Nog med verkningslösa åtgärder, anser företrädare för Feministiskt initiativ.

Arbetstidsförkortning nu!

2012-04-20 | Marita Strand , Stina Svensson padlock

OPINION

Att dela på arbeten och förkorta arbetstiden är inte farligt. Det farliga är att låta arbetslösheten skena, att slita ut de som arbetar och att behandla arbetslösa som paria, skriver Feministiskt initiativs Marita Strand och Stina Svensson. De anklagar både Socialdemokraterna och Moderaterna för att länge nog ha lagt ansvaret för arbetslösheten på de arbetslösa och kräver systemskifte.

Marita Strand är ledamot i Feministiskt initiativs arbetsmarknadsutskott och Stina Svensson är en av Feministiskt initiativs tre talespersoner.

Arbetslöshet och våld och hot på jobbet. Två till synes skilda fenomen, men intimt förknippade med varandra. Våld och hot inom offentlig sektor, främst skola, vård och omsorg har ökat sedan 80-talet, visar kriminologen Sofia Wikman i en ny avhandling. En konsekvens av en nedmonterad välfärd, där allt färre ska utföra allt mer arbete. ”De omedelbara konsekvenserna av nedskärningarna inom personalen innebar att cirka 15 procent färre tog hand om en lika stor men åldrande befolkning 2001 jämfört med 1990”

Genom slimmade verksamheter har politiker lyckats skapa en arbetslöshet som utgör ett allvarligt arbetsmiljöproblem. 30 år av en välfärd i kris.

Socialdemokraternas och Moderaternas tävlan i arbetsmarknadspolitik tangerar alla rekord. S och M förenas i att skuldbelägga de arbetslösa och fäster stadigt blicken i backspegeln, med ovilja att möta framtiden. Ett SM i verkningslösa och direkt kontraproduktiva åtgärder.

Ansvaret för den höga arbetslösheten tillskrivs de arbetslösa. De arbetslösa som aldrig är rätt, som befinner sig på fel plats, under fel tidpunkt och med fel bakgrund. Ungdomar som alltid måste göra mer och något annat. Skriva fler CV:n och ständigt utbilda sig. Det handlar inte om att bara vara lönsam lilla vän, utan även "anställningsbar".

Nu är det dags att ta tillbaka ansvaret för ett samhälle där rätten till ett arbete är fundamental. Vi måste dela på jobben. Tänk tanken fullt ut, den är inte farlig. Farligt är att låta arbetslösheten skena med kostnader som är lika höga som för reguljära arbeten. Farligt är att slita ut de som arbetar och att behandla arbetslösa som paria.

Ska vårt hopp stå till De Nya Moderaterna som förefaller ha mycket gemensamt med De Nya Socialdemokraterna? Som med gemensamma ansträngningar effektivt stänger ute möjligheter till en sund och trygg arbetsmarknad. Istället levereras kortsiktiga lösningar på löpande band: deltidsbegränsning, RUT, sänkta arbetsgivaravgifter och löner för att anställa ungdomar, garantier för jobb- och utveckling, jobbcoacher, praktikplatser i kubik. Jobbskatteavdragen som regnat över främst högavlönade män, skulle få arbetsmarknaden att blomstra. Men jobben blir bara färre och färre.

Det finns ett trängande behov av förändring i samspelet mellan människan och hennes levnadsvillkor. Kraftåtgärder måste sättas in mot underbemanning och mot det allt hårdare arbetsklimatet inom offentlig sektor. Istället för en urvattnad arbetsmarknadspolitik, vill vi genomföra reformer som gör skillnad.

På 70-talet var samtliga partier utom Moderaterna överens om att fortsätta korta arbetstiden. Enligt en långtidsutredning skulle 30-timmarsveckan vara genomförd år 2010. I dag, två år senare befinner vi oss istället i 2/3 samhället (på väg mot 1/3?) där vissa jobbar långa dagar, samtidigt som allt fler står utan jobb.

Vi vill skapa en mänsklig arbetsmarknad med plats för olika förmågor och erfarenhet. En arbetsmarknad som erbjuder sunda miljöer, utan den rädsla och stress som kännetecknar dagens arbetsplatser. Efter drygt 40 år är 40 timmarsvecka fortfarande en intakt norm för ett ”riktigt” arbete, en norm som ligger till grund för sjuk- och arbetslöshetsförsäkring och som visar sig i pensionen.

Det är dags att gå vidare med en generell arbetstidsförkortning, med målet 6-timmars arbetsdag. En förkortad arbetstid skapar förutsättningar för bättre fysisk och psykisk hälsa, ger positiva effekter på miljön, mer tid att ta gemensamt ansvar för det obetalda arbete och vård och omsorg blir säkrare. Listan kan göras lång över vinster för såväl samhälle som individ.

Vi vill se ett samhälle där alla kan färdas väl genom livet. Ett samhälle som i alla avseenden tar hänsyn till de mänskliga rättigheterna och som i enlighet med grundlagen tryggar rätten till hälsa, arbete, bostad, utbildning, social omsorg och trygghet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: