I helgen är det dags för Feministiskt Forum i Stockholm.

FemPers på Feministiskt Forum

2012-05-04 | FemPers padlock

INRIKES

Feministiskt Perspektiv kommer att medverka under en rad olika punkter under helgens Feministiska Forum på ABF-huset i Stockholm. Bland annat om feministisk idrottspolitik, jämställda pappor och intersektionalitet.

Jakten på en feministisk idrottspolitik

10:00-11:00 Hedén, våning 4

Hur kan vi jobba för att motverka sexism och rasism inom idrotten och hur ska vi se till så att kommunerna tar sitt ansvar och gör olika idrotter och idrottsanläggningar tillgängliga för alla?

Medverkande: Malin Nordkvist, F! Stockholm, Emilia Bjuggren, Socialdemokraterna i Stockholms stadshus och vice ordf idrottsnämnden, Ida Ali-Lindqvist, Sportredaktör på Feministiskt Perspektiv, Helena Tolvhed, forskare i Historia vid Stockholms Universitet. Moderator: Frida Fleischer. Arrangörer: Unga feminister


Backlash eller frammarsch i Vänsterpartiet?

10:00-11:00 Per Albin, våning 1

Ida Gabrielsson, ordförande för Vänsterpartiets kvinnonätverk och Birger Östberg, styrelseledamot för Feministiskt Perspektiv och tidigare riksdagskandidat för Feministiskt Initiativ diskuterar internfeministisk strategi, vilken betydelse det har om det är en man eller kvinna som sitter på en ledande position och vilka frågor ett feministiskt vänsterparti ska driva. Arrangörer: Flamman.


Macho i Kollektivtrafiken

11:15-12:30 Aspö/Blidö, våning 3

Är skrevande män en fråga om maktutövande? Varför är det problematiskt att kritisera manlighet?

Medverkande: Erika Eriksson, Stockholms Tjejjour, My Vingren, initiativtagare till Macho i Kollektivtrafiken, Jenny Rönngren, utrikesredaktör och redaktionschef för Feministiskt Perspektiv. Arrangörer: Stockholms tjejjour och Macho i Kollektivtrafiken


Jämställda pappor och hårt arbetande familjefäder

12:45-14:00 Palme, våning 1

Är den jämställda familjen liktydigt med hög utbildning och medelklass?

Medverkande: Mehmet Kaplan, gruppledare Miljöpartiet de gröna, Lars Jalmert, professor vid Stockholms Universitet och styrelseorförande i Feministiskt Perspektiv, Martin Oscarsson, kommunpolitiker MP samt representant från Sveriges unga muslimer.Arrangörer: Miljöpartiet


Vad har hänt med intersektionaliteten?

12:45-14:00 Sandler, våning 1

Vem äger tolkningarna? vilka formulerar frågorna? Vad händer inom hela det intersektionella spannet just nu?

Medverkande: Paulina De lor Reyes, Professor i ekonomisk historia, Monica Amante, Interfem antirasistiskt & feministiskt media- och resurscenter, Charlote Signahl, föreläsare och moderator, medverkande i en skrift om intersektionalitet, Karen Austin, styrelseledamot Feministiskt Perspektiv och projektledare på ungdomsstyrelsen. Moderator: Trifa Shakely, Chefredaktör Bang.


Arbete är livet!

14:15-15:30 Z-salen, våning 1

Finns en vision om ett annat samhälle, vilka konkreta förändringar behövs av hur arbete och arbetsliv organiseras för att vi ska uppnå ett mer hållbart, feministiskt välfärdssamhälle?

Medverkande: Moderator är Anna-Klara Bratt, chefredaktör Feministiskt Perspektiv. Roland Paulsen, författare till boken Arbetssamhället - hur arbetet överlevde teknologin, Josefin Brink, riksdagsledamot och talesperson i arbetsmarknadspolitiska frågor för Vänsterpartiet, Rebecka Bohlin, författare till De osynliga - om Europas fattiga arbetarklass. Arrangörer: Feministiskt Forum

I morgon slår dörrarna upp för 2012 års Feministiska Forum i Stockholm. Feministiskt Perspektiv kommer att vara representerade under en rad seminarier. Bland annat om idrottspolitik, jämställda pappor och intersektionalitet.

– Feministiskt Forum är en viktig samlingsplats för feminister och det är jättekul att fenomenet växer i landet, säger Feministiskt Perspektivs chefredaktör, Anna-Klara Bratt, som kommer att vara moderator vid seminariet ”Arbete är livet”.

Sportvärlden släpar efter

Förutom seminariet om arbete kommer bland annat Feministiskt Perspektivs utrikesredaktör Jenny Rönngren och sportredaktör Ida Ali – Lindqvist att delta i olika samtal.

– Som sportredaktör på en feministisk tidning känns det enormt viktigt att delta inom detta forum. Det är dags att feminismen även synar idrottsvärlden som enligt mig är en av de institutioner i samhället som släpar långt efter när det handlar om jämställdhet. Den heteronormativa miljön styr fortfarande idrottsvärlden och det är mycket allvarligt, säger Ida Ali-Lindqvist.

Även Feministiskt Perspektivs styrelse finns representerade genom Birger Östberg, Karen Austin och Lars Jalmert.

Redaktionen på plats

– Förutom att delta i seminarier satsar vi på flygblad och prenumerationserbjudande. Vi har förstått att långt ifrån alla vet att vi finns, säger Anna-Klara Bratt som hoppas att nya prenumeranter ska teckna sig under själva forumet.

– Vi ska naturligtvis också rapportera från Feministiskt Forum. Som alltid vid liknande evenemang tvingas en välja mellan idel intressanta programpunkter. Då är det bra med bevakning.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: