Stina Holmberg, Brå:s chef för enheten för utvärderingar.

Brå efterlyser mer fokus på prostitution

2011-12-16 | Gerda Christenson padlock

INRIKES

Mer fokus på prostitution i vid mening och mindre på människohandel. Det förordar Brottsförebyggande rådet, Brå, i sin utvärdering av regeringens handlingsplan mot prostitution och människohandel. Brå vill också se ett nationellt kunskapscenter om prostitution.

FAKTA/BRÅ:S UTVÄRDERING

Brottsförebyggande rådet fick i uppdrag att göra en utvärdering av alliansregeringens Handlingsplan mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål.
Utvärderingen redovisas i Brå:s
Rapport 2011:18 Prostitution och människohandel för sexuella ändamål – Slutredovisning av regeringens handlingsplan.

Inom ramen för utvärderingen har Brå även gjort sammanställningen Rapport 2011:19 Polisanmälningar rörande människohandel för sexuella ändamål åren 2008-2010.

Inledningsvis konstaterar Brå att handlingsplanen har ökat medvetenheten om prostitution och människohandel för sexuella ändamål i Sverige. Under de tre år handlingsplanen omfattar (2008-2010) har över 15 000 personer utbildats. Polisen har dessutom fått ekonomiskt stöd för att kunna arbeta mer aktivt mot prostitutionshandeln, vilket har lett till att antalet anmälningar om sexköp under perioden ökat från cirka 200 till 1 300 per år.

Men Brå konstaterar också att bristerna i kunskap fortfarande är stora, både om prostitutionens omfattning och karaktär. Ett annat stort tillkortakommande gäller det bristande stödet till utsatta. Där tycks ingenting ha förändrats under de tre åren.


Brå vill ha annat fokus

Regeringens handlingsplan syftade till att förbättra arbetet inom berörda myndigheter och organisationer, skriver Brå. Huvudfokus har legat på människohandeln, med utbildning för personal inom polisen, kriminalvården, rättsväsendet, socialtjänsten, hälso- och sjukvården, länsstyrelserna, Migrationsverket samt konsulat och ambassader i tio olika länder. Men Brå menar att det är fel fokus för arbetet mot prostitution.

– Människohandel för sexuella ändamål är i och för sig ett allvarligt problem men det är mycket mindre vanligt än sexhandeln generellt och ungas riskbeteende på nätet, säger Stina Holmberg, enhetschef på Brå och ansvarig för utvärderingen.

Brå anser därför att regeringen i sitt fortsatta arbete ska lägga större fokus på prostitution i vid mening, och något mindre på just människohandel. De betonar även behovet av förebyggande insatser bland unga och poängterar vikten av att öka kunskapen om utsattas behov och vilka insatser som fungerar.

En annan kritik gäller samordningen av myndigheternas arbete mot prostitution, som enligt Brå måste bli bättre.

Människohandel är ett brott som är svårt för polisen att utreda. Det krävs mycket tid och resurser för att få fram bevis. Polisen kan därmed hamna i att de måste väga resurser mot hur starka misstankarna är, vilket leder till att många utredningar läggs ner. Få polisanmälningar om människohandel går vidare till åtal.

Den extra satsningen på polisens arbete mot prostitutionshandeln var tillfällig, under 2008 - 2010. Brå framhåller vikten av att resurser avsätts så att polismyndigheterna både i större och mindre län kan fortsätta uppmärksamma och utreda dessa brott.


Nationellt kunskapscenter

Slutligen lyfter Brå det förslag om ett nationellt kunskapscenter som lades fram av utredningen för utvärdering av förbudet mot köp av sexuell tjänst. Förslaget har lagts fram av flera tidigare prostitutionsutredningar, och i remissvaren har kvinnorörelsen uttalat sitt stöd.

Alliansregeringen har hittills avvisat det förslaget, skriver Brå. Istället har regeringen valt att lägga ansvaret på länsstyrelserna. Men Brå anser att länsstyrelserna saknar resurser och kompetens att göra de kartläggningar och den vetenskapligt grundade metodutveckling som krävs. Brå föreslår därför att resurserna för den verksamheten istället läggs på att starta ett nationellt kunskapscenter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: