Revolutionär Graffiti vid centrala Kairo.

Islamisterna i Egypten utmanas

2012-03-30 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Kampen mellan islamister å ena sidan och sekulära krafter, kvinno- och ungdomsrörelsen å andra sidan blir allt mer påtaglig i Egypten, både på gatorna och inom de politiska institutionerna. Nu utmanas islamisterna av sekulära krafter i landet i kampen om en ny grundlag.

Vem är vem!? En sammanställning över medlemmarna i grundlagkommitténs namn och partitillhörighet.

Trots att islamisternas block, som består av Muslimska Brödraskapets Freedom and Justice Party (FJP) och salafisternas Al Nour Party, tillsammans har vunnit 70 procent av parlamentets platser, är deras dominans inte given och fri från utmaningar. Islamisternas block försöker systematiskt lägga beslag på makten, utesluta oliktänkande och anklagas därför för att ha tagit ”förmyndarrollen” på sig av andra, i synnerhet ungdomsrörelsen som har haft en avgörande roll i störtandet av Mubarak regimen.

I medier och av ungdomar jämställs brödraskapets parti, FJP, allt oftare med Mubaraks politiska parti, NDP, som var korrupt, despotiskt och dominerade allt i landet. Nyligen anklagade brödraskapets ”högsta vägledare” egyptiska medier för att vara drivna av djävulen när de jämställer brödraskapet med Mubaraks parti. Islamisterna som känner sig utmanade av civilsamhället går till allt kraftigare motattack i medier och säger att den politiska minoriteten i landet vill tvinga sina åsikter på den majoritet av egyptier som valde dem. Men trots allt visar det sig att brödraskapet måste korrigera sina metoder när det gäller skandalen kring grundlagskommittén som nu dominerar nyheterna i Egypten.


”Skamligt och förolämpande”

Det nya parlamentets främsta uppgift är att författa en ny konstitution. En delegation på 100 personer har därför valts ut för att skriva ett första förslag. Den nya grundlagen kommer att ha stort inflytande på Egyptens framtid och i synnerhet på kvinnornas rättigheter samt oliktänkandes och religiösa minoriteters frihet.

Brödraskapets modell för att välja grundlagsförsamlingens medlemmar ledde till att 36 av de 50 platser som reserverats för parlamentsledamöter gick till islamisternas block. Enligt dagstidningen Al Ahram finns det flera andra, oberoende ledamöter i församlingen som sympatiserar med islamisternas block. Övriga 50 av totalt 100 platser skulle gå till icke- parlamentariska personer från folkrörelser, fackföreningar och expertgrupper. Även där har islamisternas block lyckats nominera minst 25 experter och ungdomar som sympatiserar med brödraskapet. Resultatet har blivit att 60-65 platser har gått till islamisterna enligt observatörerna. Detta innebär att grundlagen utan tvivel kommer att dikteras av islamisterna och att de andra bara är där för att legitimera en sådan konstitution.

Den 7 mars gick representanter av en koalition av 450 olika föreningar och organisationer från det civila samhället under namnet ”Egyptian Alliance for the Participation of Women” och lämnade sina förslag till parlamentet och krävde att minst 30 procent av konstitutionskommittén ska utgöras av kvinnor. Bara 6 av dessa 100 platser har gått till kvinnor och 6 reserverades för kopter. Detta har kvinnorörelsen kallat för skamligt och en klar förolämpning mot landets kvinnor och en klar uteslutning från att kunna påverka sitt öde.

Revolt inom konstitutionskommittén

Vid en presskonferens i tisdags deklarerade elva prominenta medlemmar från konstitutionskommittén att de avgått i protest mot broderskapets smygande dominans i församlingen och det faktum att den nya grundlagen inte kommer att spegla landets alla intressen. De avgående medlemmarna menar att Egyptens konstitution ska vara resultatet av en nationell konsensus och inte dikteras av islamisterna.

Bland de avgående finns ordföranden för Egyptens advokatsamfund och Mona Makram Ebeid, universitetsprofessor, respekterad politiskt aktiv kopt och en av de sex kvinnor som valdes i konstitutionskommittén. De avgående förklarade för medier att de nu bildar en ”alternativ grundlagförsamling” som ska skriva en alternativ grundlag. 100 prominenta deltagare ur olika politiska partier samt oberoende experter ska nomineras till denna alternativa församling för att skriva en egen version av konstitutionen som speglar Egyptens mångfald och pluralism, förklarade de på presskonferensen.

Den främsta anledningen som de elva kända sekulära ledamöterna angav för att lämnat konstitutionskommittén var att de protesterade mot metoder föreslagna av brödraskapstrogna FJP, vilket ledde till att 60 procent av platserna i församlingen nominerades från islamistiska blocket. Det talas om att detta är resultatet av en överenskommelse mellan brödraskapet och det militära styret, SCAF.


Alla egyptiers grundlag

En ny folkrörelse bestående av 15 olika kvinno- och ungdomsorganisationer, liberala och vänsterpartier samt fackföreningar har nu formats i opposition till Broderskapet och militärens planer för att skriva ihop en ny grundlag som enligt motståndarna ruinerar Egypten. "Constitution for All Egyptians" har stöd från mäktiga och respekterade grupper i samhället och fram för allt av ungdomarna i 6 april-rörelsen som startade upproret på Tahrirtorget för att störta Mubarak.

I en manifestation på Tahrirtorget i veckan ropade företrädare för 6-aprilrörelsen ”Nej till brödraskapet, Nej till salafister. Konstitutionen är för alla egyptier”.

De målade graffiti av militären och brödraskapet tillsammans på amerikanska ambassadens vägar och skrev ”De två litar man inte på: Militären och Brödraskapet”, rapporterar dagstidningen Al-Masry Al-Youm.


Brödraskapet ger med sig

Så sent som på onsdagen sade Mohamed El-Beltagy, en av Brödraskapets ledande figurer och generalsekreterare i FJP, att islamisterna är beredda att kompromissa med de som avgått från grundlagsförsamlingen. Enligt honom kan det Muslimska Brödraskapet tänka sig möblera om i kommittén så att den blir mer mångfaldig.

En anledning till denna eftergift kan vara det faktum att en tredjedel av de valda oberoende medlemmarna avstod från att delta vid församlingens öppning på onsdagen. Detta betyder att 28 medlemmar bojkottade eller avgick. En sådan grundlagförsamling saknar legitimitet och därför måste en kompromiss från islamisternas sida föreslås.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: