376 kvinnor kandiderar. Tre invalda hittills.

Katastrofal könsbalans i Egyptens val

2011-12-09 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Resultatet från Egyptens första valomgång är katastrofalt när det gäller könsbalansen. Av rösterna har 1,4 procent gått till kandiderande kvinnor, hittills.

Alla partier var enligt vallagen tvungna att ha minst en kvinna på sin lista. Men lagen preciserade inte platsen. Därför hamnade de flesta kvinnor inte på valbara platser.

FAKTA/EGYPTENVALET

  • Den 28 och 29 november avslutades valet i Egypten i nio regioner, inklusive Kairo och Alexandria.
  • Valet är det första av tre stadier i valen till People's Assembly, parlamentets underhus.
  • Varje etapp innebär val i 9 av totalt 27 regioner.
  • Enligt Egyptens vallag, tilldelas två tredjedelar av mandaten i parlamentet enligt partilistor, medan en tredjedel av platserna går till oberoende kandidater.
  • Oberoende kandidater går vidare till en andra omgång en vecka efter den första valomgången.

Alla partier var enligt vallagen tvungna att ha minst en kvinna på sin lista. Men lagen preciserade inte platsen. Därför hamnade de flesta kvinnor inte på valbara platser. I regel placerades kvinnorna som sista namn på listan.

The Egyptian Center for Women's Rights, ECWR, som tillsammans med andra kvinnoorganisationer drivit kampanjer för att påverka vallagen följer nu upp valresultatet. ECWR skriver i sitt senaste uttalande att de hade pekat på vikten av att kvinnor nomineras i toppen av listorna och att detta övervägande inte bör överlåtas till partierna. Men SCAF, militärrådet som styr Egypten, blundade för denna begäran. Det resulterade i att kvinnor hamnade i slutet av partlistorna, understryker ECWR.

Totalt kandiderade 376 kvinnor inför valet, 164 som oberoende och 212 nominerade av partier. Enbart tre kvinnor valdes in i första valomgången:

Margreet Azeer i Kairo, Hanan Abou El-ghaeet i Damietta – båda från El-wafd partiet som räknas till det liberala blocket och ett av de äldsta politiska partierna – och Sana'a El-sade från Assuit och det Egyptiska blocket – en koalition av gamla vänsterpartier och socialdemokratiska partier.


Revolution utan verkan

ECWR skriver i sitt uttalande angående valresultatet att de få partier som hade kvinnor i toppen på sina listor ofta valde ut kvinnorna utifrån sekteristisk tillhörighet eller för deras kändisskap och inte för deras kvalifikationer.

– Metoden kan anses som en fortsättning av ordningen före revolutionen, där kvinnor var marginaliserade eller utnyttjades som "dekoration" för internationell publik.

En tolkning av ECWRs korta uttalande är att de ytterst få kvinnor som kommit in i parlamentet inte är mycket att hoppas på när det gäller försvaret av kvinnors rättigheter.

Gamila Ismail är en känd tv-profil och försvarare av kvinnors rättigheter och motståndare av religiös fundamentalism. Hon ställde upp i Kairo med parollen ”bröd och värdighet” som oberoende och förlorade med cirka 1 000 röster. För många unga kvinnor var hon en favoritkandidat och förväntade sig att hon skulle segra.

Valresultatet var oväntat av olika anledningar. Det islamiska blocket, bestående av det muslimska brödraskapets ”Freedom and Justice” och salafisternas ”Al Nour” samt en rad mindre, likande partier, har fått de flesta platserna i den första omgången. Särskild Al Nours seger var oväntad enligt de flesta politiska experter. En viktig uppgift för parlamentet är att skriva en ny konstitution som ska avgöra landets politiska system och dess lagar. Men nu har SCAF, militärrådet, sagt att de kommer att välja ett råd som ska granska parlamentets beslut.


Förutsägbart låg kvinnoandel

De oberoende kvinnoorganisationerna som i olika allianser bevakade valet rapporterar om valfusk, som det islamiska blocket ligger bakom. Enligt den gemensamma observationen har fattiga och icke läskunniga kvinnor utnyttjats med hjälp av religiösa attribut.

"Vissa religiösa strömningar drog nytta av kvinnor som saknar grundläggande läsfärdigheter för att vinna deras röster. Religiösa slagord användes för att locka dem. Andra religiösa inriktningar drog nytta av fattigdomen bland kvinnor med social solidaritet som förevändning. Detta gjorde det möjligt för religiösa partier att lura till sig kvinnornas röster. Mot bakgrund av dessa omständigheter, blev resultaten av valet nedslående och de kvinnor som kandiderat har knappast vunnit några platser. Därmed kan de inte delta i andra omgången, som hålls den 5 och 6 december. Resultaten av den första omgången är en indikator inför den andra och tredje omgången av valet. Det kan förutsägas att andelen kvinnor i det kommande parlamentet blir otillfredsställande och alarmerande lågt", sammanfattar The Egyptian Center for Women's Rights.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: