Det blev ingen fest

2011-12-16 | Alva Nilsson padlock

SPORT

Festen tog slut innan den hunnit kastas igång på riktigt. EM-tvåan Sverige fick lämna VM innan kampen om medaljerna närmat sig. Sverige lyckades inte rå på fransyskorna och festen fick ett abrupt slut.

Det började oroväckande för det svenska landslaget när de landade på Brasiliansk mark. Skador oroade och spelmotorn Therese Islas Helgesson tvingades lämna laget på grund av skada samtidigt som lagkaptenen och försvarsjätten Johanna Wiberg missade de inledande matcherna under gruppspelet.

Där och då såg vi hur mycket hon betydde för det svenska försvarsspelet, men då motståndet inte var det tuffast tänkbara vann Sverige mot Argentina, Elfenbenskusten och Uruguay utan lagkaptenen.

När lagkaptenen väl var tillbaka i spel funkade försvarsspelet bra men anfallsspelet låste sig stundtals.


Kvällsteet i strupen

Linnea Torstensson ägde planen när Kroatien stod för motståndet i den fjärde gruppspelsmatchen, men det räckte inte till seger och Kroatien vann med ett mål. Samma målskillnad blev det när Sveriges krafter mättes mot grannlandet Danmark.

Danmark vann matchen och gruppen, Sverige fick sikta in sig på en åttondelsfinal mot förra VM-finalisterna Frankrike. Att Frankrike skulle vinna matchen var de flesta överens om, allt annat skulle ses som en stor överraskning.

Därför var det säkerligen en och annan expert som satte kvällsteet i fel strupe när Sverige ledde med 15-12 över Frankrike när åttondelsfinalen tog halvtidsvila. Där och då väcktes frågorna:

Skulle Sverige kunna stå emot Frankrikes förmodade forcering i andra halvleken?

Skulle de nästintill obligatoriska dippen infinna sig? Skulle Linnea Torstensson ta fler avslut och skulle de svenska målvakterna få tag i bollen och bättre på sin räddningsprocent?


Stressat Sverige

Svaren kom snabbt. Sverige bytte målvakt och Cecilia Grubbström stod för flera kvalificerade räddningar i början av den andra halvleken. Men anfallsspelet gick i stå och till slut kom den sedvanliga dippen. Sverige gick från en fyramålsledning till underläge på tio minuter.

Efter att Frankrike tagit ledningen släppte de aldrig greppet och Sverige uppträdde stressat på offensiv planhalva. De tekniska felen och missarna avlöste varandra. Frankrike kunde då utnyttja det svenska slarvet och när Johanna Alm missade en straff i slutet av matchen var förlusten ett faktum. Till slut vann Frankrike med 26-23.

Ledsna svenskor fick lämna VM och istället hålla alla tummarna för Norge. Om Norge vinner VM är Sverige, i och med EM-silvret 2010, direktkvalificerade till OS.

Annars väntar ett tufft och jobbigt OS-kval.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: