Utökad barnomsorg måste kompletteras med en generös föräldraförsäkring om fler kvinnor ska kunna arbeta, menar sociologen Åsa Lundqvist .

Dyrt låta kvinnor gå hemma

2011-12-16 | Karin Råghall padlock

EKONOMI

Många kvinnor i Storbritannien tvingas sluta arbeta eftersom de inte har råd med barnomsorg. Men en ny rapport visar att Storbritannien skulle tjäna på att införa gratis barnomsorg.

Det är vanligt att brittiska kvinnor som är låg- eller medelinkomsttagare slutar jobba när de får barn. Sysselsättningsgraden bland kvinnor med barn är 60 procent, vilket är en låg siffra jämfört med andra OECD-länder. En viktig orsak är de höga kostnaderna för barnomsorg. Föräldrapar där båda tjänar en genomsnittlig lön lägger 27 procent av sin inkomst på barnomsorg i Storbritannien, jämfört med 12 procent i OECD-länderna.

Men den dyra barnomsorgen kan vara en förlustaffär för Storbritannien. Enligt en ny rapport från den brittiska tankesmedjan Institute for Public Policy Research, IPPR, skulle gratis barnomsorg ge miljontals pund i intäkter till den brittiska statskassan. Det skriver The Guardian. Om de kvinnor som i dag stannar hemma med sina barn fick möjlighet att arbeta, skulle skatteintäkterna från deras arbete överstiga kostnaderna för att tillhandahålla förskoleplatser åt alla barn.


Ovanligt förslag

Åsa Lundqvist är sociolog vid Lunds universitet och forskar om familjepolitik. Det är inget nytt att samhället tjänar på att fler kvinnor förvärvsarbetar, menar hon. Däremot är det i dag ovanligt med röster i det offentliga som vill satsa pengar på utbyggd och gratis barnomsorg. Därför tycker hon att det är spännande att ledande politiker som Liberaldemokraternas partiledare Nick Clegg har börjat argumentera för ett mer jämställt samhälle.

– Frågan är om ett sådant här förslag kan få fäste nu. Det är ganska progressiva förändringar i ett annars ganska stelt system där kvinnor tar hand om barnen hemma och gör det länge – ända tills barnen börjar skolan, säger Åsa Lundqvist.

Barnomsorgen i Storbritannien kännetecknas av höga avgifter och det är hård konkurrens om de få platser som finns. Avgiftsnivåerna gör att det framför allt är kvinnor med lägre inkomster som tvingas stanna hemma.

– I jämförelse har vi väldigt låga avgifter i Sverige i och med maxtaxan, som gör att nästan alla har råd att ha sina barn på dagis, säger Åsa Lundqvist


Generös föräldraförsäkring

En annan skillnad länderna emellan är att Storbritanniens föräldraförsäkring inte är lika generös. Åsa Lundqvist menar att det är något som måste tas med i beräkningen när man vill öka kvinnors förvärvsarbete. Det räcker inte att bygga ut barnomsorgen.

– Full sysselsättning kräver att det skapas förutsättningar för både män och kvinnor att arbeta – både genom att satsa på utbyggd barnomsorg och en generös föräldraförsäkring, säger hon.

Finns det någon som vinner på att hålla kvar en könsstereotyp arbetsdelning där lågbetalda kvinnor har huvudansvar för barnen?

– Nej, det gör det inte, mer än om det finns någon som tycker att det är bra att kvinnor är hemma. Naturligtvis finns det krafter i samhället som tycker att barn mår bäst av att mamman tar hand om dem, men det här håller på att ändras. Det som kallas den manliga försörjarmodellen är på väg att försvinna i Europa, man har inte råd att hålla kvinnor hemma, säger Åsa Lundqvist.

Argumentet att kvinnor måste ut på arbetsmarknaden för att ekonomin ska gå ihop hörs nu allt oftare i länder med dåligt utbyggd barnomsorg – som Italien, Spanien och Irland.

– Sen gäller det att skapa förutsättningar för att kvinnor ska kunna gå ut på arbetsmarknaden, genom offentlig och bra barnomsorg. Där är det mer kontroverser kring hur detta ska gå till, säger Åsa Lundqvist.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: