Första dagen var sjukstugan proppfull av folk – och ockupationen fortsätter.

Doroteaupproret fortsätter

2012-02-24 | Gerda Christenson padlock

INRIKES

Sedan drygt tre veckor tillbaka ockuperar Doroteaborna sin sjukstuga i protest mot nedläggningarna inom vården. Trots att landstingspolitikerna gjort flera försök att få ockupanterna att ge upp, har Doroteaborna bestämt sig för att fortsätta.

FAKTA

Dorotea kommun ligger i Västerbottens län. Centralorten heter Dorotea. Invånarantalet i kommunen har stadigt minskat, och kommunen har idag knappt 3 000 invånare, varav drygt hälften bor i centralorten.

Följ utvecklingen på bloggen Doroteaupproret eller via deras
Facebook eller
Twitter.

Den första februari startade Doroteaupproret – Doroteabornas ockupation av sjukstugan i protest mot landstingets nedskärningar. Till och med januari fanns akutsjukvård med fyra sängplatser i Dorotea. Nu finns inte någon akutsjukvård alls när Hälsocentralen stänger klockan fem.

En ambulans finns kvar i Dorotea, men det är inte säkert att den har möjlighet att komma. I samband med att akutsjukvården drogs in i Dorotea, försvann nämligen ambulansen i närliggande Åsele. Området som Doroteas ambulans nu ska täcka är stort, och ambulanspersonalen tvingas göra omöjliga val.


En ockupation i tiden

Men Doroteaborna är bestämda – de ska ha sin akutsjukvård tillbaka, säger de. Därför ockuperar de sjukstugan. Varje natt sover som mest tio personer där. Ockupanterna turas om. Under dagarna kommer och går folk hela tiden, fikar och pratar. Stöder är stort och medierna har bevakat ockupationen sedan start.

Doroteaborna är medvetna om hur viktiga medierna är i dagens samhälle. Kampen förs inte bara i sjukstugan, utan även på sociala medier, som Facebook och Twitter. Stödgruppen på Facebook är redan större än Dorotea kommuns sammanlagda invånarantal. En blogg finns också, som regelbundet berättar vad som händer.



Varje dag kollar ockupanterna mediebevakningen. Inger Henricson i grårandig tröja
till vänster är en av initiativtagarna till ockupationen.

Foto: Doroteaupproret

Personalen och Doroteaborna eniga

Vårdförbundets tidning Vårdfacket skriver att även personalen mår dåligt av nedläggningen av akutsjukvården i Dorotea. Både Doroteaborna och personalen på den kvarvarande Hälsocentralen anser att kommunen inte längre lever upp till Hälso- och sjukvårdslagen, där rätten till lika och säker vård finns inskriven. Dessutom får sjukvårdspersonalen sämre möjlighet att få jobb på orten.

– Hela historien är fruktansvärd. Beslutet är vansinnigt. Ända sedan det togs i oktober har personalen mått jättedåligt, framför allt över hur det har hanterats av landstingets politiker och tjänstemän. Inga risk- eller konsekvensanalyser har gjorts, säger Berith Söderberg till Vårdfacket.

Berith Söderberg jobbade tidigare på sjukstugan i Dorotea, men har omplacerats till ett äldreboende när akutsjukvården lades ner.


Politikerna oense

Politikerna i Västerbottens läns landsting har gjort flera försök att få ockupanterna att ge upp. På bloggen berättas bland annat hur landstingsrådet Peter Olofsson (S) hotat med att kräva hyra av ockupanterna för att de använder landstingets lokaler. Landstinget har också haft väktare vid sjukstugan för att kontrollera ockupanterna, men det har de nu valt att upphöra med. Skälet är att väktarna redan har kostat landstinget cirka 350.000 kronor, enligt Västerbottens läns landstings säkerhetschef Björn Sandström och chefen för landstingets primärvård Leif Persson.

I veckan meddelade Persson och Sandström att landstinget har satt upp förhållningsregler för ockupanterna. Bland annat får ockupanterna inte längre koka kaffe eller värma mat i micron.

Men landstingspolitikerna har inte stöd av sina partikamrater i kommunen. Samtliga partier i Dorotea kommun har uttalat sitt stöd för ockupanterna.



Utanför sjukstugan hänger en stor banderoll.
Foto: Doroteaupproret

Fotoförbud

Förra året fick Västerbottens läns landsting en ny landstingsdirektör, Jonas Rastad, med uppgift att effektivisera vården. Rastad väckte genast uppmärksamhet, dels för sin höga lön och dels för att han införde totalt fotoförbud inom landstinget. Så sent som i november debatterades fotoförbudet vid ett omdiskuterat möte på Publicistklubben i Umeå, där landstingsdirektören drev igenom fotoförbud även på själva debatten om fotoförbudet.

Norrans dåvarande chefredaktör Anette Novak sa då till SVT att tidningen tänkte fortsätta att göra sin egen bedömning av när de skulle filma eller fotografera, och hänvisade till att pressens rätt att granska makten är grundlagsskyddad.

Och oavsett landstingets beslut fotograferas det i Dorotea.



Simone Granberg, en annan av initiativtagarna till ockupationen.
Foto: Doroteaupproret

Doroteaborna ger sig inte

Nu i veckan som gick hade Doroteaupproret och sjukstugan besök av SVT:s Uppdrag Granskning, så ockupationen av sjukstugan i Dorotea kommer att fortsätta att synas i medierna. TV-folket fick dessutom med sig landstingets ekonomiska redovisning.

– Vi hoppas att de har större möjlighet att gräva i det här och hitta de brister som går att läsa mellan raderna, sa Simone Granberg, en annan av initiativtagarna bakom Doroteaupproret, till Västerbotten-Kuriren.

Doroteaupproret har inte några planer på att ge upp.



Ett konditori i Dorotea har gjort en särskild ockupationsbakelse. Den bjöd Doroteaupproret
landstingspolitikerna på. ”Smaka på en bit ockupantbakelse från Dorotea. Våra hjärtan
klappar för jämlik sjukvård” står det på skylten bredvid bakelserna.

Foto: Doroteaupproret

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: