Sexualkunskapen brister. Dags att vuxna tar ansvar, anser Frida Stjernholm.

Våga prata om sexualitet

2012-05-16 | Frida Stjernholm padlock

OPINION

Filmen Ingen riktig våldtäkt väcker många frågor. Frida Stjernholm har genom sitt arbete med Rädda barnen sett ungas stora behov av träning – i att lyssna på sina egna kroppar, sätta gränser och respektera sin partner. I dag lanserar hon kampanjen Fittsnack och uppmanar skolan att prioritera sexualundervisningen.

Frida Stjernholm är kommunikatör och jämställdhetskonsult

Diskutera på twitter under hashtag #fittsnack och läs mer och diskutera på www.fittsnack.wordpress.com

Jag utlyser en kampanj för att unga tjejer och killar ska våga prata om sex. Kunskap behöver spridas för att motverka övergrepp. Unga måste träna på att lyssna på sina egna kroppar och sätta gränser och respektera sin partner.

Dokumentären Ingen riktig våldtäkt sändes under veckan som gick på SVT. Det är en film som belyser ungdomars stereotypa syn på vad en våldtäkt innebär och som visar att verkligheten ofta ser helt annorlunda ut. Filmen aktualiserar flera frågeställningar: Hur ser vår syn på våldtäkt ut? Vilken kunskap sprids till barn och unga vuxna? Hur många går och bär på minnen av sexuella övergrepp utan att kunna sätta ord på dem?

I min yrkesroll och som ideell representant för Rädda Barnen möter jag ungdomar i många olika sammanhang. Jag och många med mig jobbar för att öka ungas självkänsla och göra dem medvetna om sina rättigheter.

Vad som ofta möter mig gör mig förvånad. Många tjejer som jag träffar visar prov på mer kännedom om det manliga könsorganet än sitt eget. De har bristfälliga kunskaper om säkert sex. De vet inte vad lubrikation är, att slidan blir blöt när en tjej blir kåt. De har ytterst begränsad kännedom om sina kroppar, sitt könsorgan och sina rättigheter.

Skolan har enligt läroplanen ett ansvar att undervisa ungdomar i sex och samlevnad. Denna undervisning ska ingå i alla ämnen och tas upp löpande. Men i kursplanerna för dessa ämnen står ingenting om vad som ska ingå.

Vems är då ansvaret för sex och samlevnadsundervisningen? Allas eller ingens? Är det upp till varje skola att bedöma? Hur granskas denna undervisning? Sex och samlevnadsundervisningen behöver enligt min åsikt prioriteras mycket högre för att uppnå en jämställd skola!

Jag önskar att jag, när jag pratar sex med ungdomar, slapp höra ”vad härligt att någon vuxen kan prata om sånt här”. Vi vuxna måste vara förebilder och våga prata om sex på ett öppet och fördomsfritt sätt med yngre tjejer och killar.

För mig är det inte konstigt att unga tjejer inte vet vad våldtäkt är när de inte ens vet att slidan ska bli blöt när de är kåta. Vi måste börja i rätt ände. Vi måste våga prata om att sex är till för individens egen skull, på individens egna villkor – ingen annans. När den kunskapen finns kanske frågan om vad våldtäkt innebär blir lättare att diskutera.

Jag vill öppna upp till diskussion kring unga tjejers kunskap om sitt kön och till unga killars ansvar för sitt sexuella agerande. Ideella krafter gör mycket för att öka kunskapen men det räcker inte. Som dokumentären Ingen riktig våldtäkt visar så måste mer kunskap till, kanske framförallt från skolans sida.

Unga tjejer och killar behöver veta inte bara vad de olika könsdelarna heter på fackspråk utan även hur det känns att vara kåt som tjej. Hur kan tjejer och killar lära sig att lyssna på sina egna kroppar, varandra och träna på att sätta gränser när det inte känns rätt? Både tjejer och killar måste även få korrekt förståelse för vad som är övergrepp och inte.

Därför utlyser jag nu en kampanj för att öka denna kunskap. Målet är att unga tjejer och killar ska våga prata om det kvinnliga könet och hur sex som grundar sig på ömsesidig respekt känns för båda parter. Och att de enkelt ska kunna finna användbar information. Delta du också! Prata om kampanjen och sprid diskussionen, framförallt till unga tjejer och killar!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: