Revolutionen har inte kommit för att frigöra halva befolkningen, säger Mai Abdulmalik, Yemen Women Union.

Stöd till Tawakuls parti sviker Jemens kvinnor

2011-12-09 | Tanya Holm padlock

UTRIKES

Mai Abdulmalik från Yemen Women Union, YWU, berättar för Tanya Holm om den Fatwa som företrädare för fredspristagaren Tawakul Karmans parti, al-Islah, utfärdat mot YWU.
– I Västvärlden såg man tidigare de islamistiska rörelserna som terroristnätverk, nu ser man dem som demokratikämpar och gör dem till sina allierade, säger Abdulmalik.

FAKTA/YWU

Yemeni Women's Union (Ittihad Nisa al-Yaman) är den äldsta kvinnoorganisationen i Jemen, med rötterna sedan kolonialtiden.

Målet är att uppnå rättigheter och legitimitet för kvinnor, jämställdhet och kvinnors påverkansarbete.


Läs också:

Tawakul Karmans parti och Jemens feminister

Du skickade ett meddelande där du vädjar till omvärlden att sluta stödja islamisterna. Det jemenitiska upproret pågår än och islamisterna, med oppositionspartiet Islah i spetsen, ingår i oppositionsrörelsen. Islah sägs vara oppositionsrörelsens mäktigaste grupp och att kritisera islamisterna är, enligt många aktivister, mer förbjudet i dag än att kritisera regimen. Ändå skickade du meddelandet.

– Jag var faktiskt osäker på om jag ville skicka iväg mitt meddelande eller inte. Jag tvekade för när man kritiserar islamisterna säger folk att man kritiserar oppositionspartiet Islah, och den som kritiserar Islah anklagas för att vara emot revolutionen. Jag visste att om jag skickar meddelandet där jag uppmanar omvärlden att sluta stödja islamisterna kommer jag – inom Jemen – att anklagas för att vara emot revolutionen. Här kommer man att säga att det jag gör förstör kampen för förändring i Jemen. Trots det skickade jag till slut iväg meddelandet. När jag såg att en fatwa hade riktats mot oss kvinnor i Yemen Women Union, av en islamist, var tystnad inget val för mig. Revolutionen har inte kommit för att frigöra halva befolkningen. Den måste befria också oss kvinnor. Alltså måste vi reagera mot islamisterna.


I Sverige och i många andra länder i Europa talas det en del om ”islamofobi”. Det sägs att en negativ bild av islam har spridits i västerländsk media de senaste åren. Folk är oroade över de politiska konsekvenserna som kan följa när européer är rädda, inte bara för islam utan också, för muslimer. Vissa är ovilliga att lyfta en diskussion kring de mer kontroversiella formerna av islam som visas upp i dag. De vill inte späda på någon rädsla. Vad skulle du säga till dem?

Jag skulle säga att jag är muslim. Jag är konservativ. Jag bär sjal. Jag ber. Min familj har undervisat i islam i många år och vi tror ändå på att flickor och pojkar ska studera tillsammans och att kvinnor och män ska vara jämställda. Det fanns en tid när ingen var rädd för islam. Islamisterna, det var de som skapade islamofobin med sina felaktiga tolkningar och handlingar. Islam är inte vad islamisterna säger, inte vad Zindani säger, inte ens vad de moderata rösterna bland islamisterna säger. Islam är i sin kärna en återhållsam och frihetlig religion som är högst kompatibel med kvinnors rättigheter. Men den islam som vi ser i arabvärlden är ofta färgad av våra samhällsproblem. Vår fattigdom reflekteras i vår tro.


När du skickade meddelandet fick du ett svar från en vit, europeisk, icke-muslimsk kvinna i Jemen. Hon skrev att du måste se upp för att inte sprida islamofobi. Hur reagerade du på hennes meddelande?

Europa och USA stödjer islamister. Det har de gjort sedan flera år i Afghanistan och det gör de nu i Nordafrika och Mellanöstern. I Västvärlden såg man tidigare de islamistiska rörelserna som terroristnätverk, nu ser man dem som demokratikämpar och gör dem till sina allierade. Nu stödjer ni islamisterna istället för regimerna. Det är lika fel. För oss kvinnor är det till och med mer problematiskt när islamisterna får omvärldens stöd. De väldigt få rättigheter som vi kvinnor har kommer att tas ifrån oss i takt med att islamisterna flyttar fram sina positioner.

Menar du att västvärlden, i sin vilja att hitta ett nytt, och möjligen mer positivt, förhållningssätt till de arabiska länderna riskerar att göra kvinnorna en björntjänst?

Ja. Ni vill stödja demokratirörelserna. Men vad är poängen med demokrati, när kvinnor inte får ta del av den? Jag är inte förvånad över att européer tar islamisterna i försvar. Men jag blev förvånad över att någon som faktiskt känner till Jemen, såsom kvinnan som svarade på mitt meddelande ju gör, oroar sig mer för islamofobin i Europa än kvinnors rättigheter i Jemen.


Vad tycker du att regimerna i Europa ska göra här och nu?

De måste visa sitt stöd för kvinnogrupper och mer liberala grupper. De måste visa att de är intresserade av att den förändring som ska komma till inte bara ska gynna halva befolkningen. Men ni ger istället Nobelpris till någon som inte ens tror på kvinnors rättigheter.

Amerikansk media, och sedan europeisk, har sedan årets början rapporterat att Tawakul Karman gör det möjligt för kvinnor att demonstrera i Jemen. Motiveringen till priset lyder att Tawakul Karman både före och under den arabiska våren spelat en ledande roll i kampen för kvinnors rättigheter och för demokrati och fred i Jemen…

– Ja, genom att ge henne priset vill väst visa att de islamistiska rörelserna spelar en viktig roll i revolutionerna. Och de vill säga att kvinnor behövs i kampen här. Men Tawakul Karman tror på Islahs islamistiska idéer och principer. Hon är inte så liberal som hon framställer sig själv som i mötet med västerländska journalister. Hon går inte emot sitt parti.


Gick hon inte emot Islah i frågan gällande en åldersgräns för äktenskap?

Hon säger att hon gick emot sitt parti och stödde införandet av en åldersgräns för äktenskap. När vi frågar henne vad hon gjort för att stödja en sådan lag säger hon att hon demonstrerat. Men här på Yemen Women Union har vi jobbat för att få igenom lagen i många år, vi känner inte alls till hennes engagemang i frågan. Vi hörde inget uttalande från henne. Hon skulle aldrig gå emot sitt parti, hon håller ju med det. Likväl hoppas jag att Tawakul Karman i framtiden kommer att bli en förespråkare för kvinnors rättigheter. Det finns många som talar om mänskliga rättigheter i Jemen men vi behöver fler som talar om kvinnors rättigheter.


Det talas om att de islamistiska rörelserna har förändrats under de senaste åren. Att de moderata rösterna funnit ett sätt att förena sin tolkning av islam med kvinnors mänskliga rättigheter. De islamistiska rörelser som tycks spela en ledande roll i de ”Nya samhällena” i Nordafrika och möjligen också Mellanöstern kommer kanske framöver att verka för kvinnors rättigheter. De ger sitt ord på att de ska göra det. Vad tror du?

– Visst finns moderata röster. Men när de kommer till kvinnors rättigheter är de moderata alltid redo att kompromissa bort dem. Detsamma gäller Folkkongressen (Salehs regerande parti). De använde återkommande kvinnorna i förhandlingar med oppositionen. Folkkongressen hade majoritet och kunde alltså driva igenom lagen om en åldersgräns för äktenskap förra året. Men de lyssnade på och lät slutligen Islah besluta i frågan. Vi pratade om islamofobi tidigare, jag vill verkligen inte sprida någon sådan, men så är det. Saleh var undermålig som ledare. Han drev landet till fattigdom och missär. Men, med islamister vid makten finns verkligen inga rättigheter för kvinnor. Med mitt brev vädjar jag till omvärlden att inse det.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: