Sjuksköterskestudenter manifesterade för högre ingångslöner på Södermalms torg.

Inte under 24 000!

2011-12-16 | Karin Råghall padlock

EKONOMI

Sjuksköterskestudenterna i Stockholm vägrar ta jobb med ingångslön under 24 000 kronor. På torsdagen samlades de för en manifestation på Södermalms torg.
– Sjuksköterskekåren har subventionerat den svenska sjukvården i en massa år, men det är slut med det nu, säger Ulrika Blumfelds.

Ett hundratal sjuksköterskestudenter höll en manifestation på Södermalms torg i Stockholm i går för att peppa varandra i kampen för högre ingångslöner. I skenet av facklor lyste budskapen från plakaten: "Låg lön inga syrror", "God vård kostar" och "Sjuksköterska är inget kall".

Det är studenter på Röda Korsets högskola, Sophiahemmet och Ersta Sköndal högskola som under hösten har gått ihop för att protestera mot låga ingångslöner inom Stockholms läns landsting. Via en sluten grupp på Facebook håller de varandra uppdaterade om var de sökt jobb och vilken lön de har erbjudits.

– Syftet är att spräcka landstingets lönekartell. Alla sjukhus har kommit överens om vad de ska ge oss – max 21 500. Det strider mot kollektivavtalet som säger att vi ska ha en individuell och differentierad lönesättning, säger Ulrika Blumfelds, en av de aktiva i proteströrelsen.


Startade i Umeå

Initiativet startade i Umeå i våras, och drog igång i Stockholm i oktober. I Stockholm har nästan samtliga studenter på de övre terminerna anslutit sig. Det handlar om flera hundra personer. Ulrika Blumfelds berättar att sjukhusen redan känner av protesten, vissa avdelningar har fått lägga ut sina jobbannonser tre gånger om då sjuksköterskorna tackat nej till jobbet en efter en. Ett sjukhus har försökt rekrytera folk i Sundsvall.

– Nu är de nervösa, och det är bra! Vi märker det på intervjuerna. Det här har gjorts förut men det har aldrig varit lika organiserat som nu, säger Ulrika Blumfelds.

Det som har fått sjuksköterskestudenterna att organisera sig är Stockholmssjukhusen gemensamma riktlinjer för ingångslöner. Studenterna anser att sjukhusen följer riktlinjerna som om de vore lagar, vilket strider mot att det enligt kollektivavtalet ska råda individuell lönesättning.

– När två tredjedelar av oss som söker erbjuds samma lön är den inte individuell och differentierad. Vi ser inte det här som riktlinjer utan som en kartell, säger Ulrika Blumfelds.


Tänker inte ge upp

Studenterna har uppvaktat sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt med protestlistor. De har haft möten med personallandstingsrådet Anna Starbrink och personaldirektören Maria Englund för att söka svar på vad som egentligen menas med individuell lönesättning, vem som är deras arbetsgivare och vem som sätter deras löner – utan större resultat. Landstingsledningen anser inte att de bryter mot kollektivavtalet. Men studenterna tänker inte ge sig.

– Vi är ett av de tre legitimerade yrkena, som har legitimation från socialstyrelsen. Vi vill ha betalt för det och det kommer vi att få också, säger Ulrika Blumfelds.

Hon medger att det inte är helt enkelt att tacka nej till jobb, många av studenterna har en familj att försörja. Men de flesta har extrajobb som exempelvis servitriser och undersköterskor, där de tjänar bättre än vad landstinget erbjuder sjuksköterskorna i ingångslön.

– Det är mer lönsamt att vara servitris, konstaterar Ulrika Blumfelds.

Protesterna har redan gett resultat. Studenter som sökt jobb inom psykiatrin och geriatriken – där de har svårt att rekrytera folk – har fått 26 000 kronor i ingångslön. Under torsdagens manifestation hälsade Ulrika Blumfelds sjuksköterskestudenterna välkomna genom att berätta att proteströrelsens initiativtagare precis lyckats förhandla till sig 24 000. Jublet lät inte vänta på sig.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: