Avslöjad.

Tyresöprofil dömd för sexköp

2012-04-17 | Ida Ali , Lilian Andersson padlock

SPORT

En av landets mest hyllade chefer i damfotboll har dömts för sexköp. Klubben, favorittippade Tyresö FF, sticker huvudet i sanden och hävdar att han inte haft några offentliga uppdrag sedan i höstas.
– Självklart påverkar det här spelet, säger Feministiskt Perspektivs fotbollsexpert Alva Nilsson.

Läs Aftonbladets avslöjande här

Läs Hans Löfgrens ursäkt här

Aftonbladet kunde i fredags avslöja att Tyresö FF:s eldsjäl och före detta sportchef, Hans Löfgren, dömts för köp av sexuell tjänst.

Han har själv efter avslöjandet i Aftonbladet gått ut med en ursäkt för sitt beteende. Men ingenstans i ursäkten nämner han kvinnan han köpte sex av.

Fotbollsledaren har tidigare fått pris för sina framgångar i Tyresö och hyllats av aktiva för sin driftighet och sitt starka idrottsengagemang.

I början av april utfärdade City åklagarkammare i Stockholm ett strafföreläggande för köp av sexuell tjänst om 50 dagsböter, 35 000 kronor. Hans Löfgren har erkänt brott.


Tidigare uttalat sig

Klubbens styrelseordförande säger sig inte känna till sexköpet.

– Jag varken kan eller ska kommentera det eftersom det rör en enskild medlem. Klubben har inga synpunkter på vad de gör på sin fritid.

Hans Löfgren har gjort uttalanden i media som klubbansvarig efter att han slutat men enligt styrelseordföranden har då media titulerat mannen fel.

– Löfgren lämnade sina offentliga uppdrag i oktober. Det är de fakta som gäller.

Frågan är vad klubben menar med offentliga uppdrag. Ord står mot ord när det gäller exempelvis hans inblandning i rekryteringen av Marta, som skedde två månader efter sexköpet och långt efter han påstås ha slutat. Och Hans Löfgren har alldeles nyligen uttalat sig i media om klubben, om än som före detta chef.

Men det har klubben inga synpunkter på.Enligt klubbordföranden, baserade sig uttalandena sig på hans tidigare idrottsinsatser.


"Stort skämt"

Feministiskt Perspektivs damfotbollsexpert Alva Nilsson berättar att Löfgren, i slutet av Tyresös premiärmatch mot Örebro förra måndagen fattade micken och pratade med publiken.

– Det låter inte som något en vanlig medlem får göra, säger hon och fortsätter:

–Detta är helt oförsvarbart och det känns väldigt tråkigt och jobbigt. Att jobba med damidrott och göra valet att köpa sex går emot allt sunt förnuft som finns. Speciellt då Tyresö har flera olika projekt som kan kopplas till feminism.

Alva Nilsson har också tidigare diskuterat just feministiska värderingar med just Hans Löfgren.

– Den diskussionen känns i dag som ett stort skämt.


Vad anser du om Tyresös reaktion?

– Vilken reaktion? Det enda de gjort är att gång på gång hävda att Löfgren inte har någon officiell roll i klubben. Men då undrar man ju om han har en inofficiell roll i Tyresö? Springer han runt i korridorerna och jobbar? Eller är han, som de säger, bara som vilken medlem som helst? Knappast.


Spelet påverkas

Alva Nilsson konstaterar att damfotbollen, till skillnad från herrfotbollen, varit befriade från rubriker om våldtäkter, rattfyllor, misshandel i hemmet och sexköp.

– På så vis är det väldigt tråkigt att det nu händer, men givetvis bra att när det händer så dyker debatten upp.

Nu har klubben hittills inte tagit tillfället i akt att klargöra sin ståndpunkt och Alva Nilsson anser att hela situationen är oerhört ledsam.

– Vi har den bästa damallsvenska vi haft på många år och så kommer det här som ett slag i ansiktet. Jag vill fokusera på spelet, men det här kommer och stör, trist och tråkigt.


Kommer det att påverka spelet?

Jag tror det. Turbulens i föreningen brukar påverka prestationer på planen. Men du kommer aldrig att få en spelare att säga det.


Kvinnan nämns inte

Alva Nilsson efterfrågar ett tydligt avståndstagande från Tyresö mot Hans Löfgrens brott. Hon har även efter att hon fått vetskap om sexköpet försökt nå personer i Tyresös styrelse utan resultat.

– Efter att brottet blivit känt borde Tyresö skickat ut ett pressmeddelande där de tar avstånd från sexköpet, vilket de enligt mig veterligen inte gjorde. Istället har de försökt lägga locket på. Det känns som om de kör huvudet i sanden och vill vänta ut stormen, säger hon.

Hans Löfgren har gått ut och bett om ursäkt, vad tycker du om det?

– När jag läser hans ursäkt låter det som att han ber om ursäkt för att han blivit påkommen, inte för handlingen. Ingenstans i sin ursäkt nämner han kvinnan i fråga. Och han säger att detta är den värsta dagen i hans liv. Inte dagen då han köpte sex eller dagen då domen föll utan dagen då historien kom ut i media.

Har Löfgren fortfarande en roll i Tyresö?

– Jag vet inte. Som jag sa tidigare pratade han i micken under senaste hemmamatchen. Och man bör komma ihåg att imperiet Tyresö byggts av Hans Löfgren. Jag beundrar det arbete han lagt ned på att göra Tyresö till ett världslag, men jag har också svårt att se att han skulle ha släppt detta projekt i höstas, ett år innan slutmålet - SM-guld 2012.

Om han är kvar, hur ser du på det?

– Oacceptabelt. Hans Löfgren har köpt sex. Jag kan omöjligt se att han skulle kunna fortsätta jobba med Tyresö. Dessutom har Tyresö flera projekt som syftar till att förbättra situationen för kvinnor i världen, det rimmar tämligen illa om Löfgren skulle ha en roll i föreningen. Så om Löfgren har en roll i Tyresö i dag hoppas jag att han inte har det kommande vecka.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: