Dalia Ramström med en av sina Siberian Husky-hundar.

#helg: Fullt drag med Dalia

2011-12-23 | Emma Bergstrand padlock

SPORT

Sextonåriga Dalia Ramström från Gunnismark siktar på att bli världsmästare. I att köra hundspann.
– Min första tävling körde jag när jag var nio år, säger Dalia till Feministiskt Perspektiv

Fakta:

Namn: Dalia Ramström
Ålder: 16 år
Bor: I Gunnismark utanför Umeå
Familj: Mamma Maja, mammas man Björn, yngre bröderna Emil och Filip, och pojkvännen Dante.
Kennel: Biekke´s kennel
Sporter: Kör hundspann, spelar fotboll, springer och styrketränar
Vill bli: Kanske polis eller något med djur
Drömtävling: ”Jag vill köra Iditarod i Alaska där man kör 300 mil med hundspann.”

Siberian Husky

Den ras som i dag kallas siberian husky utvecklades hos tjuktjerfolket i den nordöstligaste delen av Sibirien. Klimatförhållanden tvingade dem att basera sitt uppehälle på jakt över vidsträckta områden och tjuktjerna svarade på naturens krav genom att utveckla en unik ras av slädhundar, skräddarsydd för de speciella behov på vilka deras överlevnad berodde.

Det tjuktjerna behövde och utvecklade var en hund med förmågan att kunna tillryggalägga långa distanser med maximal fart, men med en minimal förbrukning av energi i ett område nära norra halvklotets köldpol. En siberian husky är en typisk slädhund.

Den är stark, köldhärdig och uthållig och passar bäst hos friluftsintresserade ägare.

Källa: www.siberianhusky.se

Solen sipprar in mellan träden till rastgården. Kopplade på kedja står 18 hundar i gråa, svarta, vita och bruna nyanser. De väntar på mat. Några gnyr och skuttar ivrigt, andra gräver och drar frenetiskt i linan.

Övriga har lagt sig till ro och blickar mot Dalia som fyller skål efter skål med kött och foderkulor.

– Jag föddes nästan i hundsläden, säger Dalia med ett skratt. Mamma har haft hundar länge och jag har vuxit upp med dem. Min första tävling körde jag när jag var nio år.

Efter det har tävlingarna avlöst varandra. Förra året blev hon uttagen till ungdomslandslaget och på VM i Norska Hamar placerade hon sig som tvåa. Dalia tävlar i sprintklass med 4-spann och nu är hon sugen på större utmaningar.

– Mitt mål är att vinna VM, säger hon. Och att någon gång köra Iditarod i Alaska. Men i år vill jag få så bra pallplaceringar som möjligt för att bli uttagen till VM 2013 som kommer gå i Canada eller USA.


Roligt samarbete

Draghundsporten är stor i Europa och hundkörare i många länder har hög status berättar Dalia. I Alaska stänger skolorna när det ska köras tävling och man kan vinna stora summor pengar.

I Sverige är sporten ännu relativt liten.

– Jag önskar att fler fick upp ögonen för att köra draghund, säger Dalia. Det är roligt och man samarbetar och jobbar ihop med sina hundar.

Men alla dagar är inte solsken och gnistrande snöturer.

– Visst är det slitsamt. Man måste ut i alla väder, även om det regnar och är geggigt.Men att tävla och bara få vara med hundarna väger upp allt sådant. Hundarna är som familjemedlemmar och jag kan inte tänka mig ett liv utan dem.



Foto: Emma Bergstrand

Alaska nästa

Dalias tävlingshundar är alla av rasen Siberian Husky och tillsammans tränar de fyra till sex dagar i veckan vintertid.

– För att tävla åtta kilometer tränar vi 15 kilometer eller mer, berättar Dalia. Man vill att hundarna ska orka hela vägen. Men jag kör också skidor med dem en och en för att träna in kommandon som höger och vänster. Några kan till och med galopp.

Efter kel och blöta pussar släpar Dalia fram en stor träsläde ur ett trångt förråd i hundgården. Sex hundar kläs i färgglada selar och spänns framför släden två och två. Som en explosion skjuter hundarna iväg när grinden öppnas.

Snön yr och med Dalia på medarna försvinner ekipaget snabbt bakom träden.

Kanske en dag byter hon hemmaspåren i Gunnismark mot världsmästarbanorna i Alaska.



Foto: Emma Bergstrand

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: