Det är hög tid att Sverige börjar ge kvinnor i prostitution den hjälp som behövs för att ta sig ur, skriver Kvinnofronten.

Vi kräver Exit-program för kvinnor i prostitution!

2012-02-22 | Kvinnofronten padlock

OPINION

Stödet till kvinnor som vill lämna prostitutionen har i stort sett uteblivit sedan sexköpslagen infördes, enligt Kvinnofronten. I ett uttalande från helgens årsmöte ställs därför återigen krav på ett Exit-program med bland annat utbildning av domare och andra berörda yrkesgrupper, ökade resurser att möta prostituerades behov och att de som vittnar i människohandelsfall ska kunna få stanna i Sverige.

Det är nu tretton år sedan den svenska lagen om förbud för köp av sexuella tjänster infördes. I varje utredning om prostitution i modern tid, liksom i både förarbetena till och utvärdering av den nuvarande lagen, har det betonats hur viktigt det är att lagen kompletteras med stöd till kvinnor att kunna lämna prostitutionen. Men än i dag har nästan ingenting alls gjorts. Tvärtom har prostitutionsenheterna skurits ner.

De andra länder som tagit efter Sveriges sexköpslag har samtidigt satsat på Exit-program till stöd för kvinnor att lämna prostitutionen. Det är hög tid att även Sverige börjar ge utsatta kvinnor den hjälp som behövs. NU.


Kvinnofronten upprepar därför våra krav sen tidigare:

• att prostitutionsenheterna i Stockholm, Malmö och Göteborg slipper fortsatta nedskärningar och tvärtom får utökade resurser.

• att prostitutionsenheterna får tillräckliga resurser för att kunna ha ett helhetsperspektiv på prostitution, så att de kan hjälpa prostituerade utifrån alla behov, eftersom även bostad och arbete är en förutsättning för att du ska få en verklig möjlighet att ta dig ur prostitutionen.

• att ett nationellt prostitutionscentrum inrättas, där det också finns en nationell prostitutionsenhet för alla dem som inte bor i de tre städer där särskilda prostitutionsenheter finns. Dessutom bör prostitutionscentret få resurser att kunna fungera som kunskapscentrum som också kan föreläsa och informera om prostitution.

• att alla berörda yrkesgrupper, inte minst domare, utbildas om prostitution och prostitutionens skadeverkningar både för den som utnyttjas och över huvud taget för kampen för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde.

• att kravet på dubbel straffbarhet tas bort i prostitutionslagstiftningen, så den som bor i Sverige kan dömas för prostitutionsköp oavsett det andra landets lagstiftning.

• att även lägsta tänkbara straff för prostitutionsköp ska innebära att förövaren hamnar i sexualbrottsregistret, dels för att skapa något verkligt avskräckande för prostitutionsförövarna, dels för att hindra att prostitutionsförövare kan få arbete på dagis m.m.

• att kvinnor som vittnar i människohandelsfall ska få stanna i Sverige om de vill.

• att missbruksvården och stödet till hemlösa anpassas till de behov som kvinnor i prostitution har, samt att ökade resurser ges i enlighet med det.

• att prostitution aldrig ska anses som näringsverksamhet, dels så att staten slutar agera hallick, dels så att en prostituerad aldrig riskerar att skönstaxeras när hon kontaktar polis, socialtjänst eller andra myndigheter.

Kvinnofrontens årsmöte
18 februari 2012

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: