Ina May Gaskin utvecklade ett eget handgrepp som använd världen över.

Pris till kontroversiell barnmorska

2011-12-09 | Cecilia Burman padlock

FEMINISM

Ina May Gaskinhar kallats ”världens mest kända barnmorska” och är en feminist med rötterna i 70-talets spirituella vänsterrörelse. Hon har spelat en avgörande roll för humaniseringen av förlossningsvården i USA och är en världsvan föreläsare. I måndags mottog hon det alternativa nobelpriset, The Right Livelihood Award.

FAKTA/INA MAY GASKIN
  • Ina May Gaskin föddes 1940 i Iowa, USA.
  • Böcker Spiritual Midwifery (1977), Guide to Childbirth (2003), Guide to Breastfeeding (2009), samt Birth Matters: A Midwife's Manifesta (2011).
  • Hon fick The Right Livelihood Award 2011, med en prissumma på 50 000 €. Juryns motivering: “För hennes livslånga arbete med att lära ut säkra, kvinnocentrerade förlossningsmetoder som bäst gagnar den fysiska och mentala hälsan hos både mamma och barn.”
  • Ina May Gaskins tacktal

Hur får man svenska feminister att tänka mer med kroppen än med huvudet? frågar jag Ina May Gaskin. Hon sitter framför mig med gråsprängt hår och hon skrattar åt frågan, inte för att den är särskilt rolig utan för att hon förstår vad jag menar. Det är svårt att prata kropp med postmodernismens feminister. Ingenting är heligt.

– Den västerländska kulturen är obekväm med kvinnokroppen. Feminismen i dag är sprungen ur Simone de Beauvoirs idéer, och hon var verkligen inte bekväm med den kvinnliga kroppen. Hon sa att kvinnor som föder barn är motbjudande och att födandet är oheligt. Att det bara handlar om en bunt äckliga celler. Jag tycker det är ett bisarrt sätt att se på kvinnors förmåga, säger Ina May Gaskin.


Omvälvande upplevelse

Första gången Ina May Gaskin assisterade en förlossning var i en turnébuss i början av 1970-talet. Då var hon en nyfiken hippie med en akademisk examen i litteraturvetenskap i bagaget som hjälpte sin födande väninna att slappna av under förlossningen och att lita på sin egen förmåga. Upplevelsen fick henne att engagera sig för kvinnors inflytande över födandet.

1971 startade hon en egen förlossningsklinik, The Farm Midwifery Center, och började lära ut traditionella barnmorskemetoder. Hon var och är fortfarande starkt kritisk mot läkare och barnmorskor som tar makten från kvinnor, samt medicinska ingrepp som stör den naturliga förlossningsprocessen. I takt med att teknologin har tagit kontrollen över förlossningen har kvinnor tappat tilliten till sin egen kropp, och många tror att förlossningen kommer förstöra deras underliv, menar Ina May Gaskin.

– Självklart kan en kvinna bli skadad, om man vägrar henne en njutbar förlossning och stressar bebisen ut ur kroppen. Men varför tror man att denna fantastiska kropp, som låtit barnet växa sig fullstort inuti den, plötsligt skulle sluta göra sitt jobb? säger Ina May.

Hon har medverkat vid tusentals naturliga förlossningar, även tuffare sådana, med sätesbjudning och tvillingfödslar, och hon menar att en trygg kvinna som får föda i sin egen takt är förutsättningen för en säker förlossning.


Eget handgrepp

Ina May Gaskin är den första barnmorska som får Right Livelihood Award och den enda barnmorska som gett namn åt ett obstretiskt handgrepp (Gaskin maneuver), vilket hon lär ut till förlossningsläkare och barnmorskor över hela världen. Helt utan medicinsk utbildning har Ina May Gaskin på sin klinik lyckats hålla nere förekomsten av kejsarsnitt på två procent, som inom den konventionella vården i USA ligger på över 30 procent.

– Jag säger inte att vi ska överge den moderna världens tekniska framsteg, men vi får inte glömma visdomen från förr. Eller ännu hellre, jaga rätt på den. I dag finns den hos barnmorskor i de mexikanska bergen och avlägsna platser i Sydamerika. Dessa barnmorskor klarar av att vända ett barn som ligger fel med händerna och en tygbit.

Feministen Ina May menar att jämställdhet inte kan uppnås så länge man degraderar kvinnors biologiska funktioner.

– Jag tror inte på idén att män och kvinnor är exakt likadana. Vi är ganska annorlunda från män, även om vi har våra likheter. Jag tror det är viktigt att ha en balanserad syn på människor, det behöver inte vara antingen eller.

Ina May Gaskin

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: