Bianca Kronlöf fångar sådant snubbar bara "råkar" säga.

Shit snubbar say

2012-03-23 | Josefin Lundh padlock

KULTUR

Den senaste tiden har videon Shit snubbar say to feminister spridits som en löpeld över internet. Josefin Lundh har pratat med Bianca Kronlöf – kvinnan bakom fenomenet.

På knappt två veckor har över 35 000 personer sett skådespelaren Bianca Kronlöfs satir över ”sköna snubbar”.

Många har hört av sig till Bianca Kronlöf och sagt att snubben är en exakt kopia av någon de känner. Samtidigt har folk hört av sig för att rätta henne och säga att alla killar inte är sådär.

– Om folk inte blir upprörda så blir de inte heller berörda. Jag skiter i om någon inte tycker om det, jag har fått så pass många positiva reaktioner att det väger över.

Den positiva responsen har varit dominerande och videon har spridits med kommentarer som ”klockrent” och ”helt fantastiskt”.

– Jag ville rikta lampan mot normen, säger Bianca Kronlöf.

 

Idén till snubben hade funnits hos henne ett tag när hon istället för att vänta på att få hjälp med att filma och klippa bestämde sig för att göra det själv.

Hon satte sig vid sin laptop och filmade och klippte sedan ihop allt direkt på datorn.

– Budskapet kändes viktigare än att det var filmat med en asnajs kamera, och det verkar som om folk håller med om det.

 

Bianca Kronlöf spelade in material till fyra videor med snubben och en vecka efter den första videon kom släpptes nummer två: ”Shit snubbar say to flator”.


Egentligen tycker hon att den är ännu roligare än den första.

– Där märks det att snubben egentligen är lite snäll, men han fattar inte att han är i maktposition. När han till exempel säger ”det är helt okej att du är flata” så är det ju ett maktgrepp, att han ger sitt godkännande.

 

Det Bianca Kronlöf vill uppnå med sina filmer är att kommunicera och nå ut till folk, och hon tycker att humor är ett bra sätt att göra just det.

– När jag skriker och är arg lyssnar inte folk, men om jag använder humor öppnar folk upp sig och blir mer mottagliga. Det här är ett sätt att skratta åt det, men också att få in folk som inte är vana i debatten.

Under tiden på Teaterhögskolan i Göteborg bildade Bianca tillsammans med klasskamraterna Elin Söderquist och Nina Haber den feministiska teatergruppen som fick namnet Gruppen.

Det var i samband med det som de upptäckte styrkan i att vara roliga.

– Vi var besvikna på skolan och startade gruppen som en reaktion på det. I början var vi mest arga, men sen efter den första föreställningen märkte vi att vi var väldigt roliga och kunde använda humor som ett vapen.

 

Gruppen började med att hålla föreställningar på skolan och sedan på scener utanför den. Nu är det ett år sedan de gick ut Teaterhögskolan och Gruppen håller på för fullt, i vår sätter de upp en ny föreställning.

Samtidigt kommer Bianca Kronlöf fortsätta att utveckla snubben. Det finns två videor som ligger färdiga och väntar på att släppas på Youtube, och i vår kommer snubben att ta steget ut från internet till verkligheten.

– Jag har fått ett erbjudande från Dramalabbet om att ställa snubben på scenen. Det blir någon gång i slutet av april eller början av maj, så jag sitter och skriver på det nu. Alla filmer var färdigskrivna när jag släppte den första, men det här blir i skuggan av internetsläppet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: