I dagarna har Feministiskt Perspektiv kommit ut i ett år.

Feministiskt Perspektiv ett år: ”Nu lägger vi i en högre växel”

2012-01-13 | Jenny Claesson padlock 2

INRIKES

I dagarna fyller Feministiskt Perspektiv ett år. Ett år som kantats av mycket jobb, nybyggaranda och svåra avväganden. I slutet av 2011 fick Feministiskt Perspektiv presstöd och och lämnade därmed en intensiv uppstartsfas. ”Nu lägger vi i en högre växel”, säger tidningens chefredaktör Anna-Klara Bratt inför utgivningen 2012.

För ett år sedan kom första numret av Feministiskt Perspektiv. Med endast en redaktör på heltid, två på halvtid och ytterligare två på kvartstid startade utgivningen den 7 januari 2011.

Första numret blev mycket omskrivet, avslöjandena om att kristdemokraterna inte vill släppa ifrån sig forskning som slog fast att vårdnadsbidraget var ett fiasko citerades i de flesta svenska medier.

– Intervjun med Göran Hägglund är fortfarande en av de mest lästa artiklarna under året och nummer ett var också den mest besökta enskilda utgåvan av tidningen, säger tidningens chefredaktör Anna-Klara Bratt.

– Därefter har vi delvis verkat under samma villkor som andra digitala nyhetstidningar, med den skillnaden att det finns en inbyggd skepsis mot kvinnodominerade miljöer i medievärlden. Långt ifrån alla journalister har blivit vänner med den digitala medievärlden, men det är bara en tidsfråga innan det är så. Nätet är ju exempelvis nyhetsledande sedan lång tid tillbaka.

Det kan tyckas som om utvecklingen av Feministiskt Perspektiv har gått i rekordfart. Från en enkel enkät i oktober 2010 som slog fast att om fler än 1 500 prenumeranter skulle teckna sig för prenumeration så skulle tidningen starta till dess att första numret kom i januari för ett år sedan. Men Anna-Klara Bratt menar att det bara ser ut på det viset:

– Vi som startade tidningen hade i över tio års tid analyserat och kritiserat andra medier för att sakna könsbalans, jämställdhetstänk och genusanalys. Till sist hade vi kommit till en punkt där steget från ord till handling var mycket kort. Det fanns så många nyheter vi aldrig fick läsa, och som ingen efterfrågade att vi var tvungna att hitta en utgivningsform för dem.

Motsvarande analys tycktes finnas hos läsarna som sedan starten fortsatt att strömma till. I slutet av 2011 hade tidningen närmare 2 700 prenumeranter. Men Anna-Klara Bratt tycker att tidningen förtjänar fler läsare:

– Vi är ju inte bara en ny typ av tidning. Vi kommer också ut i ett nytt format som veckotidning på webben. Dessutom inramade av regler som har tillkommit för papperstidningar. Alla hittar inte dit. Nästa närmaste mål är 3000 prenumeranter och nästa presstödsgräns. Vi hoppas också att vi trycker på andra medier att bli mer könsbalanserade genom vår blotta existens.

Just formatet har varit en utmaning både för journalisterna och läsarna. Många läsare är ovana vid att läsa mycket text på nätet. Feministiskt Perspektiv hoppas nu på att få vara med och utforma morgondagens presstödsregler.

– Utgivning på nätet lämpar sig bättre för löpande publicering snarare än en eller två gånger i veckan. Dessutom öppnar det andra möjligheter såsom radio- och filmutsändningar som det ännu inte går att söka presstöd för. Vi står fortfarande mitt i en brytningstid där mediekonsumtionen äger rum både på papper, i datorer, telefoner och läsplattor. Även om papperstidningen fortfarande känns mest bekväm för många är vår ambition att fortsätta att utveckla den digitala utgivningen. Om upplagan närmar sig 7 000 har vi bestämt att ompröva beslutet, säger Anna-Klara Bratt.

Inför 2012 har Feministiskt Perspektiv en rad nysatsningar på gång:

– Vi vill undersöka, gräva och räkna mer. Konkretisera hur och var bristen på jämställdhet uppstår. Sedan hoppas vi komma igång med streamade (filmade) djupintervjuer med intressanta feminister och ser också fram emot att vara medarrangör till en feministisk tribunal senare i höst. Och så fortsätter vi att undersöka möjligheterna till internationella samarbeten.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20120113 - Linnea Bruno

Heja! Ni gör en superviktig insats och det är alltid hög kvalitet - en ser fram emot läsningen. Idag har jag fått lön och ska omedelbums förnya prenemenerationen!


20120113 - Ida Ali-Lindqvist

Tusen tack , du behövs

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: