Tv4 tycker att det här är en skitfråga. De tycker innerst inne som Wikegård – att hockey inte är någon sport för veklingar, säger Johan Croneman till Feministiskt Perspektiv.

Croneman angriper TV4-sporten

2012-05-11 | Ida Ali padlock

SPORT

TV4:s kommentator Niklas Wikegård får hård kritik av i DN av Johan Croneman för hans språkbruk under SM-finalen i ishockey. Croneman har även efterlyst en förklaring från sportchefen Hans Pekkari.

FAKTA

Johan Croneman är filmrecensent och tv-krönikör i Dagens Nyheter.

Läs Johan Cronemans artiklar:

http://www.dn.se/sport/ishockey/obehagligt-att-tv4-uppmuntrar-wikegards-mansgriseri

http://www.dn.se/sport/ishockey/tv4-gar-pa-gamla-trottsamma-meriter

– De har erbjudit mig att sitta i nyhetsmorgon och diskutera med Niklas Wikegård. Men jag tackade nej. Jag ser ingen anledning att delta när de inte svarar på mina frågor. Ska jag sitta där på deras hemmaplan på deras premisser? Nä, det ställer jag inte upp på, säger Johan Croneman till Feministiskt Perspektiv.

Ord som ”stake” och ”köra ner klubban i halsen på någon” är bara några av de vokabler som avfyrades från Niklas Wikegårds mun under SM – finalen mellan Skellefteå och Brynäs.

En person som tidigt reagerade på språkbruket från Wikegård och som även önskade kommentarer från TV4:s sportchef Hans Pekkari var DN:s tevekrönikör Johan Croneman.

Croneman har nyligen i några sportkrönikor varit starkt kritisk till Wikegårds manschauvinistiska uttalanden.

Bland annat skriver han att Wikegård [… ]ser två tuffa killar som gör upp, jag ser två patetiska och löjeväckande småpojkar som skämmer ut sig, sitt lag och sina familjer. Halva mänskligheten och hela manligheten[…].


"Står inte givakt"

I ett annat stycke skriver han ”Idrottsrörelsen är visserligen generellt sett en rätt konservativ företeelse, med rutten kvinnosyn och mängder av fördomar upphöjda till sanningar, men vill TV4 bidra till att bibehålla den typen av politisk stank, hemmahörande på 1800-talet”.


Du har reagerat starkt, varför?

– Bland annat därför att jag tittar på hockey med min 7-åriga son och hans kompisar. När en vuxen man sitter och säger saker som ”att de spelar som kärringar, eller att det inte är någon stake i killarna, inget frökenlir”. Ja, det är obehagligt. Barn ska inte behöva ta del av detta.


Vad beror det på att de inte svarar?

– DN följde upp det här efter att de valt att inte svara mig. Då svarade Hans Pekkari ”Jag står inte i givakt för Croneman". Äh, jag tycker att det är otroligt ignorant att inte svara på mina frågor. Jag ser det som ett allmänt fattigdomsbevis från deras sida.

- Å andra sidan är kritiken väldigt känslig för dem. Sedan är de jävligt nonchalanta och tycker att min kritik är nonsens. Men tyvärr är detta språkbruk en del av sportkulturen. Det är ju fortfarande männens domän. Kan du tänka dig en kvinna som sportjournalist och sitta och snacka som Wikegård? Bara den tanken räcker för att illusterara hur sjukt detta är.


Men det är ju många som uppskattar Wikegård, kan det inte bero på det, att de inte svarar eller agerar?

– Tv4 tycker att det här är en skitfråga. De tycker innerst inne som Wikegård – att hockey inte är någon sport för veklingar.


Regaera

Johan Croneman har efter sina texter fått svar från både folk som uppskattar det han skriver men också från de som tycker att Wikegård ska lämnas i fred.

– Hockeyspelare från Djurgården har hört av sig och är helt på min sida. De anser att Wikegårds tugg är förödande för både ungdomar och hockeyn överhuvudtaget. Sedan har bittra reaktionära bittra män som säger sig älska Wikegård. Många från högerkanten kallar mig bland annat för kulturmarxist.


Hur ska man komma åt det sexistiska och kvinnoförnedrande språkbruket inom sporten?

– Jag vet inte. De saknar bra chefer. Det måste väl finnas någon chef på TV4 som kan reagera? Eller någon i personalen? Någon kvinna borde reagera. Det skulle vara bra, men det kanske de redan gjort?


Tror du inte de har mer att förlora på att kritisera Wikegård än om en man skulle göra det, just på grund av den manliga norm som tydligen existerar där?

– Jo, i och för sig. Visst är det så. Men hur som helst tycker jag inte unga tjejer och killar som tittar på hockey ska behöva höra sån där skit. Jag tycker det är beklagligt.

Feministiskt perspektiv har också försökt nå TV:s sportchef för kommentarer, men utan resultat.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: