Krigsprofiter urholkar Nobelprisets glans

2011-12-09 | Puma Berg, Ofog padlock

OPINION

Den 10 december delas Nobels fredspris ut. Världens ögon riktas därmed mot både Sverige och Norge, som framstår som välutvecklade, fredsälskande och fredssträvande nationer. Men vad är det som glöms i glammet? Dagen till ära riktar Nätverket Ofog blicken mot krigsprofitörerna som får bilden att skava.

FAKTA/OFOG

Fredsnätverket Ofog har funnits sedan 2002 och arbetar för fred med fredliga metoder, genom opinionsbildning, folkbildning, aktivt ickevåld, civil olydnad och andra former av fredlig direkt aktion.

Nätverket har i Sverige avrustat vapen på väg till Irakkriget och Kashmirkonflikten och ordnat stora fredsläger utanför fabrikerna i Karlskoga och krigsövningsområdena i Norrbotten.

Sverige har länge setts, och ses fortfarande i stor utsträckning som ett land präglat av fred och neutralitet, en bild som rimmar illa med verkligheten. Sedan 2001 har den svenska vapenexporten ökat med 350 procent, under 2010 sålde Sverige krigsmateriel för 13,7 miljarder och Sverige är nu det land i världen som exporterar mest vapen per person. Vapen som används till det enda vapen kan användas till – död, hot och lemlästning. Samtidigt som Kung Carl Gustav delar ut nobelpriset till forskare i stadshuset används hans namne, det effektiva granatgeväret Carl Gustaf i något av de drygt 40 länder som det sålts till. Detta svenska gevär har använts i krig i Kuwait, Vietnam och Kambodja och används just nu i krigen i Irak och Afghanistan. Meritlistan kan göras lång.


Få uppfyller pristagarkrav

I sitt testamente skriver Nobel att fredspriset ska tilldelas "(...) den som har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser." Det handlar alltså om praktisk avrustning i första hand, att överskrida (avskaffa) nationsgränser genom att sluta sig samman samt att skapa samarbeten, samtal och överenskommelser gällande fred. På listan av fredspristagare kan ytterst få sägas uppfylla dessa krav (en av årets pristagare, Leymah Gbowee utgör ett av undantagen). Bland pristagarna kan nämnas att tre Amerikanska presidenter har erhållit det: Carter, Gore och Obama, den sistnämnde förde flera krig när han fick priset; Irak, Afghanistan, Libyen, Jemen.

Det är något som skaver i bilden av fred som detta sammantaget ger.

På själva Nobeldagen passar Fredsnätverket Ofog på att sticka hål på Sverige och Norges fredsgloria. Vi arrangerar en stadsvandring med början i Nobelparken kl. 13.00 - 15.00. Därifrån promenerar vi tillsammans till några av de företag, myndigheter och organisationer som utgör världens främsta vapenindustri. Under stadsvandringen avslöjar vi hur krig utrustas, planeras och finansieras från själva hjärtat av Stockholm. På vår vandring passerar vi Sveriges riksdag, som genom kraftiga statliga bidrag stöder vapentillverkning och vapenexport.


Inte utan motstånd

Vi går vidare till Försvarsexportmyndigheten, som har till sin enda uppgift att främja och effektivisera svensk vapenexport. Detta sker via Exportkreditnämnden som ger fattiga länder, som egentligen inte har råd med någon form av upprustning, möjlighet att ändå köpa svenska vapen. Vi fortsätter till BAE systems (världens tredje största vapenproducent), LUTAB (konsultföretag som varit med och utvecklat traditionella stridsflygplan liksom drönare - förarlösa strids- och spaningsflygplan till bland annat BEA och SAAB) och många andra mer men tyvärr oftast mindre kända företag.

Lyckligtvis sker vapenexporten inte utan motstånd. Utpekandet av krigsprofitörer kommer därför varvas med inspirerande exempel på fredsmanifestationer – vi visar att det finns folk som inte accepterar att världens konflikter göds med svenska vapen eller att orättvisor upprätthålls med hjälp av militär övermakt. Vi visar att det enda en vettig människa kan göra är motstånd.

Välkommen att göra oss sällskap på lördag!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: