Maria Haskas är en av arrangörerna bakom Feministiskt Forum i Stockholm.

Fyra frågor till Feministiskt Forum

2012-05-04 | FemPers padlock

INRIKES

I helgen är det dags för Stockholms Feministiska Forum. Temat är Safari. Vi ställde fyra frågor till Maria Haskas som är en av arrangörerna.

Kan du säga ngt om temat – varför ni valt det.

– Safari är en resa i naturen, vars syfte oftast är att se vilda djur. När vi valde tema för i år var ordet safari högaktuellt i och med en annan händelse. Vi ville kanske vända på och ”leka” lite med begreppet. Vi såg Forumet som en resa där besökaren får chansen att uppleva feminismen i olika skepnader. Vi såg också feminismen i sig som ett vilt djur som just nu ”jagas” på olika sätt. Vi upplever att feminismen fortfarande provocerar helt enkelt. Men vi anser att feminismen måste skyddas från denna ”jakt” och den måste fortsätta att ”provocera”. Ända till den dagen då feminism inte längre är provocerande.

Är ni nöjda med programmet?

– Vi är fantastiskt nöjda med årets program, aldrig tidigare har det varit så späckat! Över 40 seminarier hålls under dagen och det är allt ifrån workshops till filmvisning. Forumet gästas av bland annat Margaretha Winberg, Mikael Gustafsson, Maria Abrahamsson, Kajsa-Ekis Ekman, Josefin Brink, Maria Sveland, Jonas Sjöstedt, Unni Drougge, Gertrud Åström med flera. Vi är jättenöjda och stolta över att Forumet utvecklas för varje år. Vi har blivit kontaktade av folk redan i januari med frågor om när forumet äger rum så vi upplever att det numera är ett etablerat evenemang som folk skriver in i sin kalender i tid!

Hur ser ni på den feministiska situationen i Sverige? Går vi bakåt eller framåt?

– Vi upplever att feminismen och dess företrädare under den senaste tiden har varit under attack. Kanske är det för att den feministiska rörelsen växer sig allt starkare och är ”farligare” än någonsin. Kanske är det en backlash vi ser och att det inte är politiskt korrekt att vara feminist längre. Vi hoppas att det är det förstnämnda.

Vad hoppas ni att denna helg ska föra med sig?

– Vi hoppas framförallt att den för med sig massor med pepp och systerskap! Att den väcker tankar och eftertankar. Att den inspirerar och motiverar alla härliga feminister där ute att fortsätta kämpa för ett bättre samhälle.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: