Turisterna vill gärna sporta när solen är som starkast vilket vi bara skakar på huvudet åt, säger Rahay BT Ismail till Feministiskt Perspektiv och skrattar.

Vattensporter is da thing

2011-12-23 | Ida Ali padlock

SPORT

Vattensporter är populärt hos semesterfirarna på Cenang strand i Lankawi. Rahayu BT Ismael arbetar på SeaWorld kliver vant på jetskin och med en rivstart lämnar hon stranden med ett ögonblicksfart.
Ingen kan undgå att hon är grymt skicklig.

I nio år har Rahayu BT Ismael , 26, arbetat som ekonomi och bokningsansvarig för vattensportsanläggningen SeaWorld. Hon ger även instruktör för ovana jetski-förare.

Rahayu BT Ismael trivs väldigt bra med jobbet då hon får ägna sig åt det hon tycker om. Siffror och vattensport.

– Det är bra här. Jag har min man som också arbetar här. Svärföräldrarna tar hand om våra tre barn. Alla vi som jobbar här är vänner. Det är ibland ett tungt jobb. Mycket av och på med skotrarna på släpvagnen. Dra ut vagnen i vattnet och sjösätta skotrarna. Därför är jag den enda kvinna som arbetar här.

Varför då?

– Därför att de flesta kvinnor inte tycker om att arbeta på stranden. De sitter hellre i klädaffärer i skuggan. Nej kanske inte riktigt men det lockar inte lika många kvinnor helt enkelt.


Säsong året om

Hit kommer både turister och malaysier för att njuta av den kritvita stranden och det gröna havet. Att åka bananbåt eller köra jetski, bränna i väg och flyga över vågorna under klarblå himmel och gassande sol är något som verkligen lockar.

Något som också pirrar rejält i magen är parasailing. Du åker rätt upp i luften och under femton minuters tid flyger du runt likt en fågel med en utsikt som fåglarna kan skatta sig lyckliga för att jämt kunna avnjuta.


Här är det säsong året om. Människor från världens alla hörn kommer hit. Det som skiljer turister från lokalbefolkningen är att de senare söker sig till stranden tidigt på morgonen, eftermiddagar och stannar tills det mörknar.

– Turisterna vill gärna sporta när solen är som starkast vilket vi bara skakar på huvudet åt, säger hon och skrattar.

Visst är det så. Vid åttatiden på morgonen är stranden full av malaysier. Sedan blir det tomt runt tio snåret för att sedan vid 17 tiden fullständigt överbefolkas av lokalbefolkningen.


Turister blir förvånade

Det som skiljer Seaworld från andra liknade företag på stranden är att de satsar enormt mycket för att locka den lokala befolkningen.

Sultanen av Malasyia har till och med gått ut offentligt och sagt att Langkawi inte ska bli ett ställe som endast blir ett tillhåll för turister. Lugnet ska bevaras.

– Vi vet att många förändrar mycket och anpassar öppet tider för att locka turister. Men anser att det är enormt viktigt att vår egen befolkning ska ha lika trevligt på sina semestrar som de turister som kommer hit. Därför är vi noga med att hålla öppet de tider som malaysierna besöker stranden.

Hon berättar att både kvinnor och män från Malaysia kör waterski och åker parasailing.

– En del turister blir förvånade när de ser kvinnor med slöjor som sportar. De tror liksom att det är förbjudet för kvinnor att göra. Visst ser det kanske jobbigt ut att folk sportar med slöjorna på, men många har ju andra huvudbonader. Hattar och kepsar säger Rahayu BT Ismael och pekar på en vit man som just ska till att knyta fast hatten på huvudet innan han drar iväg på jetskiin.

Shadira och hennes man är på väg upp i luften


Själv är hon på väg att gå på lunch tillsammans med en vän som kommit ner till stranden. Rahayu BT Ismael säger att de brukar ta jeetskin till en närliggande ö och äta där.

– Vi åker dit för att de har så god och billig mat. Färsk grillad fisk.

Sedan är det dags att dra ner släpvagnen till vattnet. Ut med waterskiin i havet. Sätta sig upp, starta igång och dra iväg. Rahayu BT Ismael älskar att köra och det märks.

Hon behandlar den som om hon inte gjort något annat.


Rahayu BT Ismael visar upp sina talanger innan hon drar i väg på lunch

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: