PAS avgjorde spanska vårdnadstvister

2012-04-05 | Píkara/Fempers padlock 2

UTRIKES

Onsdagen den 28 mars dök agenter från Guardia Civil (polisstyrka med både militära och civila uppgifter) utan förvarning upp på två skolor i Madrid och tog med sig två flickor, en 9-åring och en 14-åring. Den större flickan fördes till en domstol, den mindre till sin farmor.

Trots deras bestämda motstånd har flickorna hamnat i sina fäders vårdnad, trots att den yngre flickan berättat om att fadern förgrep sig på henne och att 14-åringen berättat att fadern misshandlar henne regelbundet och tar dålig hand om henne.

Poliserna fullföljde domstolsbeslut som båda hänvisar till det så kallade Parental Alienation Syndrom, en påstådd psykisk åkomma hos barn som såväl kvinnoorganisationer som psykologer och psykiatriker betraktar som ytterligare en form av våld mot kvinnor.

PAS tillämpas i vårdnadstvister när modern har anmält misshandel eller övergrepp mot sin son eller dotter trots att det är en teori som avfärdats av många prestigfyllda vetenskapliga institutioner (som Världshälsoorganisationen, den amerikanska psykiatriföreningen, den spanska neuropsykiatriföreningen, och de spanska barnläkarnas förening).

Enligt förespråkarna uppstår PAS när en flicka eller pojke vägrar träffa sin far. I de fall där det bedöms finnas problem i relationen eller motstånd mot fadern bör det första steget enligt denna teori vara att utesluta våldssituationer. Men enligt förespråkarna av PAS förklaras alltid motståndet med att modern hjärntvättat barnen. Mer om PAS.


Juridiskt vakuum

Genom att tillämpa PAS har domarna i familjedomstolarna tagit vårdnaden om flickorna från mödrarna och överfört den till fäderna till vilka flickorna ska överlämnas. Enligt domstolsbesluten skulle den yngre flickan ha överlämnats i september och den större i december. Då skrev hon ett brev för att offentliggöra sin situation som inleddes ”Hej, jag har misshandlats och blir fortfarande misshandlad av min pappa...”

Mobiliseringen från en grupp kvinnor och anhöriga lyckades i båda fallen undvika överlämning till fäderna, men flickorna hamnade i ett juridiskt vakuum för även om de bodde hos mödrarna hade dessa inte längre vårdnaden.

Den lilla flickan släpades från skolan och fick inte säga hejdå till systern, som också är elev på skolan, vilket läraren föreslog när flickan höll sig fast och bad hen att inte låta poliserna ta med henne till fadern. Torsdagen den 29 mars ringde systern till farföräldrarna och farfadern sade att de aldrig skulle låta henne prata med sin syster. På kvällen ringde hon själv hem i smyg men samtalet avbröts omedelbart.

Den 9-åriga flickan kommer inte tillbaka till sin skola mer, hon skrivs på en ny adress, kommer inte att ha någon kontakt med modern eller någon annan i hennes omgivning, inklusive systern, under åtminstone två månader enligt domen. Inte heller får hon träffa sin psykolog.

14-åringen gömd

Två civilklädda poliser dök upp med en domstolsorder för att ta med sig den större flickan. Skolledningen gjorde så mycket motstånd de kunde tills notarien ringde och varnade för att de skulle gripas för domstolstrots.

Flickan fördes till domstolslokalerna, där hon hölls isolerad. Hon fråntogs mobilen och har inte gått att kontakta sedan dess. Hon tilläts inte heller tala med moderns advokat som kom till domstolen. Eftersom flickan fortsatte att motsätta sig att följa med fadern beslöt domaren att polisen skulle ta med henne dit fadern ville. Sedan dess vet ingen något om var flickan befinner sig. Modern har ett besöksförbud och kommer inte kunna ha någon kontakt med sin dotter under två månader.

Flickornas brott är att de anmält sina fäder och bett om beskydd. Svaret från institutionerna, inte bara domstolarna utan även de psykosociala team som är knutna till domstolen och familjerådgivningen har varit att vända dem ryggen och tillåta att de överlämnas mot sin vilja till fäderna de pekat ut som förövare.

Efter påskhelgen planeras en presskonferens för att uppmärksamma händelserna.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20120407 - Jeanette Sundhall

Jag förstår att ni vill att folk ska prenumerera men jag skulle verkligen vilja sprida den här artikeln. Så viktigt ämne. Jag är glad att ni skriver om detta I Feministiskt Perspektiv


20120412 - Jenny Rönngren

Då gör vi det!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: