer att vare enklare att ta till, framför allt för kvinnor som är blyga eller som inte talar så bra arabiska, förklarar Amanda Ismail Zohdy.


Tröttnade på trakasserier

Det var för ett halvår sedan som hon tog initiativ till gruppen som hittills har haft två möten och två demonstrationer. Då hade hon tröttnat på upprepade trakasserier, trots att som hon beskriver det, hon har ekonomisk möjlighet att åka taxi och därmed kan undvika de ofta fullpackade minibussar som ger män som vill begå övergrepp relativt fria händer.

Det finns redan flera grupper som jobbar med samma fråga, men då hon inte kunde hitta mycket information på engelska kom idén till SHAG. Genom Facebook bjöd hon in tio vänner, som bjöd in sina vänner. Nätverket växte och består i dag av 400 personer, egyptier – både kvinnor och män, samt kvinnor av andra nationaliteter, Amanda Ismail Zohdy har själv en egyptisk pappa och en brittisk-österrikisk mamma.

Det pågår också arbete för att knyta samman alla olika organisationer som jobbar mot sexuella trakasserier som till exempel Harass Map som genom sms-rapporter illustrerar var övergrepp begås.


Övergreppen har intensifierats

Det var nu i somras som behovet att skapa en trygg plats för kvinnor på Tahrir-torget blev kritiskt. Amanda Ismail Zohdy läste då den brittiska journalisten Natasha Smiths berättelse om det brutala övergrepp hon utsattes för av flera män som slet av hennes kläder och penetrerade henne med fingrar, tidigare i juni.

Natasha Smiths berättelse har berört många starkt, inte minst kvinnor som Amanda Ismail Zohdy som deltagit i upp till 60 demonstrationer på Tahrir-torget sedan revolutionen inleddes i januari förra året. Bara några dagar efter hon berättade om vad hon blivit utsatt för hade antalet medlemmar i SHAG fördubblats.

Bland inläggen på Natasha Smiths blogg finns kommentarer från egyptiska män som ger uttryck för hur de skäms för och beklagar vad hon utsatts för, och från kvinnor som tackar henne för hennes mod att berätta. Men vissa kommentarer faller in i ett förnekande av att problemen i Egypten skulle vara värre än någon annanstans, liksom en islamofobisk kör som menar att något annat än en gruppvåldtäkt är inte att vänta av muslimska män.

- Frågan om anti-arabiska stämningar och islamofobi i ett internationellt perspektiv drabbar mig som egyptier. Och om du läser Natashas blogg kan du se att vidriga sexister på något sätt på en och samma gång lyckas anklaga henne för att hon blev attackerad, egyptier för att vara ”djur” och islam för att vara en ”ond” religion.

- Det är också viktigt att poängtera att de flesta egyptier är empatiska, civiliserade och idealistiska och att jag aldrig har mött män som jag skulle beskriva som verkliga feminister i något annat land i världen, säger Amanda Ismail Zohdy och säger också att det finns muslimska länder har en lägre förekomst av sexuella övergrepp än kristna länder.


Vattenpistoler mot angripare

Då myndigheterna inte visade intresse för att utreda eller försöka hindra attackerna kände många att det var viktigt att gå till handling. För Amanda Ismail Zohdy handlar det om att försvara kvinnors rätt att delta i den revolutionära rörelsen på ett säkert sätt, utan att behöva riskera att bli utsatta för övergrepp. Därför har de under den senaste månaden arrangerat två protester med syfte att skapa en tryggad plats på Tahrir.

- Generellt tror jag inte att protester fungerar om de inte når massmobilisering. Och jag ville inte bara säga min åsikt utan att vi skulle göra något praktiskt för att förhindra att kvinnor exkluderas från Tahrir, och göra en markering vad gäller sexuella övergrepp och trakasserier. Jag ville helt enkelt protestera på Tahrir för att vi var livrädda för att gå och protestera på Tahrir, säger hon.

Säkerhet blev en viktig del av planeringen inför protesten. Oron för attacker var stor. Som svar på det kom de på idén med vattenpistoler fyllda med vätska och peppar. Med hjälp av vattenpistolerna skulle de kunna hålla angripande män på avstånd var tanken. I samband med förberedelserna kontaktades också Abd el-Fattah Mahmoud som startat gruppen Imprint, och som har manliga medlemmar som bestämt sig för att prioritera kampen mot sexuella trakasserier.

Imprint beslöt sig för att delta med 20 personer som tjänade som säkerhetsvakter under protesten som hölls i förra veckan. I små grupper tog de sig till Tahrir-torget, för att inte väcka uppmärksamhet. De valde platsen vid Mohammed Mahmoud Street både för att den erbjöd möjlighet att snabbt ta sig därifrån om så skulle behövas, men också för att flera av de värsta attackerna har ägt rum där. Med budskap som “Jag är som din syster” och “Frihet är för alla” samlades en grupp män snabbt kring dem.


"Jag dödar den som rör er"

Flygblad delades ut och en av SHAG:s organisatörer höll ett tal, som utvecklades till en diskussion med de som hade samlats. Hon frågade om någon kände någon som hade tagit på en kvinna, vilket de flesta svarade ja på. Till en början var det flera som menade att det är kvinnors eget fel att de utsätts för sexuella trakasserier, eller att det bara är ungdomar som ligger bakom trakasserierna. Men efter en stunds diskuterande kom gruppen åhörare fram till att sexuella trakasserier är något dåligt.

- Vi drog en lättnadens suck och började ropa slagord och hela folkmassan skanderade med oss. En lång mans ansikte var förvridet av ilska, han skrek och höll upp en knytnäve i luften – likt en islamofobs värsta mardröm – men det han skrek var ”om någon rör er så dödar jag honom”, berättar Amanda Ismail Zohdy.

Ett problem är att sexuella trakasserier inte tas på allvar i Egypten. Flera förminskar problemet med att peka på att sexuella trakasserier i det offentliga rummet sker runt om i världen. Även om det naturligtvis stämmer så tror Amanda Ismail Zohdy att Egypten ligger i topp tre vad gäller förekomst av sexuella trakasserier.

Det är känt att under Mubarakregimen har sexuellt våld använts systematiskt av poliser gentemot fängslade personer. Att göra en polisanmälan av sexuella trakasserier kräver en stark vilja då poliser ofta anser det vara något trivialt och skuldbelägger ofta en kvinna som vill anmäla.

- I ett internationellt perspektiv skulle jag vilja se en kriminalisering av verbala sexuella kommentarer till okända på gatan så att det reflekterar den rädsla och den begränsning av rörelsefriheten sådant innebär. Att ropa ”snygga bröst” till en okänd kvinna är inte en komplimang, det är ett hot. Jag skulle också vilja se mycket mer arbete mot sexuella trakasserier i skolorna, framför allt för pojkar. Det vore också bra om flickor fick lära sig självförsvar regelbundet.


Organiserade attacker

Amanda Ismail Zohdy känner inte till någon utredning från polisens sida om det som verkar ha varit organiserade attacker mot kvinnor på Tahri. Hon tror själv att de har varit organiserad av en rad orsaker bland annat för att Tahrir tidigare fungerade som en frizon- en relativ oas utan sexuella trakasserier, och att det är ett välkänt faktum att Mubarak-regimen använt sig av sexuella övergrepp i repressivt syfte:

- Det har använts mot både män och kvinnor som gripits. Det är en vanlig strategi för att bryta ner folk. Att bli gripen här är synonymt med att bli utsatt för antingen sexuellt övergrepp eller hot om sexuella övergrepp.

Ett annat skäl som talar för att attackerna har varit organiserade är att offren verkar ha valts ut med omsorg. Flera har varit utländska journalister med synliga kameror. Dessutom har de som gått till angrepp var så påstridiga och fortsatt attacken även efter att andra män och kvinnor kommit till undsättning.

I de uppmärksammade fallen under sommaren har offren omringats och angriparna gått till samlad attack. Antalet demonstranter har sjunkit då kvinnor är rädda för övergrepp och män inte vill kopplas samman med våld. Det sjunkande antalet kvinnor i protesterna – kvinnorna hade en framträdande roll när protesterna mot Mubarak bröt ut – gör det också enklare för de som styr att utmåla demonstranter som bråkmakare.

- Säkerhetsapparaten här är enorm och gäng av huliganer har varit en självklar del i deras strategi under många år. Idéer som låter som konspirationsteorier för folk utanför Egypten har ofta visat sig vara sådant som regimen iscensatt, säger Amanda Ismail Zohdy.


Insamling till visselpipor

SHAG kommer nu närmast att jobba med sin visselkampanj. På längre sikt säger Amanda Ismail Zohdy att de hoppas kunna få den att bli en del av en statlig kampanj mot sexuella trakasserier med fokus på skolor och media. Nu behöver de samla in omkring 5 000 kronor för att köpa in den första omgången visselpipor. De har dock inga nya demonstrationer inplanerade, däremot kommer en annan grupp att genomföra en protest mot sexuella trakasserier denna fredag:

- Jag kommer att delta, med pepparspray i handen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: